Sezona je smokava, a mi znamo kako najbolje uživati u kraljici Mediterana
Sezona je smokava, a mi znamo kako najbolje uživati u kraljici Mediterana

Sezona je smokava, a mi znamo kako najbolje
uživati u kraljici Mediterana

Krajem ljeta stiže sezona omiljenog ljetnog voća, smokve. Kraljica Mediterana koju ili volite ili ne, na popisu je najzdravijih voćki. Bogata vitaminima i antioksidansima, idealan je izbor za ljetni snack, doručak ili neki slatki recept. Pravi gurmani i ljubitelji smokava znaju da se odlično slažu s pršutom, svježim i krem sirom, orasima i medom, a ipak je najslađa ubrana direktno sa stabla.

Smokve

Slana i slatka jela sa smokvama

Nema ljepšeg nego započeti dan sa smokvama. Topli tost namazan ricottom, posipan cimetom i prekriven smokvama, zobena kaša uz slatki dodatak smokve ili samo malo meda i slatkog zelenog voća, neke su kombinacije za buđenje organizma. Jedan od najjednostavnijih recepata i kombinacija je da jednostavno pomiješate grčki jogurt, bademe, med i ovo rajsko voće.

Smokve
Smokve

Bruschette sa smokvama i krem sirom obožavamo! Slatko-slana kombinacija idealna je za predjelo ili večernji snack, uz čašu dobrog vina. Tostirani kruh, ricotta ili neki drugi krem sir, narezane smokve i malo balsamica, sve je što trebate da barem na malo produžite ljeto, čak i na kontinentu. Za desert svakako probajte preukusnu tortu sa smokvama, kremasto, a opet svježe osvježenje. Mogu biti dodatak zobenoj kaši, pitama, salatama s mekim sirevima, a najslađe su kao sirupi i likeri.

Smokve

Osvježenje od lista smokve

Sirup od smokvinog lista već se godinama koristi kao dodatak raznim koktelima, spritzevima i pićima. Spritz od smokvinog lista, hladna soda od istog sirupa ili kombinacija sirupa i gin tonika, samo su neka pića koja će vas ohladiti ovo ljeto. Ako vam je smokva u blizini, naberite nekoliko listova i pripremite se za uživanje cijelu godinu.

Smokve

Slatke, ljepljive, savršene

Ako imate sreće pa vam drvo smokve raste baš u dvorištu, sami znate koliko je slatko ubrati voću, ohladiti je i uživati u njoj. Slatko je i pronaći savršene i domaće smokve na tržnici rano ujutro. Na koji god način ih volite, spremate ili ako ih pak sušite, neupitno je da je baš smokva prava ljetna kraljica, voće koje pruža bezbroj mogućnosti i produžuje ljeto. Ipak, smokva je najbolja kad se jede odmah, ispod stabla, najslađa, ljepljiva i savršena.

 

Smokve

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori