Wabi Sabi: filozofija koja slavi nesavršenosti

Wabi Sabi

@local_milk

Gdje god se nalazili, pogledom na mjesto koje nas okružuje, na svoj odraz u reflektirajućoj plohi i na ono kako se osjećamo, uvijek ćemo uočiti odmak od savršenog. U popucaloj boji na zidovima ili stolici, u sitnim borama koje se ocrtavaju pored naših očiju, u nesigurnostima koje osjećamo. Zapadno viđenje ugodnog i lijepog nalazi se upravo u suprotnom od onog što nas okružuje. U Zapadnom svijetu ljepota u najširem smislu značenja te riječi nalazi se u savršenom, sjajnom, veličanstvom i prostranom. Istočnjačko, točnije japansko, viđenje istog nosi skrivenu, poniznu i tihu ljepotu prihvaćanja nesavršenog koju opisuje wabi sabi.

Wabi Sabi

@local_milk

Ukorijenjen duboko u japanskoj filozofiji i kulturi življenja, wabi sabi je nelako saglediv i opsežan koncept koji se na Zapadu najčešće poistovjećuje s nesavršenošću materijalnog. Ipak, iza spoja riječi wabi koja nosi značenje potištenosti i riječi sabi koju možemo prevesti riječju samoća, nalazi se filozofija koja leži unutar profinjene estetike senzibilnosti uočiljive u japanskoj antičkoj umjetnosti prije nego je sam koncept postao popularan kroz budistička učenja i ceremoniju ispijanja čaja. U 15. stoljeću wabi sabi je nastao kao odgovor na prevladavajuću estetiku raskoši, ukrasa i bogatih materijala. Njegovi korijeni nalaze se u umjetnosti pronalaženja ljepote u, ne samo nesavršenom, već i u prirodnosti i iznad svega u dubokom poštovanju i divljenju autentičnom.

Wabi Sabi

@local_milk

Iako wabi sabi nije strogo vezan uz vizualni izgled i prelazi granice materijalnog i njegovo opisivanje kroz nesavršeni izgled slično je opisivanju okusa kroz boju, izgled i miris, on je koncept koji se može koristiti kao početna točka shvaćanja i načina življenja. Njegova priroda filozofskog koncepta povezuje ga s činjenicom da njegovo izvorno učenje nikad nije zapisano, već osobno prenošeno s učitelja na učenika. Takav način prenošenja onima koji ga usvajaju da je slobodu da istraže i pronađu svoje osobno razumijevanje njegovih osnovnih značajki. U zapadnoj kulturi njegovo je shvaćanje usmjereno najčešće na dio učenja o načinu sagledavanja vizualnog.

Wabi Sabi

@local_milk

Kako bi wabi sabi unijeli u svoj život nisu vam potrebni novci ili posebne vještine, već samo um dovoljno tih da može vidjeti i cijeniti prigušenu ljepotu, dovoljno hrabrosti da vas ne zastraši ogoljenost stvarnosti bez dekoracija koje je uljepšavaju i spremnost da prihvatite stvari kakve jesu. Wabi sabi je odličan koncept koji se može prilagoditi i usvojiti unutar svakog načina života, a koliko lako ćemo shvatiti njegovo značenje ovisi samo o našoj sposobnosti da usporimo i ravnotežu s rađenja pomaknemo na bivanje, s težnje savršenom na želju za cijenjenjem izvornog i prirodnog.

Wabi Sabi

@olgaprinku

Kako je wabi sabi vrlo apstraktan koncept otkrivanja tihe i skromne ljepote u nastvaku vam donosimo nekoliko jednostavnih načina kako unijeti malo njegove umirujuće čarolije u svakodnevni život.

Wabi Sabi

@conodio

WABI SABI I ODNOSI

U wabi sabi filozofiji odnos sa svakom osobom treba uključivati prihvaćanje drugog kao osobe koja nije, niti će ikad biti, savršena, ali istovremeno kao nekoga tko nikad neće biti u potpunosti izgrađen, već će uvijek učiti i napredovati. Kako bi postigli takav pristup i odnos moramo naučiti cijeniti nesavršenosti na sebi i drugima te se umjesto traženja mana i perfekcionističkih očekivanja usmjeriti na uživanje u društvu osobe ispred nas.

Wabi Sabi

@local_milk

WABI SABI I HRANA

Wabi sabi principi nalažu hranu koja je jednostavna, prirodna i vođena intuicijom. Priprema hrane trebala bi biti kreativan i ugodan proces, a ne izazov pred kojim ćete pasti. Improvizirajte u kuhinji, poigrajte se sastojcima, istražujte okuse, osvijestiti mirise koji se šire i na kraju uživajte u svakom zalogaju hrane koju ste pripremili.

WABI SABI U DOMU

Wabi sabi u vašem se domu nalazi u svakoj pukotini rustikalnog namještaja, u koricama starih knjiga, u ukrasima koji osim šarma nose i priču, u svemu što je jedinstveno i vaše. Usmjerenost na autentičnost i jedinstvenost, na kvalitetu prirodnih materijala poput drva, kamena i metala, na boje koje u zatvorenom prostoru reflektiraju prirodu, svaki predmet u vašem domu učinit će lijepim u njegovoj nesavršenosti, korisnim ili oboje.

Wabi Sabi

@allthatisshe

WABI SABI U ORMARU

Wabi sabi ormar nosi filozofiju prihvaćanja onoga što se u njemu već nalazi, poznatih i nošenih komada. To ne znači da morate nositi odjeću koja je iskidana ili zbog sličnih razloga nenosiva i to ne znači da se morate odvažiti na stvaranje minimalističke garderobe stvorene od tek nekoliko savršenih vječnih klasika. Wabi sabi ormar cijeni vaše omiljene komade, s vremenom ih čini jedinstvenom ekspresijom vas i vašeg osobnog stila, a kroz nove, pomno odabrane stvari daje im svjež izgled.

@allthatisshe

@allthatisshe

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori