Bili smo na kušanju specialty kava u Broomu 44 s ocjenjivačima iz Kostarike
Bili smo na kušanju specialty kava u Broomu 44 s ocjenjivačima iz Kostarike

Bili smo na kušanju specialty kava u Broomu
44 s ocjenjivačima iz Kostarike

Možda ste čuli izraz “cupping” koji koriste profesionalci za kavu, ali što on točno znači? Najjednostavnije, ‘cupping’ je način kušanja, procjene i usporedbe okusa, kvalitete i potencijala određene kave. Prisustovali smo događaju kušanja kava koji je organizirao Lively Roasters Coffee u suradnji sa Broom 44 , a za sve one koji to prakticiraju kako bi zajedno uživali u ovogodišnjim berbama divnih Kostarikanskih kava koje za Lively Roasters Coffee već 5. godinu u nizu dobavlja Selva Coffee direktno sa plantaža.

Posjeta takvih znalaca zaista je čast pogotovo našem malom tržištu koje je tek u začecima razvitka svijesti o visoko kvalitetnim kavama. Razvoju pridodaju tvrtke koje uvoze, prže i distribuiraju taj tip kava, ali i specijalizirani objekti poput Brooma koji taj tip kava izvanredno prezentira krajnjim kupcima te je u vrlo kratko vrijeme postao omiljeno odredište mnogih Zagrepčana. Doprinos tome je svakako suvlasnik Brooma, barista Vedran Peurača koji prilikom pripreme kava pazi na svaki detalj te je po mnogima ponajbolji u Hrvatskoj ako ne i šire. 

Selva Coffee s Kostarike

Selva Coffee čine Marianela Montero, kći poznatog farmera Carlosa Montera, koja je u pratnji svog poslovnog i životnog partnera Perry-a, koji je svoj dom zamijenio Kostarikom a oboje su ovlašteni ‘Q-graderi’. Na kušanju su bile 4 kave koje Lively Roasters Coffee ima u ponudi, ali i dvije gostujuće kave pržionice iz Madrida, a koja također nabavlja zelenu kavu od Selve.

Više o kavama koje su bile na kušanju možete pročitati ovdje . Također, je na eventu bilo zaista divno primijetiti kako se iskreno druže predstavnici različitih brandova kava poput Barcaffe i Illy, te nesebično dijele iskustva u želji vlastitog napretka kao i cijele scene. 

Marko Brajković, vlasnik LIVELY ROASTERS d.o.o. nakon 10 godišnjeg iskustva na tržištu krenuo je s vlatitom tvrtkom krajem 2015. te se na našem tržištu etablirao kao pouzdan dobavljač, a njihove kave poslužuju mnogi poznati Zagrebački ugostiteljski objekti poput Monocycle coffee shop, Bastion No19, Swanky monkey garden, Otto&Frank, Jolie Petit pattiserie, bistro Fetiš, Vis a Vis, bistro Alegria, restoran Noel i dr.

Više o Lively Roasters pročitajte na njihovim društvenim mrežama ili web stranici, a kave sa kušanja od 1.-3. listopada možete kupiti po posebnim cijenama uz kod CUPP33.

Foto: Mate Vukčević (Good Company d.o.o)

Učitati još
Zatvori