I Zagreb skriva jednu Harry Potter lokaciju – sigurni smo da ste barem jednom prošli pored nje
I Zagreb skriva jednu Harry Potter lokaciju – sigurni smo da ste barem jednom prošli pored nje

I Zagreb skriva jednu Harry Potter lokaciju – sigurni smo da ste barem jednom prošli pored nje

Povratak s godišnjeg znači samo jedno – povratak u urede, u školske klupe, obaveze, hladnije vrijeme, jesenski dani, omiljeni filmovi. Jedan od omiljenijih su nam filmovi o Harryju Potteru. Kao pravi fanatici volimo sve što ima veze s ovim čarobnjakom pa tako i otkrivati mjesta koja barem malo nalikuju na ona koja se pojavljuju u filmu.

Hogwarts u srcu Zagreba

Na sličnost unutrašnjosti jedne zagrebačke građevine i Hogwartsa ukazala je i tiktokerica Nina Skočak. Stoga nam povratak grad i ne pada tako teško. Iako ste zasigurno do sad već mnogo puta prošli pored Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu, možda niste imali priliku zakoračiti iza zidina ove velebne zgrade.

Baš poput najpoznatije čarobnjačke škole koja ima dugu povijest i tradiciju, a čiji su hodnici ispunjeni tajnama, i HDA čuva neprocjenjive povijesne dokumente i arhive koji datiraju unazad nekoliko stoljeća. Iako Hrvatski državni arhiv nije magična institucija (na našu žalost hahah), njegova uloga u očuvanju povijesti i kulture Hrvatske daje mu određeni mistični šarm.

@ninaskocak

Ne mogu vjerovat da nakon skoro cijelog života u Zagrebu nisam znala za ovo 🥹 #zagreb #harrypotter #hogwarts #jesteliznali #balkantiktok

♬ congratulations by mac miller - Hannah🎹

Prošećite hodnicima Hrvatskog državnog arhiva i otkrijte njihove tajne

Prošećete li dugim hodnicima i prostorijama koje krase visoki stropovi ukrašeni bogatim lusterima, vjerujemo da ćete se barem na trenutak osjećati kao da lutate zabranjenim hodnicima. Naime, Hrvatski državni arhiv nudi vođene ture kako bi posjetiteljima pružali uvid u arhivske dokumente i ukazali nam na činjenice koje su utjecale na oblikovanje Hrvatske kroz stoljeća.

Ova neočekivana paralela nas podsjeća da se čarolija može pronaći i izvan svijeta fantastike, a tragate li i vi za novom avanturom uputite se u HDA i za 2,5 eura istražite dragocjene zbirke.

Učitati još
Zatvori