Ovo su najbolji ljubavni filmovi ikad po IMDB-ju
Ovo su najbolji ljubavni filmovi ikad po IMDB-ju

Ovo su najbolji ljubavni
filmovi ikad po IMDB-ju

Ljubavni film kao žanr može značiti sasvim različite filmske stilove. Od chic lit ljubića preko romantičnih komedija do ljubavnih drama – pitanje ljubavi i romantičnih odnosa jedno je od onih koja služe kao neiscrpan izvor inspiracije za autore. Nema do dobre ljubavne priče za opustiti se nedjeljom…

Najbolje ocijenjeni ljubavni filmovi

Baš smo zato posegnuli za popularnim IMDB-jem i prekopali najbolje ocijenjene filmove s oznakom ‘romance.’ Na dugačkom popisu nalaze se i oni filmovi koji možda nisu samo i isključivo ljubavni, već se uklapaju i u neke druge žanrovske kategorije – primjerice, ratni, komedija, triler… Upravo je to i najčešći slučaj na IMDb listi stoga smo za vas odabrali 10 naslova koji nose barem jedan divan ljubavni storyline u cijelom filmu, imaju više od 100 tisuća ocjena – i to sve od 8 na više.

Forrest Gump

Forest Gump mogao bi biti najslavniji film američke kinematografije uopće. Dirljiva tragikomedija u režiji Roberta Zemeckisa snimljena je po romanu Winstona Grooma. Vrti se oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva… Priča o Forrestovoj ljubavi prema Jenny i gotovo 30 godina kasnije ostaje jedna od najdirljivijih u svijetu filma.

Casablanca

Kultna Casablanca je američka ratna romansa s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama te vjerojatno najslavnija ljubavna filmska priča ikad. Mjesto radnje je grad Casablanca u Maroku za vrijeme Drugog svjetskog rata, dok je još bio pod kontrolom Francuske. Radnja se vrti oko Ricka koji mora odabrati između ljubavi za ženu i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu, vođi Pokreta otpora da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

Cinema Paradiso

Slavni Cinema Paradiso vodi nas kroz sjećanja redatelja, sve do njegova djetinjstva kada se zaljubljuje u film u lokalnom seoskom kinu te kroz prijateljstvo s projekcionistom otkriva sve misterije “sedme umjetnosti”. Film je ovjenčan Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film te velikom nagradom žirija u Cannesu. Ujedno, poznat je i po glazbi s potpisom velikog Ennija Morriconea.

najljepsi ljubavni filmovi - Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind donosi ljubavnu priču između dugogodišnjeg para Joela i Clementine koji odluče prekinuti vezu. No, Joel saznaje da se njegova bivša djevojka Clementine podvrgla eksperimentalnom zahvatu dr. Mierzwiaka kako bi izbrisala sjećanja na njihovu vezu. Joel se iz specifičnih razloga odlučuje za isti zahvat. Međutim, dok mu se brišu sjećanja, on iznova proživljava trenutke i shvaća da bi radije sačuvao sjećanje na trenutak koliko god to emotivno težak bio, nego ga izbrisao zauvijek. Jim Carrey i Kate Winslet igraju fantastične glavne uloge, film je osvojio Oscara, ali i još 64 nagrade te ukupno 103 nominacije.

Before Sunrise

Before Sunrise još je jedan prekrasan, jednostavn, a upečatljiv film s ove liste koji je i dvadesetak godina nakon premijere popularan. Priča nam priču francuske studentice Céline (Julie Delpy) koja u vlaku upoznaje mladog američkog mladića Jesseja (Ethan Hawke) u vlaku. Oboje izađu u Beču u kojem provode noć šećući po gradu, razgovarajući i zaljubljujući se jedno u drugoga. Dva karaktera, njihove ideje, perspektive na život, ljubav i slično su ispričani do sitnih detalja. Film je proglašen jednim od najboljih romantičnih filmskih ostvarenja 90-ih, a dobio je i dva nastavka koji se također nalaze na listi najboljih ljubavnih filmova.

Her

Jedna sasvim atipična ljubavna priča smjestila se u centar radnje filma Her koji nas je osvojio 2013. godine.Radnja je smještena distopijsku blisku budućnost u Los Angelesu. Theodore Twombly (odličan Joaquin Phoenix) je kompleksan duhovan čovjek koji za život zarađuje pišući dirljiva, osobna pisma za druge ljude. Slomljenog srca zaljubi se u umjetnu inteligenciju Samanthu (Scarlett Johansson). Kako njezine potrebe i želje rastu u tandemu s njegovima, njihovo prijateljstvo se produbljuje u ljubavnu vezu koja zapravo nikad nije bila moguća.

Amelie

Francuska romantična komedija prati djevojku Amelie, pomalo neobičnu mladu konobaricu iz Pariza čija je životna svakodnevica prožeta fantazijom. Svoje dane provodi tražeći ljubav sebi, ali i drugima, sve uz romantične pariške kulise. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspjeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije. Prepoznatljiv je i po svojoj estetici koja će vam se zasigurno urezati u pamćenje.

Singing in the Rain

Jedan od najpoznatijih mjuzikla u povijesti film Singin’ in The Rain iz 1952. godine. Danas se na njega gleda kao na klasični hollywoodski mjuzikl, a u njemu glume legendarni glumci poput Genea Kellyja, Debbie Reynolds i Donalda O’Connora. Ako se želite opustiti uz kultne pjesme, fantastične plesne koreografije i lijepu ljubavnu priču onda svakako upalite film koji je promijenio Hollywood.

Novogodišnji TV program La La Land

La La Land

Sigurno jedna od najslavnijih ljubavnih filmskih priča novijeg datuma. Mjuzikl Damiena Chazellea prezentira nam dirljivu, bittersweet ljubavnu priču između jazz glazbenika (Ryan Gosling) i glumice (Emma Stone) koja u Los Angeles dolazi sa velikim snovima o karijeri. Ispunjen prekrasnim glazbenim komadima, La La Land prikazuje indivudalne i zajedničke uspone i padove ovo dvoje ljudi. Film je bio nominiran za čak 14 Oscara, a osvojio ih je ukupno šest među kojima su oni za najbolju glumicu i redatelja.

Wild Strawberries

Ingmar Bergman, jedan od najvećih europskih filmaša u povijesti filma, režiser je i autor ovog divnog klasika. Radnja prati sad već ostarjelog profesora medicine, Isaka Borga, koji odlazi na svoj fakultet na kojem je tijekom života predavao kako bi primio počasnu nagradu. Na tom putovanju pridružuje mu se snaha Marianne s kojom posjećuje važna mjesta njegove prošlosti. Pritom se profesor počinje vraćati u mladost i promišlja sve ljude, odluke i zgode koje su ga pretvorile u to što je danas. A jedna od najvažnijih protagonistica njegovih misli je upravo njegova nekadašnja djevojka Sara.

Ako ste ipak raspoloženi za najbolje komedije ikad snimljene, pronađite ih ovdje!

Foto: Profimedia, IMDb,

Učitati još
Zatvori