Pred nama je bogat kulturni tjedan koji vrvi događanjima

Pred nama je bogat kulturni tjedan
koji vrvi događanjima

Pred nam je pravi ljetni tjedan a ako ostajete u Zagrebu potražite hlad u nekim od mnogobrojnih gradskih parkova. Događanja na otvorenom, koja se i preporučuju, ima na svakom uglu, a na vama je samo da odaberete. Izdvojili smo ona koja su nama privukla pažnju.

Jelena Radan – Fado

Sutra u 21 sat u galeriji Klovićevi dvori Jelena Radan pjevat će Fado. Jelena dugo godina pjeva svoj fado koji iscjeljuje stanje ravnodušnosti, kako ona to voli reći. Fado je pronašao Jelenu, a Jelena uživa u fadu u pauzama između koncerata autorske glazbe, a nerijetko ih i povezuje. Pedro Abreu na gitari je donio miris Madeire i znalački aranžirao pjesme koje je probrala kao one koje joj najviše znače. Pjesme, okosnica ovog fado koncerta, one su koje nas vode na putovanje sudbine i volje, mora i vjetra, straha i čežnje. Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga fadista izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje…

Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi

U ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u 19 sati u Galeriji Kontrast (Kulturni centar – Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava 51 a, Zagreb), uz poštivanje mjera stožera civilne zaštite, otvara se skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi”. Izložba će se moći pogledati do 21. srpnja 2020., ulaz je slobodan.

Ljeto kod Matoša

Prošli tjedan počela je omiljeno zagrebačko ljetno događanje Ljeto kod Matoša. Ove godine prekrasan pogled na Zagreb zamijenio će hlad parka Ribnjak. Chill zona, bogat glazbeni program, kvizovi, stand-up nastupi i mnogo toga. Od ponedjeljka do petka chill zona u parku Ribnjak otvorena je za sve posjetitelje od 16 sati do ponoći. Subotom i nedjeljom je u parku moguće uživati cijeli dan, od 10 sati do ponoći. Ako provodite ljeto u Zagrebu, zaputite se na Ribnjak te se rashladite i osvježite u idiličnoj prirodnoj atmosferi. Ugostiteljske kućice obrasle bršljanom, chill zone ukrašene jastučićima i piknik zona s dekicama. Udobno se smjestite, posudite knjigu iz Matoševe knjižnice i uživajte u zelenilu oko sebe.

9. festival Miroslav Krleža

Do 7.lipnja održava se 9. festival Miroslav Krleža. Zagreb je u fokusu programa, a deveto festivalsko izdanje održat će se u Zagrebu od 2. do 7. srpnja u atriju Leksikografskoga zavoda koji nosi Krležino ime jer je u potresu u ožujku oštećen ambijentalni teatar na Krležinu Gvozdu. Ovogodišnji partner Festivala je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada također stradala u nedavnom potresu, a njegovi umjetnici sudjelovat će u mnogim naslovima ovogodišnjega festivala.

Deveto festivalsko izdanje otvorio je Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu “Sjećanja Krležinih suvremenika” svojim autorskim projektom “Moj obračun s njima”. Na festivalskom programu su i monološka freska “Na rubu pameti” u interpretaciji Dragana Despota, monodrama “Bobočka “u izvedbi Ecije Ojdanić. HNK Varaždin sudjelovat će pak s dramom “Maskerata” u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom “Kraljevo” u svom gradu i u režiji Ivana Lea Leme a time, istaknuto je, počinje širenje festivalskoga prostora koje bi organizatori željeli i nastaviti. U završnom događanju pred publikom će biti izvedba “Djetinjstva u Agramu” prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, koja će biti ostvarena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori