Journalov doručak u krevetu

Journalov doručak u krevetu

Svako godišnje doba nosi svoje prednosti i mane koje utječu na ljudski organizam, tijelo, ponašanje i zdravstveno stanje. Danas je zadnji dan mjeseca svibnja i proljeće polagano prilazi svome kraju. No, utjecaji proljeća još uvijek se osjećaju u plodovima koji sada sazrijevaju i zbog toga su najbolji za konzumiranje.

audrey slider

Sezonske namirnice su najbolji izbor iz nekoliko razloga: jeftinije su, zdravije, sazrijevaju bez umjetnih utjecaja te su boljeg okusa. Tijekom svibnja sazrijevaju šparoge, povrće koje u sebi ima izrazito visoku razinu folne kiseline, dijuretik su i imaju protuupalno djelovanje.

šparoge

Donosimo vam recept za tradicionalnu fritaju od šparoga, čini nam se da je zadnji dan svibnja možda krajnji čas da ga isprobate. Šparoge su odličan izbor za lagani nedjeljnji ručak. Znači, treba vam:

600 g divljih šparoga
200 g luka
prstohvat soli
½ žličice crnog papra
8 jaja
6 žlica maslinovog ulja

Priprema je jednostavna: šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade.
Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja, malo promiješajte i ispecite do kraja. Poslužite s naribanim sirom.

fritaja

Osim tradicionalnog proljetnog jela, kraj svibnja možete obilježiti s dnevnim izletom do Ščitarjeva gdje Arheološki muzej u Zagrebu i ove godine, povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, organizira manifestaciju ‘Proljeće u Andautoniji’, s ciljem popularizacije arheološkog lokaliteta i predstavljanja načina života u rimskom gradu. Manifestacija se održava četiri nedjelje, od 31. svibnja do 21. lipnja, od 12 do 18 sati, u Arheološkom parku u Ščitarjevu, a detalje možete saznati na amz.hr.

arheologija

Ako ste toplo vrijeme htjeli iskoristiti za noćni izlazak, no niste raspoloženi za klubove i ‘divlje’ partijanje, preporučujemo vam da posjetite 14. Festival europske kratke priče koji se održava od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci. Svečano otvorenje održava se u nedjelju, 31. svibnja, u 20 sati na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti. Sve detalje programa možete naći na web stranici festivala.

msu_fekp

Bez obzira što niste partijali i što je dan bio ispunjen, no bez stresa za organizam, ipak se za kraj dana počastite s maskom za lice koja će vašu kožu učiniti baršunastom i bez ijedne mane. U kućanstvu često uportebljavamo sodu bikarbornu: tijekom kuhanja, korisna je za čišćenje, pomaže i kod želučanih tegoba. Također dobro djeluje i kao maska za lice.

Prirodna sredstva za čišćenje

Sve što trebate napraviti je pomiješati sodu bikarbonu s malo vode dok ne dobijete gustu smjesu. Nanesite ju na lice i pustite da odstoji 10 minuta i nakon toga isperite mlakom vodom. Soda bikarbona će iz vašeg lica izvući nečistoće pa čak i mitesere. Jednom tjedno koristite ovu masku i spriječite nastanak akni.

Foto: Shutterstock, Festival europske kratke priče, Facebook

Učitati još
Zatvori