Često možemo čuti kako se kruha svi rješavaju kada, primjerice, žele postići idealnu tjelesnu težinu, no pravi znalci znaju da se kruh nikako ne bi trebalo ubrajati među loše namirnice – sve dok je napravljen od dobrih i kvalitetnih sastojaka te ako ga se jede u umjerenim količinama.
Naime, kruh je balansirana namirnica jer na 100 g sadrži 8,5 g proteina, 1 g masti i 46 g ugljikohidrata.
POTIČE STVARANJE HORMONA SREĆE
Bogat je esencijalnim aminokiselinama i sadrži skupinu vitamina B-kompleksa. Također, 100 g kruha sadrži samo gram soli i otprilike 230 kalorija, što ga nikako ne svrstava među najkaloričnije namirnice.
JESTE LI SE UPITALI ZAŠTO NAM SE PONEKAD NAJTEŽE ODREĆI KRUHA?
Naime, ugljikohidrati iz ove namirnice potiču proizvodnju serotonina – popularnog hormona sreće, a dokazano je kako najveću potrebu za kruhom imamo oko 16 sati i tada se preporuča pojesti obrok s kruhom. Bijeli, kukuruzni i onaj sa sjemenkama najpopularnije su vrste kruha. I dok se osobama narušenog zdravlja (te onima koji imaju obiteljsku povijest dijabetesa) ne preporuča konzumacija bijelog kruha jer prebrzo otpušta energiju u organizam i tako povećava razinu šećera u krvi, zdravim osobama se upravo preporuča ta vrsta kruha (kao i integralni) za konzumaciju prilikom doručka jer ubrzava rad metabolizma.
I kruh od cjelovitih žitarica je dobar izbor za ručak jer će dulje trajati osjećaj sitosti. Uz njega možete servirati mozarellu i rajčicu, a prava je poslastica ako ga premažete maslinovim uljem i dodate mu nekoliko kriški purećeg nareska te listove zelene salate.
BRZI I ZDRAVI ZALOGAJI NA POSLU
Svijetli raženi kruh s dodanim žitaricama zbog visokog udjela vlakana i vitamina nalazi se na samom vrhu zdravog odabira. Ispecite ga po domaćoj recepturi (i takav, kvalitetan, kupite u trgovini) i ponesite dvije kriške sa sobom na posao. Servirajte ga kao prilog uz mesni umak i salatu ili, ako nemate vremena, napravite od njega sendvič u koji ste dodali tunjevinu iz konzerve, narezano tvrdo kuhano jaje, list zelene salate i dvije ploškice rajčice te uz to popijte kefir.
Preuzeto s: Kuhaj.hr
Foto: Local Milk