Danas obilježavamo svjetski dan kave – osnove o kavi i kako ju najviše volimo pripremati
Danas obilježavamo svjetski dan kave – osnove o kavi i kako ju najviše volimo pripremati

Danas obilježavamo svjetski dan kave – osnove o kavi i kako ju najviše volimo pripremati

Dok mnogi od nas dan ne mogu započeti bez šalice kave, možda niste znali da je nakon vode upravo kava najkonzumiranije piće na svijetu. Zapravo, i ne čudi, s obzirom da dnenvo popijemo i nekoliko šalica omiljenog kofeinskog napitka. Pijemo ju na bezbroj načina; kratku, dugu, crnu, s mlijekom, sa šećerom ili medom, s biljnim mlijekom, hladnu ili toplu, s pjenom, šlagom..

No, koliko zapravo znamo o kavi? Osim neodoljivog mirisa pržene i kuhane kave, napitak koji nam daje snage i energije za svako novi dan zapravo se radi od voća, a sam proces koji jedna bobica kave mora proći od farme do vaše šalice kave, iznimno je dugotrajan i kompliciran. Danas obilježavamo svjetski dan kave, pa smo odlučili upoznati vas s nekim osnovama o kavi i podijeliti naše omiljene načine pripreme.

Jeste li znali da je kava voće?

Kao što možda već i znate, kava je zapravo voće. Sočne bobice nalik na trešnje rastu na drveću, odnosno grmovima, a mogu biti crvene, žute, narančaste i ljubičaste boje. Ono što zovemo “zrna” kave zapravo su koštice koje se nalaze u sredini bobica. Dugim i pažljivim procesom odvajanja koštica od bobica, te pranja i sušenja koštica dobivamo blijedo zelena zrna kave spremna za prženje.

Nakon što se koštice iz bobica kave pažljivo odvoje, operu i osuše, slijedi njihovo prženje. Kava može biti svjetlo, srednje i jako pržena (light, medium i dark roast), a ovisno o intenzitetu prženja mjenjaju se i okus i svojstva kave.

Osim koštica kave za piće se može koristiti i lišće kave. Točnije, od lišća kave radi se čaj koji nema nimalo sličan okus kavi, već podsjeća na zeleni čaj, a iako nije široko rasprostranjen i popularan, ima brojne benefite za zdravlje. Čaj se radi od prženog ili pečeno te usitnjenog lišća, a sadrži vrlo nisku dozu kofeina.

Priprema kave kod kuće i u kafićima

Metode i načini za pripremu kave zaista su brojni i vrlo vjerojatno ih niste sve isprobali. Najčešće pijemo kavu iz profesionalnih aparata u kafićima, a u specijaliziranim coffee shopovima, ili uz adekvatnu opremu kod, možemo ju pripremiti na još puno zabavnih načina.

Jedan od najpopularnijih načina kuhanja kave kod kuće je turska kava iz džezve, filter kava, moka ili caffetiera, a tu su naravno i aeropress, french press, cold brew te brojne druge metode.

Nadamo se kako ćete svjetski dan kave obilježiti uz vama najdražu šalicu kave!

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori