Ljeto polako ide ka svom zalasku, ali još uvijek nas daruje bogatstvom boja, mirisa i okusa. Raskošna paleta voća olakšava nam oproštaj od najtoplijih dana. Među njima smokve posebno privlače pažnju. Njihovo ružičasto meso i sočna tekstura idealni su za deserte, dok vizualno oplemenjuju svako jelo kojemu ih dodamo. Najbolje ih je kušati tek ubrane, uz mekane sireve i krekere, no smokve se mogu pretvoriti i u zvijezdu elegantnog ljetnog menija u više sljedova. Kako – otkrijte u nastavku.
Smokve u aperitivu
Sastojci:
- 8 smokvi
- 400 ml Bourbona
- 1/2 šalice meda
- 1 l vode
- 6 žlica cijeđene limete
- 10 listova svježe mente
- led
- ružmarin za dekoraciju
Upute:
U vrč stavite narezane smokve i prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.
Predjelo: pladanj sa sirevima
Sastojci:
- 1 Camembert sir
- 1 paket slanih krekera
- svježe smokve
- masline
- bademi
- med
Upute:
Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.
Glavno jelo: pizza na lisnatom tijestu
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 100 g Gorgonzola sira
- 250 g dimljenog lososa
- šaka svježeg bosiljka
- 6 velikih smokvi
- 1 žlica balzamika
Upute:
Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite pa nadjenite sa sirom, bosiljkom i smokvama te pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamikom.
Desert: savršeni ljetni kolač
Sastojci za biskvit:
- 150g maslaca
- 150g sirnog namaza
- 1 /2 šalice kokosovog šećera
- 4 jaja
- 2 šalice brašna
- 1 žličica kardamoma u prahu
- 1 žlica praška za pecivo
- 5 smokvi
- 1 naribana korica naranče
finely grated zest 1 orange
Sastojci za nadjev:
- 3 čašice skyra
- med
- smokve
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom te pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi pa ga nadjenite hladnim skyrom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.
Ako se, pak, odlučite za pravljenje sočne torte od smokava i za to imamo provjereni recept kojeg možete pronaći OVDJE.
Foto: Dupe, Unsplash, Instagram