Slovenski kulinarski trijumf: Chefica Ana Roš dobila je treću Michelinovu zvjezdicu
Slovenski kulinarski trijumf: Chefica Ana Roš dobila je treću Michelinovu zvjezdicu

Slovenski kulinarski trijumf: Chefica Ana Roš dobila je treću Michelinovu zvjezdicu

U Sloveniji, točnije dolini Soče, već se godinama mogu kušati delicije jedne od najboljih chefica svijeta. Ana Roš svojim je kulinarskim kreacijama restoran Hiša Franko uzdigla do neslućenih visina! Danas je za nju i cijeli tim restorana povijesni dan jer su dobili treću Michelinovu zvjezdicu.

Sjajne vijesti

Hiša Franko je na popisu 50 najboljih svjetskih restorana od 2017. godine. Prve dvije zvjezdice restoran je dobio u lipnju 2020. godine. Toliko su zadivili komisiju da im je odmah dala dvije zvjezdice, što je poprilična rijetkost. Trećom zvjezdicom pohvalili su se danas na Instagram profilu, što ne samo da potvrđuje njihovu kvalitetu, već je Hiša Franko time postala i prvi restoran u Sloveniji koji nosi ovakvo priznanje poznatog vodiča.

‘Kuhinja Ane Roš Stojan savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini dugi degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih mjera. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i 2 dana sušena pastrva s ribljim umakom od smeđeg maslaca s hrenom.

Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće piće. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak’, stoji u Michelinovom vodiču koji ne skriva očaranost Aninom virtuoznošću.

Kulinarski trijumf

Michelinom se ponovno okitio i Restoran Milka u Kranjskoj gori u kojem kuha chef David Žefran – sada ih imaju dvije. Osim navedenih restorana u renomirani Michelinov kulinarski vodič za Sloveniju svrstani su i Hiša Denk s chefom Gregorom Vračkom (Zgornja Kungota), restoran Strelec s chefom Igorom Jagodicom (Ljubljana), Grič s chefom Lukom Koširom (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Linhart s chefom Urošem Štefelinom (Radovljica), Gostilna pri Lojzetu s chefom Tomažem Kavčičem (Vipava), COB s chefom Filipom Matjažem (Portorož) i Dam s chefom Urošem Fakučem (Nova Gorica).

Kuharski majstori proslavit će svoje uspjehe u Ljubljani na službenoj objavi novog Michelinova vodiča, a tom prigodom dobit će posebne Michelinove pločice za 2023. godinu i prestižne kuharske oprave.

Foto: Instagram (@hisafranko)

Učitati još
Zatvori