Napravite sami terarij i unesite djelić prirode u svoj dom
Napravite sami terarij i unesite djelić prirode u svoj dom

Napravite sami terarij i unesite
djelić prirode u svoj dom

Sve popularniji trend uređenja doma s kućnim biljkama u terariju moguće je napraviti kod kuće u nekoliko koraka, a njegova prednost pred kupovnim terarijima jest ta što možete sami odabrati koje biljke želite kao i dizajn staklenih teglica.

Od kud krenuti?

Predivan su kućni ukras i prostoriji daj dozu prozračnosti i elegancije. Možda već dugo želite kreirati vlastiti terarij, no niste sigurni u to koju biljku odabrati i što sve pripremiti. Uglavnom se radi o biljkama koje vole vlažne prostore. Nemojte se brinuti ako ste jedni od onih kojima ni jedna biljka ne uspijeva jer ovo je više dizajnerski posao koji možete odraditi u kratkom periodu.

Pri izradi terarija korištenjem određenih materijala imitiramo okoliš u kojem se biljka nalazi i tako je potičemo na rast i razmnožavanje.

Za početak vam treba neka lijepa staklenka, a birate je ovisno koliko veliki terarij želite i kojeg oblika. Zatim vam trebaju kamenčići ili pijesak te aktivni ugljen u prahu, kojeg možete pronaći u bilo kojoj ljekarni. Naposljetku pripremite mali vrtni alat i zemlju.

Koje biljke odabrati?

Što se tiče biljaka, najbolje će vam u terariju uspjeti fitonija koja je prekrasna „listasta“ biljka, a ima je u različitim bojama. Zatim razni sukulenti i kaktusi kao i pilea (Pilea involucrata), biljka sitnih, debljih listova s valovitim obrubom. Tu je i „zračna biljka“ koja podsjeća na maleni čupavi grmić te zemna zvjezdača – vrsta kaktusa poznata po svom izgledu koji sliči morskoj zvijezdi. Igrajte se kombinacijama biljaka i prenesite dozu svoje osobnosti.

Slaganje terarija

  • Prekrijte dno staklenke s cca 3 centimetra sitnih kamenčića ili pijeska, to će služiti za dobru protočnost vode.
  • Na njih dodajte tanki sloj aktivnog ugljena. On će održavati svježinu vode i boriti se protiv nastanka bakterija u terariju.
  • Zatim ide zemlja za cvijeće. Ako pak planirate posaditi neke sukulente ili kaktuse, onda će vam trebati zemlja za njih, tj specijalizirani miksevi zemlje.

Vodite računa da sloj zemlje treba biti dovoljno debeo da u njega stanu korijeni svih biljaka koje namjeravate posaditi.

  • Kad ste sve pripremili, možete početi sa sadnjom biljaka. Krenite s onima koje su najveće. Izvadite ih iz teglica i malo obrežite korijenje, i pripazite da ne povrijedite biljku. Zatim napravite rupu u sloju zemlje dovoljno veliku da u nju stane sve korijenje i položite biljku.

Postupak ponovite sa svim biljkama koje planirate posaditi. Slobodno se igrajte koliko želite, pazite samo da ostane dovoljno mjesta za sve.

  • Nakon što ste posadili sve biljke, dodajete još jedan sloj kamenčića ili pijeska preko zemlje, po želji.

Zlatna pravila za kraj

 

  • držite terarij na svijetlom mjestu, ali ne izlažite suncu – kako biljke ne bi povenule
  • zalijevajte ga destiliranom vodom ili kišnicom jednom u nekoliko mjeseci, ali pripazite da se listovi ne smoče i ne pretjerujte, kako korijenje ne bi istrunulo i stvorila se plijesan
  • biljke treba cijelo vrijeme orezivati kako ne bi narasle prevelike i tvorile sjenu ostalim biljkama

Najvažnije od svega, uživajte u svom radu i prekrasnim biljkama koje će vam unijeti pravi mali djelić prirode u zatvoreni prostor.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori