Ekskluzivno smo razgovarali s trostrukom Michelinovom cheficom: Ana Roš otvorila je novi restoran u centru Ljubljane
Ekskluzivno smo razgovarali s trostrukom Michelinovom cheficom: Ana Roš otvorila je novi restoran u centru Ljubljane

Ekskluzivno smo razgovarali s trostrukom Michelinovom cheficom: Ana Roš otvorila je novi restoran u centru Ljubljane

Otvaranjem koncepta JAZ by Ana Roš u sklopu hotela As Boutique Hotela, najpoznatija slovenska chefica i obitelj Raspopović uveli su šarm svjetskih prijestolnica u Ljubljanu i stvorili zelenu oazu u Knafljevom prolazu. Kulinarska kreativnost Ane Roš baš kao u Hiši Franko, restoranu s tri Michelinove zvjezdice u prekrasnoj dolini Soče, i ovdje se temelji na lokalno uzgojenim namirnicama samo su jela u JAZ-u nešto jednostavnija. Ovoga se puta ne radi o fine diningu, otkrila nam je Ana na otvorenju – riječ je o young diningu.

Pod time mislim na mjesto gdje je glazba glasna, ali i dalje možete razgovarati. Gdje dijelite hranu i tanjure jedni s drugima i stvarate osjećaj međusobne povezanosti za stolom. JAZ je mjesto na kojem se susreću različite kulture i intenzivni okusi, gdje se pišu nove priče dok oživljavaju tradicije, opisala nam je Ana Roš. I doista, prostor JAZ-a je sve što Ana jest – kreativan, svjež i opušten.

JAZ by Ana Roš
Ana Roš i njen suprug Urban Stojan
JAZ by Ana Roš
JAZ by Ana Roš

Jaz na slovenskom znači Ja. Na arapskom Ana znači Ja (JAZ). Na engleskom JAZ simbolizira mirisno cvijeće, donositelja blaga i snažnu osobnost. Na arapskom JAZ utjelovljuje nepokolebljivog borca, koji želi i mora ostvariti svoje snove i odan je svojim vrijednostima.

As Boutique Hotel
As Boutique Hotel
As Boutique Hotel
Predvorje As Boutique Hotela i restorana JAZ by Ana Roš

Nasljednik

JAZ je zapravo nasljednik bistroa Ana in Slon koji se početkom godine otvorio u ljubljanskom hotelu Slon. Kako je prostor As Boutique Hotela još bio u izgradnji, a Ana je imala spreman tim, odlučili su najprije iskušati pop up pristup u Slonu kako bi osluhnuli dinamiku grada i imali bolje razumijevanje što stanovnici Ljubljane uistinu žele.

Drugačije je raditi u velikim gradovima, a drugačije u poprilično izoliranom Kobaridu gdje se nalazi Hiša Franko. Slon je za nas bio proces učenja, kako kuhati za novo područje, za drugačije goste. Tako je sa svime, zar ne? Život je za mene konstantno učenje i rast. Primjerice, da sutra otvorim restoran u Istri, također bih morala učiti i prilagoditi se novoj sredini. Slon nam je zapravo bila sjajna platforma kroz koju nam se kristaliziralo što ljudi u Ljubljani vole. I sada smo sve to prenijeli u JAZ, objašnjava Ana.

JAZ by Ana Roš
JAZ by Ana Roš

Pašta Ana

Osim što se u JAZ-u nudi sve što stanovnici Ljubljane vole, služit će se ovdje i sve što chefica s tri Michelinove zvjezdice voli svakodnevno jesti i pripremati! Otkrila nam je da je njoj i timu želja napraviti najbolju bečku šniclu, posluživati puno sezonskih namirnica i tjestenine, posebno one koja nju vraća u djetinjstvo. Naime, Anina majka uvijek je ponavljala da je pašta jednostavno savršena hrana za sve, a Anin otac u Istri godišnje obrađuje tonu rajčice. Zato je na otvorenju JAZA-a glavna zvijezda bila upravo Pašta Ana sa šalšom od istarskih rajčica, fermentiranom skutom i maslinovim uljem susjeda Daria iz Istre.

Moj otac godišnje proizvede oko 1000 litara šalše od istarskih rajčica, a na otvorenju JAZ-a smo sigurno iskoristili oko 200 litara, rekla nam je Ana kroz smijeh.

JAZ by Ana Roš
Ana Roš sa svojim je timom pripremala paštu za goste

Restoran JAZ vodit će Leonardo Fonseca Celis, bivši head chef u Hiši Franko. Kolumbijac je u slovenski restoran stigao prije sedam godina, a on i Ana zajedno su ‘zaradili’ prve dvije Michelinove zvjezdice.

Sada je vrijeme da on promjeni mjesto i rada i života. Znate, život u Kobaridu zna biti usamljen. Zajedno smo zaključili da bi JAZ mogao biti njegov novi početak, kaže Ana.

Leonardo Fonseca Celis
Leonardo Fonseca Celis

Osim izuzetne hrane, goste će zasigurno zadiviti i interijer hotela As kao i restorana. Eklektično uređenje, kombinacija modernog i vintage namještaja, s glavnim ciljem stvaranja moderne, ali vječne udobnosti, daleko je od osjećaja tipičnih generičkih hotelskih interijera. JAZ by Ana Roš bit će zadužen i za hotelski doručak, a ona sve poziva i na savršen ručak ili večeru.

JAZ je, dakle, spoj tradicije i pogleda ka budućnosti. Na otvorenju su nam ponudili samo djelić tih okusa kako bismo se vratili po još i još…

Foto: Klemen Mramor za Jaz by Ana Roš, Instagram (@jazbyanaros) i PR

Učitati još
Zatvori