Najbolji od najboljih: Filmovi s najviše Oscara ikad osvojenih

Najbolji od najboljih: Filmovi s
najviše Oscara ikad osvojenih

The English Patient

Dodjela Oscara oduvijek je smatrana svojevrsnim vrhuncem uspjeha nekog filma. Tijekom godina je dodjela najprestižnijeg zlatnog kipića zrcalila brojne društvene i kinematografske promjene, prekretnice i male revolucije u industriji. Iako se značaj ove nagrade promijenio, kao i ekskluzivnost događaja koju je danas teško usporediti s periodom prije dvadesetak godina, dodjela Oscara i dalje je najvažnija hollywoodska noć i nagrada za većinu filmskih glumaca, redatelja i drugih osoba koje stavljaju svoj potpis na neki filmski naslov. U povijesti dugoj 93 godine, briljirali su brojni filmovi, ali tek ih je nekoliko uspjelo osvojiti čak 11 kipića. Zašto ne biste večeras pogledali neki od, doslovce, najboljih filmova ikad snimljenih koji su u trenutku kad su osvojili toliki broj nagrada predstavljali pravu prijelomnicu!

Top tri nagrađivana filma na Oscarima

Tri su filma u povijesti dodjele uspjela odnijeti čak 11 zlatnih statua, među kojima je barem jedan od onih u glavnim kategorijama.

Ben-Hur

Filmski klasik iz 1959. godine danas se smatra najboljom epskom filmskom pričom u američkoj kinematografiji. Fascinantno je sve što obilježava film, a posebice kostimografija te tehnika snimanja. Upravo je akcijska scena utrke konja i kočija bila revolucionarna za filmsku industriju – bila je najdulja scena u filmu dotad. Radnja klasika koji je zapravo remake originalna prati bogatog židovskog princa Judu Ben-Hura (Charlie Heston) koji živi dobar život u Jeruzalemu. Međutim, kad u taj grad dođu rimski vojnici na čelu sa zapovjednikom Messalom, Judin život drastično se mijenja, a posebno nakon što zbog nesretnog spleta okolnosti biva osuđen na prognanstvo i kaznu za cijelu njegovu obitelj.

Titanic

Radnju ovog filma, vjerujemo, ne moramo pojašnjavati. Jack i Rose postali su najslavnija ljubavna priča u filmskoj povijesti, a film je lansirao karijere Kate Winslet i Leonarda DiCaprije koje i danas prepoznajemo kao najveće hollywoodske velikane. Osvojio je 11 Oscara, među kojima su i oni za najboljeg režisera (James Cameron) i najbolji film, a iako je izgubio u kategoriji originalne pjesme, i danas baš svi znamo pjevušiti soundtrack klasik ovog filma.

The Lord of the Rings: The Return of the King

Daleko najslavnija filmska trilogija odnosno franšiza bila je fascinantan ulazak fantasyja u mainstream žanr. Redatelj Peter Jackson unio je epske fantasy avanture u kino dvorane na spektakularan način, a osim toga, trilogija je kristalizirala mogućnosti specijalni vizualnih efekta i rasplamsala kreativnost filmskih umjetnika u ovom polju. To je tek djelić utjecaja LOTR-a na svijet filma, a značaj trilogije ovjenčan je na Oscarima 2003. godine kad je posljednji nastavak The Return of the King odnio 11 Oscara. Među kojima su, očekivano, oni za vizualne efekte, miksanje zvuka, montažu, kostimografiju, ali i oni za najbolji film i redatelja.

Filmovi koji su trijumfirali s 8 i više kipića

Sljedeći su filmovi naš izbor među onima koji su osvojili 8, 9 ili 10 Oscara, a cijelu listu najnagrađivanijih filmova pogledajte ovdje.

West Side Story

Jedan od najpopularnijih mjuzikala ikad snimljenih je West Side Story iz 1961. godine. Film prati ljubavnu priču između muškarca i žene koji pripadaju sasvim različitim newyorškim bandama, točnije rivalima zbog čega će morati pretrpjeti neočekivane tragedije. Kultni naslov u režiji Roberta Wisea i Jeromea Robbinsa ostvario je nevjerojatan uspjeh na Oscarima. Od 11 nominacija osvojio je čak 10 zlatnih kipića!

Amadeus

Prekrasan film Miloša Formana donosi priču o proslavljenom muzičaru Wolfgangu Amadeusu Mozartu iz perspektive njegovog zakletog rivala i neprijatelja Antonija Salierija. Radnja prati fiktivno rivalstvo ovo dvoje glazbenika, a sve u kulisi dvora Josipa II. u 18. stoljeću. Izvrsni F. Murray Abraham utjelovio je Salierija, dok je Tom Hulce odglumio Mozarta. Film je popraćen glazbom ovog virtuoza, a tijekom godine premijernog prikazivanja bio je nominiran za čak 52 nagrade od kojih je osvojio njih 40! U to se ubraja i osam zlatnih kipića, a smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena.

The English Patient

Smatran jednim od najboljih britanskih filmova 20. stoljeća, The English Patient snimljen je po istoimenom romanu Michaela Ondaatjea. Ljubavna ratna drama iz 1996. godine osvojila je 12 nominacija i 9 nagrada na dodjeli Oscara, a u filmu su glumili neka od najvećih filmskih imena posljednjih tridesetak godina – Willem Dafoe, Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Colin Firth. Radnja se vrti oko nepoznatog protagonista koji je pretrpio teške opekline i prisjeća se svojih uspomena u flashbackovima tijekom kojih otkrivamo njegov identitet.

Slumdog Millionaire

Nešto novijeg datuma od prethodnih, Slumdog Millionaire bio je filmska senzacija 2008. godine. U Hollywood je donio i Deva Patela koji će se u godinama nakon osvojenog Oscara nastaviti dokazivati kao najzanimljivije mlado glumačko lice. Film je dobio brojne pohvale za priču, vizualni dojam, montažu, režiju, glume i glazbu, a u fotelji redatelja bio je Danny Boyle, čovjek već poznat po hitovima kao što su Trainspotting i 28 Days Later. Radnja se bavila Jamalom Malikom, 18-godišnjim mladićem s ulica Mumbaija čiji se život drastično mijenja kad dođe u posljednji krug kviza Tko želi biti milijunaš? Od nevjerojatne svote novca o kakvoj nikad nije mogao sanjati dijeli ga tek jedno pitanje, ali takav uspjeh ‘klinca s ulice’ privlači pažnju brojnih aktera – između ostalih i policije. Kroz njegove odgovore policiji, film nam flashbackovima govori o Jamalovom teškom odrastanju.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Foto:

Učitati još
Zatvori