Tonkina kužina: Kruh sa šparogama i jajima idealan za proljetni stol
Tonkina kužina: Kruh sa šparogama i jajima idealan za proljetni stol

Tonkina kužina: Kruh sa šparogama i
jajima idealan za proljetni stol

Šparoge su meni jedna od dražih namirnica i volim ih pripremljene na sve načine. Moji ukućani ne dijele baš isto mišljenje, ali u ovoj kombinaciji imaju zeleno svijetlo’, kaže Tonka Radić Čobanov za recept za kruh sa šparogama i jajima. Šparoge su jedna od najkvalitetnijih i najhranjivijih vrsta povrća pa nije čudno što su ih još i stari Rimljani nazivali ‘carskim povrćem’. Iskoristite najbolje njihovu sezonu!

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 120 g mlijeka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100g Grana Padana
  • 500g šparoga
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • sol i papar
Kruh sa šparogama i jajima (5)

Postupak:

  • Šparoge očistite, odstranite im vlaknasti dio i kuhajte u slanoj vodi s jajima oko 10 minuta. Stavite ih u zdjelu s ledom tako da ostanu zelene boje.
  • 6 šparoga ostavite sa strane, a ostale nasjeckajte na kolutiće.
  • U zdjeli umutite jaja sa žličicom soli i prstohvatom papra dok ne postanu pjenasta.
  • Dodajte mlijeko i ulje te malo po malo brašno s praškom za pecivo i miješajte pjenjačom dok se sve ne poveže.
  • Dodajte nasjeckane šparoge, naribani Grana Padano te sve zajedno promiješajte.
  • Obložite kalup s papirom za pečenje.
  • Izlijte polovicu pripremljene smjese.
  • Staviti kuhana jaja.
  • Drugom polovicom smjese prekrijte jaja, na njih stavite cijele šparoge i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° 40 minuta.
  • Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Kruh sa šparogama i jajima (5)

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori