Marokanski stil u uređenju interijera unosi orijentalni šarm u naše domove

Marokanski stil u uređenju interijera unosi
orijentalni šarm u naše domove

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L U L U ? (@lul.esz) on

Koliko je Maroko čarobna zemlja prepuna mistike i egzotične energije odavno nam je poznato. Ne prestaje oduševljavati orijentalnim šarmom i jedinstvenim karakterom pa je vrlo poželjna turistička destinacija. Boje i mirisi Maroka prisutni su u gastronomiji brojnih svjetskih zemalja, ali u posljednje vrijeme, marokanski stil uspješno se uvukao u prostor kao jedan od najomiljenijih stilova u uređenju interijera. Marokanska fascinantna kultura polako postaje normativ u brojnim domovima iz cijelog svijeta, a marokanska estetika gotovo je instinktivno masovno prihvaćena.

U autentičnom marokanskom stilu pronaći ćemo brojne dnevne boravke, kupaonice pa čak i cijele domove. No, ovakvi su interijeri sve omiljeniji i u hotelima te restoranima. Profinjenost marokanskih materijala i uzoraka odlično se slaže s modernim, svježim stilovima uređenja pa sve zajedno tvori raskošnu cjelinu s daškom vintage ugođaja.

Tople nijanse zemljanih tonova neizostavan su segmet marokanskog stila, no smaragdno – zelenu, mornarsko plavu i crnu, također ćemo vrlo često pronaći u marokanskom prostoru. Posebno su bijele, zelene, crne i plave kombinacije šara i uzoraka neizostavne u marokanskoj keramici koja je jednako popularna u dizajnu posuđa, podnih i zidnih pločica.

Baldahini, marame, rese, tkani dekor, pleteni namještaj, taburei, stolići za kavu od kože ili drveta neizostavni su detalji u uređenju interijera marokanskog stila. Dašah boho energije nenametljivo se provlači kroz marokanske interijere u kojima je tako ugodno boraviti. Uz metalne lampione, fino izrezbarene vaze i ukrase naglašava se dramatičnost koja ovaj stil u uređenju interijea čini tako filmičnim.

Marokanski tepisi, od kojih je najpoznatiji Beni Ourain najtraženiji su u cijelom svijetu i nezaobilazan su dodatak u brojnim domovima u kojima vlada sklad i cosy šarm.

Uz nekoliko dodataka vrlo jednostavno svoj dom možete osvježiti novom energijom i pretvoriti ga u vlastitu oazu stila i udobnosti s marokanskim naglaskom na život blagostanja.

Marokanski jastuci

Marokanski jastuci nezaobilazan su dio dekora u uređenju interijera. Oni naglašavaju udobnost i ležernost kako u spavaćim sobama, tako i u dnevnim boravcima. Kombiniranjem nekoliko boja, uzoraka, ali s obaveznim pamučnim i tkanim detaljima jednostavno ćete stvoriti marokanski kutak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Ramla Hamra (@elramlahamranl) on

Marokanski tepisi

Iako ćete često u marokanski uređenim prostorima vidjeti šarene tepihe raznih uzoraka, ipak je najomiljeniji i najpopularniji Beni Ourain. Ovaj se tepih smatra najboljom investicijom za svaki dom jer je ugodan, lako se kombinira s drugim stilovima i nijansama, a može trajati cijelu vječnost bez da izgleda istrošeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paulina Arcklin Photography (@paulinaarcklin) on

Marokanske pločice

Marokanske pločice su vrlo prepoznatljiv pečat marokanske kulture. Uz njih ćete naglasiti svaki prostor i pretvoriti ga u stylish zonu. Kupaonice s ovakvim pločicama jednostavno su neodoljive. No, izvrsno funkcioniraju i u kuhinjskim ambijentima. Statement podovi nezamislivi su bez marokanskih pločica intenzivnih uzoraka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JULIA MATEIAN (@juliamateian) on

Naglašeni detalji

Vaze, posuđe, lampioni i košare samo su dio marokanskih detalja koji osim što izgledaju očaravajuće, funkcionalni su i korisni uporabni predmeti u svakom kućanstvu. Oni će naglasiti dramtičnost pa laskaju svakom prostoru u kojemu se nađu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tellmemoregbg (@tellmemoregbg) on

Stolić za kavu

Kultura ispijanja čaja i kave dio je i naše kulture. Stoga marokanski stolići odlično pristaju dnevnim boravcima u kojima vodimo provoditi vrijeme za opuštanje s dragim nam ljudima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shaheen Khan (@lowstoluxe) on

Prirodni materijali

U marokanskom stilu naći ćemo paletu materijala koja u prostor unosi vedrinu. Materijali posuđeni od prirode harmonično će se uklopiti u prostor u kojemu volimo boraviti, bit će ugodni i prozračni, a i duže će trajati od umjetnih izvedenica. Vuna, pamuk, svila, drvo, rafija, ratan, keramika i koža osnova su marokanskog stila koja oplemenjuje interijere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Ramla Hamra (@elramlahamranl) on

Tkani dekor

Nerijetko ćete na zidovima marokanskih interijera pronaći ukrase od tkanine koji umjesto slika popunjavaju prostor i dekoriraju ga. Tkalački stan, smotuljak pamuka, igla i škare te malo vještine i kreativnosti stvorit će dekor koji unosi marokansku autentičnost u prostor. Macrame je tehnika tkanja s čvorovima koja je sve omiljenija u uređenju interijera. Dekoriranjem prostora na ovaj način unijet ćete toliko potrebnu dozu pozitivne energije u svoj dom i uživat ćete u razigranosti vedrog marokanskog duha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A S H T O N Z A G E R (@ashtonzagerfiberart) on

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori