Istočnjačka filozofija krije tajnu sretnog života i dugovječnosti

A post shared by Robert Jahns (@nois7) on

Istočnjačka filozofija odnosi se na nekoliko filozofskih škola objedinjenih pod jednim imenom. Uglavnom se misli na filozofije Kine i Japana, no poimanje se može i proširiti. Nerealno je očekivati da će život uvijek biti divan kako smo zamislili. Ma koliko pažnje, opreza, truda i ljubavi ulagali stvari nekad jednostavno ”puknu”. Uzmite za primjer omiljenu šalicu koju zaista pazite i ispadne vam iz ruku u sto komadića. Isto je i s međuljudskim odnosima te vlastitim emocijama. Sve je to sastavni dio života, a ako ne odvojimo dovoljan vremena za ”popravak” i oporavak, lako je upasti u zamku beznađa i samosažalijevanja. Niti koje se prožimaju kroz sve filozofije, pa i umjetnosti, su poniznost i prihvaćanje nesavršenosti u životu.

A post shared by Yuyu Casas (@yuyu.casas) on

Neupitno je da kvaliteta i standard života doprinosi dugovječnosti. Eliksiri besmrtnosti još uvijek ostaju ideal filmskih priča, no, postoji niz faktora koji doprinose dužem i sretnijem životu. Prema nekim studijama Japanci su najdugovječniji narod. Tako se na otoku Okinawa nalazi najveći broj stogodišnjaka. Vitka linija, zdrava koža i kosa samo su neki od vidljivih obilježja istočnjačkih naroda. Dugovječnost je rezultat tradicionalne ishrane s dosta svježe ribe i povrća te minimalno mesa. Briga o zdravlju važan je aspekt kulture življenja, stoga se dosta pažnje pridaje fizičkoj aktivnosti i u starosti.

Filozofija Tao

Način života u kojem se nastoji postići harmonija života i svemira. Potiče iz Kine, a u prijevodu znači put odnosno ništavilo iz kojega je sve nastalo. U taoizmu ne postoji koncept božanstva, pa stoga nije religija, a centralno vjerovanje je da svaka osoba treba slijediti svoj vlastiti put ka Tao-u.Taoizam (tao = put) je duhovna filozofija i praksa nastala na području Kine. Početkom se smatra 6. stoljeće prije nove ere kada nastaje knjiga Tao Te Ching drevnog učenjaka Lao Ce-a. Ubrzo se širina Japan i okolne zemlje gdje se duboko usadio u sve aspekte života od literature, politike, umjetnosti i medicine. Tao je nepromjenjiv, nastao prije svega. Od njega potječu nebo, zemlja i dva spola. Poznati su pojmovi Jing i Jang, gdje Jang predstavlja muškost (nebo, vrućina, svjetlo) i Jing koji predstavlja ženstvenost (zemlja, hladnoća, mrak). Nesagledivi su i nepotpuni jedan bez drugog jer održavaju harmoniju i sklad života u svemiru. Moderni taoisti Tao pojednostavljeno objašnjavaju kontinuitet u svijetu koji se stalno mijenja.

Čuli ste za Zen trenutak, no što je on zaista?

A post shared by Kiki Geisse (@kikichakai) on

Zen nije religija i može se prakticirati i u drugim vjerama te svakodnevnom životu. Riječ dolazi od kineskog slova koje označava indijsku riječ za meditaciju. Nije ga lako definirati, ali njegova svrha bila bi dovesti život u ravnotežu i održavati balans. Sigurno ste čuli za izreku ”kako zračiš tako privlačiš”, Zen naglašava svijest o življenju u sadašnjosti i svakom trenutku maksimalno. Pozitivne afirmacije i misli stvaraju pozitivnu energiju na polju vibracija te djeluju kao blokada od stresa i negativnih energija. Ključ je koncentracija koja se postiže vježbanjem.

Za pročišćavanje uma potrebno je fokusirati se na pravilno disanje. No, Zen nije samo mentalno stanje već i briga o vlastitom tijelu. To se podjednako odnosi na prehranu i fizičku aktivnost. Koncentracija na pokret, zalogaj, tjelesne senzacije nužne su za postizanje Zena. Osluškujte svoje tijelo dok ne upoznate navike koje vam pašu, jedite kada ste gladni, stanite kada ste siti, odmarajte kada ste umorni, jednostavno živite u skladu s vlastitim tijelom. Uređenje prostora igra veliku ulogu na stanje našeg uma. Neuredan i prenatrpan stan podsvjesno stvara i kaotičnost uma. Zen filozofija percipira dom kao oazu mira. Minimalistički stil je poželjan, stoga se izbacuju stvari koje su izgubile svrhu. Minimalno korištenje tehnike i elektroničkih uređaja radi zračenja, korištenje neutralnih boja koje smiruju stanje uma, suptilna dekoracije s ponekom biljkom ili pak akvarijem stvaraju ravnotežu energija u prostoriji.

Ikigai koji je zamijenio Hygge

Novi lifestyle trend koji se vrtoglavo proširio društvenim mrežama je Ikigai. U najbližem prijevodu reklo bi se da je to svrha postojanja. Daljnje pojašnjenje kaže da je to ”onaj” razlog zbog kojeg ujutro ustajemo i krećemo entuzijastično u novi dan. Već spomenuti stanovnici otoka Okinawe kažu da je tajna dugovječnosti uz brigu o tijelu i zdravlju upravo pronalazak Ikigai-ja. Japanci su se dosjetili napraviti skicu kojom se lakše pronalazi Ikigai. Skica donosi četiri kruga koji se međusobno preklapaju. U prvi krug upišite svoju strast, zatim što svijetu treba od vas, u čemu ste dobri te na kraju vještine koje imate i za njih možete biti plaćeni. Upravo na mjestima gdje se krugovi preklapaju i vi nalazite podudaranja u kategorijama vaš je Ikigai.

Savršena nesavršenost? Wabi sabi

A post shared by Ana Vila Real (@realanavila) on

Ideali ljepote uvelike se razlikuju u pojedinim dijelovima svijeta, a često čujemo da je ”ljepota u očima promatrača” i ”ljepota je subjektivna”. U Zapadnom društvu pritisak i naglasak stavljaju se na savršenost, dok u Istočnoj civilizaciji ljepotu shvaćaju upravo suprotno. Wabi sabi temelji se na prihvaćanju nesavršenosti i traženju jednostavne ljepote u svemu, a duboko je ukorijenjen u japanskoj kulturi življenja. Prihvaćanje odnosa i drugih ljudi kakvi jesu, nesavršen produkt koji uvijek uči i razvija se. Wabi sabi potražite u pukotinama na zidu, ogrebotinama u parketu i ili starim knjigama. Pogledajte oko sebe i divite se ljepoti svega što vas okružuje.

Kintsugi je dokaz da su razbijene stvari još ljepše

A post shared by sohaparekh (@sohaparekh) on

U Japanu, kintsugi je umjetnički stil popravljanja razbijenih stvari, ali i životna filozofija koja ne bježi od grešaka i nepravilnosti. Fragmenti i komadi keramičkih zdjelica povezuju se pozlaćenom smjesom, ostavljajući za sobom zlatnu pukotinu. Potrgana stvar tako postaje simbol krhkosti i snage istovremeno, te jedinstvene ljepote. Prema legendi nastao je u 15-om stoljeću kada je šogun razbio omiljenu zdjelicu za čaj. Poslao ju je u Kinu na popravak, no, po primitku zdjelice nije mu se svidjelo kako su ju sastavili metalnim ljepilom. Daljnji pohod nastavio se Japanskom umjetniku da popravi popravak.
Kažu da se ”pokidano” povjerenje ne može sastaviti i nikada više nije isto. Kintsugi tehnika primjenjuje se i na život, a prvi korak ka oporavku od lošeg iskustva je prihvaćanje rizika da se šteta može ponoviti. Vlastite greške i ožiljke ne treba skrivati i negirati, čak je poželjno ponosno ih pokazati i odati im počast te na njima učiti, jer one su sastavni dio nas.

Foto: Instagram

0