Interijer mjeseca: Kamena vila na Korčuli za čije je uređenje zaslužna arhitektica Tina Biloglav
Interijer mjeseca: Kamena vila na Korčuli za čije je uređenje zaslužna arhitektica Tina Biloglav

Interijer mjeseca: Kamena vila na Korčuli za čije je uređenje zaslužna arhitektica Tina Biloglav

U potrazi za savršenom ljetnom destinacijom često se inspiriramo Instagram objavama, a nama je Korčula definitivno broj 1.

Grad Korčula, izgrađen na poluotoku idealnom za utvrđeno naselje, već je u ranoj povijesti prepoznat kao strateška točka. Korčulanski poluotok, okružen morem i nekoliko zaljeva, pružao je odlične uvjete za izgradnju pristaništa. Srednjovjekovni grad, s kućama građenim od lokalnog kamena zbijenim u uske ulice, formirao se postepeno. Ulice grada su raspoređene u obliku riblje kosti, pera ili lista, te prate dnevno kretanje sunca i strujanje vjetrova. Ulice koje su smještene silazno prema zapadu omogućuju ljetnom povjetarcu maestralu neometano strujanje i predivan pogled na zalazak sunca u Pelješkom kanalu, dok one koje se blago lome prema istočnim zidinama štite grad od zimskih vjetrova, juga i bure.

Korčula_Unsplash, lidija divjak
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (25)

Rezidencija Sfida

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. U potrazi za raznim inspiracijama za uređenje, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ovoga puta za oko nam je zapela rezidencija Sfida. Smještena u sjevernom dijelu grada, dio je većeg kompleksa zgrada koje su se formirale tijekom više stoljeća. Stilske karakteristike sačuvanih dekorativnih detalja pripadaju 16. stoljeću, što ukazuje na povezanost s palačom koja se proteže južno prema katedrali.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (39)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (36)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (26)

Luksuzni boravak u srcu starog grada Korčule

Rezidencija Sfida, svojim imenom i povijesnim značajem, svjedoči o složenosti i bogatstvu korčulanske baštine. Kroz stoljeća prolazila je kroz faze obnove i nadogradnje, sačuvavši pritom konstruktivne elemente ranijih građevina. Posljednja renovacija završena je 2024. godine, te su tom prilikom zadržani su svi originalni elementi gradnje, a dodatkom suvremenih detalja kuća dobiva i dugo čekano osvježenje. Renovacija je bila duga i izazovna, a tome svjedoči i naziv kojeg su vlasnici odabrali za ovu rezidenciju. Njezina obnova predstavlja spoj poštovanja prema povijesti i težnje ka očuvanju tradicije, čineći je savršenim izborom za luksuzni boravak u srcu starog grada Korčule.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (37)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (33)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (31)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (48)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (16)

Razgovarali smo s arhitekticom Tinom Biloglav koja je radila na projektu ove prekrasne vile od 70 kvadrata u kojoj će već ovoga ljeta uživati prvi turisti. Naime, prije 18 mjeseci javila joj se Mia, vlasnica kuće, nezadovoljna tlocrtom, ali sa željom da napravi nešto jako dobro. Tina je pomno radila na tlocrtu koji je dovela do savršenstva, a zatim je krenula na interijer. Ova kuća je pravi primjer kako projekt može ispasti kad se klijent i arhitekt super slažu i jedno drugo slušaju.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (72)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (70)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (71)

Kamen i drvo za opušten morski odmor

Neutralni tonovi, prirodni materijali, ratan, nježne nijanse, kamen u kombinaciji s drvom – sve to dočarava opušten morski život. Savršeno je upotpunjena sivkastim okvirima na prozorima koji unose dašak Mediterana u interijer.

Budući da je riječ o staroj kamenoj kuću na Korčuli, znali smo da gdje god je to moguće želimo očuvati kamen i ostaviti vidljive grede. Starinu je najbolje naglasiti s nečim modernim pa je cijela kuhinja u dekoru inoxa, a možemo uočiti i moderne materijale koji se ističu na nježan i promišljen način.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (22)

Moramo priznati kako su kamen i grede savršeni spoj te daju prostoru dozu topline, ali i tradicije. Očuvani su stari dijelovi kuće koji su upotpunjeni modernim toplim elementima. Svakako se ističe Staro Pilo (umivaonik) na katu kraj kojeg se nalaze sive police, a ono priča više o povijesti kuće nego 1000 napisanih riječi.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (12)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (17)

Pomno osmišljen raspored

Osim toga, u interijeru prevladava kombinacija inoxa, drva, metala, terrazzo detalji, a sve skupa je stvorilo jedan ugodan prostor za odmor. Možda nam je najveći favorit spoj kuhinje i blagovaonskog stola, tj. hladnog inoxa i toplog drva. Razigran raspored, ali i oblik visilica cijelu priču je zaokružio. S obzirom na malu kvadraturu kata, ali i izazovan tlocrt jer su svi vanjski zidovi pod kosinom, tuševi se nalaze u prostoru spavaćih soba gdje je dodano rebrasto staklo i na taj način se stvorio dojam većeg prostora. Sve je savršeno uklopljeno i zaokruženo u jednu kompaktnu cjelinu, pa je ovo idealno utočište u vrućim ljetnim danima.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (45)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (52)

Kuća ima svoju povijest, priču i već to ju čini posebnom. Kad dodamo lokaciju, uređenje i pogled, vrijednost se dodatno diže. U nastavku donosimo još fotografija.

Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (4)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (61)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (3)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (1)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (8)
Rezidencija Sfida, Maksim Bašić (60)

Foto: Maksim Bašić

Učitati još
Zatvori