Prve smo probale famoznu teppanyaki večeru koju ste dosad mogli vidjeti samo u filmovima
Prve smo probale famoznu teppanyaki večeru koju ste dosad mogli vidjeti samo u filmovima

Prve smo probale famoznu teppanyaki večeru koju ste dosad mogli vidjeti samo u filmovima

Ispred velike vruće ploče od nehrđajućeg čelika stoji teppanyaki chef Nawang Lepcha i goste koji sjede oko nje zadivljuje preciznim radom s noževima, grilanjem, žongliranjem s namirnicama i drugim vještinama dok priprema više od 10 sljedova. Upravo je izvedba dobro obučenih kuhara teppanyakija ono što ovaj japanski stil kuhanja razdvaja od drugih, kao i interaktivnost tijekom cijelog obroka. Govorimo o pravom dvosatnom showu u koji je uključena dobra zabava, ukusna hrana i novo iskustvo o kojem ćete pričati…

I mi govorimo iz iskustva jer smo prve isprobale teppanyaki večeru u Khali. Naime, Khala Restaurant & Bar u Tkalčićevoj ulici nudi japansku fusion kuhinju s dodatkom europskog štiha, a odnedavno i teppanyaki. Riječ je o novom konceptu koji su uveli prije nekoliko tjedana – interaktivnom, japanskom stilu kuhanja koji je postao svjetski fenomen, a i prvi u Hrvatskoj imaju teppanyaki stol.

Khala_teppanyaki
Nawang Lepcha
Khala_teppanyaki
Gyoze s piletinom
Khala_teppanyaki
Khala_teppanyaki

Što znači teppanyaki?

Teppanyaki (tuh·paan·yuh·kee) je izveden iz riječi “teppan” u Japanu, što znači metalna ploča. “Yaki” znači pečen na žaru, pržen i pečen u tavi. Dakle, doslovan prijevod bi bio roštiljanje ili prženje na metalnoj ploči. Glavna zvijezda showa je vruća ploča od nehrđajućeg čelika koja se nalazi pred gostima. Kuhar koristi ovu ploču kao pozornicu, pripremajući raznovrsna jela od svježih sastojaka, dok gosti uživaju u prizoru i mirisima.

Teppanyaki u Japanu postoji više od 200 godina. Dok neki vjeruju da je ovaj stil kuhanja započeo u njihovim restoranima s odrescima, drugi tvrde da je zapravo stvoren u japanskim domovima – pripremali su pržene rezance za svoje obitelji mnogo prije nego što je to postalo popularna atrakcija.

Iskustvo ovakvog objedovanja komercijalizirano je 1945. kada je restoran Misono sa sjedištem u Kobeu u Japanu otvorio svoja vrata. Shigeji Fujioka, jedan od kuhara u Misonu, smatra se začetnikom modernog stila teppanyakija – oduševljavao bi svoje goste vještim umijećem pripremanja jela pred njihovim očima.

Khala_teppanyaki

Malo žongliranja, puno ukusnih sljedova

I chef Nawang Lepcha, koji je prije Khale radio u hotel u 5 zvjezdica na Mauricijusu i posebno je školovan za teppanyaki majstora, za nas je napravio vrhunski show. Malo vatre, malo žongliranja i puno ukusnih sljedova učinili su večeru iznimno zabavnom, a kako i prezentacija jela igra veliku ulogu u cijelom iskustvu, moramo priznati da su nam sva jela bila servirana vrlo atraktivno i primamljivo.

Nekoliko puta tijekom večere njegove smo vještine nagradile pljeskom, posebno tijekom bacanja i hvatanja sastojaka. Nismo se ‘samo’ hranile ukusnim jelima, već i uživale u predstavi koja se odvijala pred našim očima.

Khala_teppanyaki
Khala_teppanyaki
Khala_teppanyaki
Losos s teriyaki umakom

Šest startera

Večera je započela starterima. Najprije nam je poslužena ukusna juha od miso paste, dashija i soje s mladim lukom, tofuom i wakame algama. Dok smo jele juhu, a potom i edamame, kuhane i posoljene soja mahune te uramaki rolice, chef je pripremao gyoze s piletinom, krem sirom i mladim lukom, a zatim losos s teriyaki umakom i mladim lukom. Osim uramaki rolica koje su nam bile apsolutni favorit, osvojile su nas i Jakobove kapice i kozice na emulziji maslaca i soje.

Khala_teppanyaki
Miso juha
Khala_teppanyaki
Edamame
Khala_ teppanyaki
Uramaki

Apsolutni must try

Za glavno jelo mogle smo birati između mesne i riblje varijante. Mesna je uključivala biftek preliven umakom od crnog papra i janjeće kotlete s tonkatsu umakom. Riblji meni je činio filet brancina i kozice s yuzu umakom – apsolutni must try! Čak su i one među nama koje se najčešće odlučuju za meso bile impresionirane ribljim jelom kojim dominira ukusan umak. Uz oba jela poslužen nam je prilog – riža s jajima i povrćem.

Khala_teppanyaki
Riba i kozice s yuzu umakom
Khala_teppanyaki
Biftek s povrćem i umakom od crnog papra

Teppanyaki show završio je desertom – flambiranim bananama sa sladoledom i zaključkom kako je ovo idealan način za provesti zabavnu večer s prijateljima ili obitelji. Za posebno napravljen teppanyaki stol stane 8 osoba. Interaktivna večera u Khali traje oko dva sata i stoji 68 eura po osobi. Svakako preporučujemo da je upotpunite koktelima – jednim slanim koji je posebno napravljen za ovu večeru, a sastoji se od japanskog viskija s tahinijem, sojom, rižinim vinom, grčkim jogurtom, te pjenom od ananasa i sezama. Ako ste ipak veći ljubitelj slatkastih okusa, izaberite Artist – jedan od njihovih signature koktela koji se sastoji od pelina, amara, sirupa od ananasa i ginger alea.

Khala_teppanyaki
Slani koktel kreiran je posebno za teppanyaki večeru
Khala_teppanyaki
Khala_teppanyaki
Artist
Učitati još
Zatvori