Evo kako izgleda kada se stil života spoji sa stilom tvrtke u kojoj radite

Evo kako izgleda kada se stil života spoji
sa stilom tvrtke u kojoj radite

Nikada nismo računali koliko svog životnog vremena provedemo radeći, ali definitivno znamo da većina našeg dana ode upravo na taj segment našega života. No jeste li ikada razmišljali koliko je zapravo važno u kakvoj ste radnoj okolini? Upravo je okruženje ključno za našu kreativnost i produktivnost, a neke kompanije upravo svoju politiku temelje na tome. ICT tvrtka Combis pokrenula je inicijativu #GetInvolved pa tako svojim zaposlenicima omogućuje da ostvaruju svoje želje, realiziraju hobije i poistovjete svoj stil života sa stilom svoje tvrtke. Kroz društveno odgovorne projekte njihovi zaposlenici svoje radno vrijeme provode ugodno, u što smo se i uvjerili posjetivši ih u Radničkoj u njihovim uredima.

Kompanije koje mijenjaju društvo nabolje

Combis je tehnološki lider koji svojim projektom #GetInvolved nastoji svojim zaposlenicima omogućiti radno okruženje u kojemu će se osjećati ugodno, a kroz razne akcije i aktivacije pokazali su kako im je briga o zaposlenicima itekako na prvom mjestu. Podcasti o mentalnom zdravlju, organizirana vježbanja s najboljim hrvatskim trenerima, razne nagrade poput onih za najbolji vrt, slobodni dani povodom Dana žena – samo su neke od aktivacija kojima se pokušava napraviti zdravo okruženje u kojemu će se svaki radnik osjećati ugodno. Petra Pelajić, Aleksandar Vlah i Ante Sekulić samo su neki od zaposlenika s kojima smo razgovarali i uvjerili se koliko je zapravo njima važan taj odnos koji se gradi između zaposlenika i njihovih nadređenih.

Osnaživanje žena

Mnoge od nas na Dan žena dobiju cvijet, ali se manje-više ništa toga dana ne promijeni u našim životima. Sada zamislite da vam je taj dan slobodan i da možete s njime što hoćete. Upravo su se tako osjećale zaposlenice ICT tvrtke Combis, u sklopu #GetInvolved projekta. Gesta je mala, ali znači puno kaže nam mlada Petra Pelajić koja u Combisu radi kao sistem inženjerka u nadzoru infrastruktura i mreža.  “Jako puno nam je značio taj slobodan dan i poklon koji smo dobile, ali više kao gesta. Žena u IT-ju nažalost još uvijek ima puno manje nego muškaraca, ali ono što bih naglasila i što je karakteristično za Combis je to da je kod nas svaki zaposlenik, neovisno o spolu, doista bitan. Svaka naša ideja i prijedlog se posluša i vrednuje, a svaki zaposlenik se unutar tvrtke može educirati i razvijati. U Combisu se jako dobro zna da se svaka situacija može bolje sagledati ako se pogleda iz oba kuta – muškog i ženskog. Naše prirodne različitosti trebaju biti plus i naša prednost, jer muškarci i žene drugačije gledaju na stvari tako da definitivno treba žene što više poticati na uključivanje u IT sektor. Ako se u kompaniji zaposlenik može razvijati i educirati prema svojim interesima, onda je zbilja puno zadovoljniji. Lijepo je kada se na mjestu na kojem radiš osjećaš kao da je to tvoja firma, a ne lokacija na kojoj ćeš samo zaraditi plaću. Tako se razvijaju vrijednosti unutar tvrtke koje su veće od nas samih.”

Briga o mentalnom zdravlju

Kako je protekla godina utjecala na sve nas to ćemo tek vjerojatno sada početi osvještavati, no definitivno nije bilo lako. Pandemija, potresi i navikavanje na neko “novo normalno” ostavili su traga na našem mentalnom zdravlju. No upravo se ekipa zaposlena u Combisu ne želi poistovjećivati s točno tim terminom “novo normalno” jer kako kažu, to je period koji je privremen i na njega se definitivno ne bi trebali navikavati. Tome je vjerojatno pomogla i inicijativa Jezik razveži. Projekt je to za motivaciju u sklopu kojeg su snimljene epizode podcasta za zaposlenike Combisa u kojima je glavna tema bila mentalno zdravlje. Psihologinja i dopredsjednica Hrvatskog društva psihologa Nelija Rudolfi zaposlenicima je pomagala ublažiti tjeskobu i anksiozna stanja nastala spomenutim situacijama. Da im je to puno pomoglo slaže se Ante Sekulić, sistem inženjer zaposlen u Combisu. “Meni je jako puno pomoglo, upravo ona nam je rekla da novo normalno ne postoji i da je sve to trenutno i da će proći. U takvim situacijama to vam puno znači. S cijelom ovom situacijom promijenio se i naš način rada, više se radi od doma i tu je jako važno dobro se organizirati. Svima nam je bilo dobro raditi od doma, ali mnogi od nas nekako su jedva čekali da se vratimo u urede. Upravo zato su nam pomogli ti podcasti jer su nam umanjili sve te strahove i smanjili tu otuđenost i strah koja je u jednom trenu zavladala.”

Home office oaza

Aleksandar Vlah iz Rijeke u Combisu radi kao samostalni tehničar specijalist i on je jako dobar primjer kako vlastite hobije i lifestyle spojiti sa stavovima firme u kojoj radi. Naime on je uspio za svoj predivno uređen vrt osvojiti nagradu koja se također dodjeljivala u sklopu projekta #GetInvolved. Home office iznimno je važno urediti tako da nam u njemu bude ugodno, a da opet ne gubimo na produktivnosti. Njegova zelena oaza pravi je melem za oči, a neki primjerci u vrtu poput palmi stari su gotovo 50 godina. “Roditelji su počeli s tim, a ja se trudim nastaviti. To je svakodnevni posao, nemamo nikakvo automatsko navodnjavanje već sve radimo ručno, ali to je tako i radite to ako to volite. Bilo mi je drago kad sam vidio ovaj natječaj u firmi i odlučio sam se iskoristiti priliku da svoj vrt pokažem svima. U Combisu je dobro da se svatko može naći u natječajima koje provode za nas radnike. Mislim da je to dobro jer u raznim smjerovima idu te priče, samo svatko od zaposlenika treba pronaći ono što mu odgovara. Ja sam se pronašao u ovom.

Foto: Sanja Tušek, Aleksandar Vlah

Učitati još
Zatvori