Krajnje je vrijeme za jedan dobar gazpacho

Krajnje je vrijeme za jedan dobar gazpacho

gazpacho1

Možda znate što je gazpacho i imali ste priliku probati originalni španjolski recept ili se pak stalno pitate kakva je to točno juha? Radi se o hladnoj juhi porijeklom iz Andaluzije koja je svojom jednostavnošću, punoćom okusa i osvježavajućom hladnoćom stekla popularnost diljem svijeta. S ljetom na izmaku i svim ključnim namirnicama koje su sad svježe, sada bi bilo krajnje vrijeme da pripremite ovaj recept.

Za hladnu juhu na komade narežite zrele rajčice, paprike, krastavac i češnjak. Izmiksajte sve štapnim mikserom i dodajte toliko vode da dobijete juhu. Začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom, limunovim sokom, solju i paprom. Ako nemate sve ove namirnice ili vam nedostaje vremena, nešto brži možete biti s rajčicama koje možete kupiti već narezane na komadiće. Juhu stavite u hladnjak.

Narežite krastavce, luk, papriku ili avokado na male kockice. Avokado pokapajte limunovim sokom kako ne bi posmeđio. Krišku bijeloga kruha narežite na kockice i popržite na maslinovom ulju dok ne postanu hrskave. Krutone stavite na juhu neposredno pred posluživanje. Nasjeckajte timijan ili peršin te njima pospite juhu. Na juhu se mogu staviti i ohlađena kuhana jaja, pršut, bademi ili masline.

Još odličnih recepata poput ovog pronađite na stranici Kuhaj.hr.

Foto: Creative Commons, Instagram

Učitati još
Zatvori