Najbolje hrvatske adrese za uživanje u sladoledu ovog rujna

Ušli smo u rujan, no to ne znači da smo se potpuno oprostili od ljeta. Sunčano i toplo vrijeme označilo je početak babljeg ljeta koje će, nadamo se, potrajati što duže. Vikende ćemo iskorištavati za izlete, a svi oni koji su sačuvali koji dan godišnjeg odmora, još ih stignu iskoristiti za odlazak na more. O nekim od najljepših destinacija na Jadranu koje možete posjetiti u rujnu i listopadu pisali smo ovih dana. Vjerujemo da ćete lijepo vrijeme iskoristiti za istraživanje destinacije i uživanje u raznim gastro delicijama, jedna od njih je definitivno sladoled – poslastica bez koje nam je ljetno razdoblje nezamislivo. Gdje pojesti najbolji sladoled na Jadranu? Od Istre do Dubrovnika, donosimo popis slastičarnica koje morate posjetiti.

Gelateria Leone, Fažana

Teranino sladoled bio je najveća senzacija ovog ljeta, a pronaći ga možete u Gelateriji Leone u Fažani. U kreiranje ovog sladoleda bila je uljučena Ana Bolobocchio iz Pule, vlasnik gelaterije Luca Scantamburlo te poznata istarska destilerija Aura. Uz Teranino, Gelaterija Leone ove je godine izbacila još novih neobičnih okusa sladoleda koje možete probati kao što su Šipak (Nar), Mascarpone/Smokve/Orasi i Kefir. Svake godine ovdje stvaraju nešto novo i u prosjeku izbace 3-4 nova okusa svake sezone.

Luka Ice cream & cakes, Split

Ova slastičarnica od 2014. godine uveseljava svoje goste homemade sladoledom za koji svi kažu da je jednostavno neodoljiv. Kolači i torte prate tu homemade priču, što su prepoznali brojni Splićani i njihovi gosti koji u ukusnim Lukinim slasticama uživaju svakodnevno. Visoko kvalitetni sastojci, uz sezonsko voće pa i povrće poput rabarbare, ono su što čini Lukine kolače i sladolede neodoljivima. Među brojnim ukusnim okusima sladoleda u Luka Ice cream & cakes najpopularniji je pistachio, a slijede ga svi ostali mliječni sladoledi, kao i daleko najmaštovitiji sorbeti – lubenica-limun, jagoda-lubenica, trešnja-tamna čokolada itd.

Ela’s Icecream & More, Split

Još jedna slatka adresa u Splitu o kojoj smo pisali ovog ljeta je nedavno otvorena sladoledanica Ela’s Icecream & More. U divno uređenom interijeru čeka vas 18 okusa domaćeg sladoleda poznatog i pod talijanskim nazivom artiganale. U Ela’s Icecrem & More se s receptima igraju tako da u najvećem dijelu koriste domaće namirnice poput borovnica, malina, jagoda, limuna, bosiljka, lavande, rukole, cikle, mrkve, smokve, a klasici poput čokolade i vanilije beskompromisno se koriste oni najbolje kvalitete, kao što je belgijska Callebaut čokolada i prvoklasna vanilija s Madagaskara. Isto tako, mliječni sladoledi rade se isključivo sa svježim alpskim mlijekom. Ne koriste se umjetne arome i boje ili unaprijed pripremljene baze.

Mimi Gelato, Zadar

Mimi Gelato je relativno nova sladoledanica koja se nalazi kod zadarskog Foruma. U njoj ćete pronaći veliki izbor različitih okusa sladoleda te nekoliko vrsta korneta koje u slastičarnici proizvode sami. Sladoledi su veganski, rade se od prirodnog voća, na bazi su maslinovog ulja i miješaju se s vodom. U ponudi su i premium sladoledi sa stopostotnim udiom dodataka od kojih su napravljeni, poput pistacija i lješnjaka, a njihovi okusi su puniji i kremastiji. U Mini Gelatu na izbor imate 32 različita okusa.

Yum Pastry Shop, Šibenik

Slastičarnica Yum Pastry Shop otvorena je prije dvije godine u centru Šibenika i vrlo brzo postala je omiljena slatka adresa u Šibeniku. Iako ovdje nema sladoleda, svakako svratite na najfinije kolače. Najveća ljetna senzacija u Yum Pastry Shopu je kolač u obliku šibenske katedrale koji donosi kombinaciju namelake od mliječne čokolade, moussea od lavande i bijele čokolade, confita od šumskog voća i biskvita od pistacija i maslinovog ulja. Tu su još i kolač u obliku šibenske kape, mousse od mliječne čokolade s kremom od karamele, pastom od kikirikija, gelom od marakuje i čokoladnim biskvitom; namelaka od kokosa s confitom od jagode, kremom od ruže, krokantom i biskvitom od badema; čoko tart, creme brulee od batata i limuna, confit od šljive, krema od bijele čokolade i naranče; cremeux od tamne čokolade i jogurta s džemom od rajčice, šljive i jabuke, tart s frangipane biskvitom i komadićima jabuke; mousse od lješnjaka s confitom od breskve i marelice, karamelom s maslinovim uljem i biskvitom s makom; tiramisu u čašici i raw cheesecake.

Pa ti odoli, Vis

Sladoledarnica Pa ti odoli je mjesto s, kako joj i ime govori, neodoljivim sladoledom. Otvorena je prošle godine u gradu Visu, a u njenim vitrinama pronaći ćete razne okuse, od onih klasičnih poput vanilije burbon, čokolade ili jagode, egzotične kombinacije kao što su lemon pie premium, mango-vanilla premium i šafran-pistacio premium te nekoliko sorbeta – malina, borovnica, šumsko voće, limun, jagoda ili mango. Okusi se mijenjaju na dnevnoj bazi pa ponuda nikad nije ista i uvijek postoji element iznenađenja. Slastičarnicu možete pratiti i na Instagramu.

Peppino’s Ice Cream Shops, Dubrovnik

Prije tri godine u Dubrovniku je otvoren Peppino’s koji je vrlo brzo postao poznat kao mjesto s najboljim sladoledom u gradu. Njihovi kremasti i fini sladoledi najrazličitijih okusa i bez glutena osvojili su Dubrovčane i njihove goste pa redovi ispred slastičarnice na adresi Od Puča 9 nisu neuobičajena pojava. Na sreću mnogih, Peppino’s je nedavno otvorio svoju drugu slastičarnicu u Dubrovniku, a možete ju pronaći u ulici Sv. Dominika bb. U kornetu ili u posebno dizajniranoj čašici, s preljevom ili bez, kažu da s ovim sladoledom ne možete pogriješiti.

Foto: Marija Laća, Ana Bolobicchio (Anushcka), Luka Ice cream & cakes, Marija Laća, Mimi Gelato, Instagam, Pa ti odoli

0