Počeli su dani Esplanadinih štrukli u Le Bistrou

Počeli su dani Esplanadinih
štrukli u Le Bistrou

Zagrebački hotel Esplanade već tradicionalno tijekom siječnja u šik ozračju Le Bistroa nudi vruće i zapečene Esplanadine štrukle po posebnoj cijeni. Posebna ponuda uključuje dvije porcije štrukli za svega 120 kn i dostupna je od 6. do 31. siječnja 2022. O popularnosti ovog jela najbolje govori podatak da je na nedavno održanom Fuliranju na terasi Oleander prodano gotovo pet tisuća komada štrukli.

Esplanadini štrukli

Esplanadini štrukli pripremaju se od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu, već više od pola stoljeća, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude.

„Štrukle poslužujemo gostima na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i lokalnog pjenušca s Plešivice. Oni su dio gotovo svakog važnijeg događaja i cateringa, a nezaobilazni su na gala svečanostima i vjenčanjima. Ipak, najjaču poveznicu s ovim specijalitetom ima kultni Le Bistro u koji je gotovo nemoguće ući a da se ne kuša porcija slasnih štrukli, koje je ondje moguće kupiti i zamrznute, za poklon ili pripremu kod kuće.”, istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić i dodala:

„Štrukli se izrađuju ručno u našoj slastičarnici i upravo su zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem te se potom kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju. Gosti ih jednostavno obožavaju, a konzumiraju se kao predjelo, glavno jelo uz malo soli ili kao desert sa šećerom, dok su meni ipak najfiniji oni slani, i to upravo zimi jer su savršena okrepa. Naša je slastičarnica prava mala manufaktura štrukli.” 

Ovaj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja nastao u brdovitu krajoliku, pokrivenom slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje neosporno mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade od samog početka. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske.

Tadašnji chefovi prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su od tada nezaobilazan klasik svakog jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, svježim sastojcima, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji.

Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i ostali koji nisu ostali ravnodušni prema ovoj tradicionalnoj poslastici, a brojni mediji slavili su Esplanadine štrukle i pisali o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta. 

Dani Esplanadinih štrukli u Le Bistrou traju od 6. do 31. siječnja 2022., a posebna cijena od 120 kn odnosi se na narudžbu dvije porcije zapečenih štrukli (svaka porcija sadrži dva komada štrukli). Redovna cijena jedne porcije iznosi 85 kn. 

Šefica kuhinje Ana Grgić

Ova mlada ali iskusna šefica kuhinje već je gotovo deset godina na čelu restorana Zinfandel’s, jednoga od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnoga francuskog restorana Le Bistro te Esplanade Cateringa. Ana slijedi tradiciju kuhinje hotela Esplanade prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji.

Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji. Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižoto 2013. i 2016. godine u poznatome vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija.

Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), proglašena je i velikim kuharom sutrašnjice po izboru vodiča Gault & Millau s posebnim naglaskom na poštovanje sezonalnosti i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela. Njezinu gastronomsku virtuoznost prepoznalo je i gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje je Ani dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur.

O Le Bistrou

Otkako je otvoren 1986. godine, Le Bistro je odmah zauzeo važno mjesto u dnevnome životu grada i već desetljećima nudi jela tipična za bistro, kao i poznate Esplanadine štrukle. Ujedno moderan i tradicionalan, ovaj francuski bistro smješten uz hotel Esplanade svojom elegancijom, jednostavnošću i trendovskom ponudom oduševljava ne samo domaće već i brojne strane poznate osobe. Jelovnik koji prati godišnja doba, sezonski specijaliteti, slastan doručak uz odličnu kavu, primamljivi kolači ili druženje uz vrhunska vina osvježit će vašu svakodnevicu. Laganom dnevnom užitku pridonosi besplatan superbrzi bežični internet, PressReader Hot Zone s više od 7000 novina i časopisa, odabir jela na iPad uređajima, kao i slasna Esplanadina gastronomska ponuda za van.

Foto: Arhiva hotela Esplanade

Učitati još
Zatvori