Croccantino – slatka obiteljska priča s Pelješca

Croccantino – slatka
obiteljska priča s Pelješca

Croccantino, preslatka pelješka slastičarnica i gelateria za čiji je uspjeh zaslužna jedna cijela obitelj, ove se zime bacila u proizvodnju božićnih kolačića i panettonea sa vlastitim kvascem, a osim na Pelješcu njihove proizvode može se kupiti i u Zagrebu! O pelješkim slatkarijama popričale smo s Marijom Antunović koja je zadužena za kreiranje i organiziranje ponude slastičarnice te marketing.

U izradu slastica je uključena cijela obitelj, od miksanja do pakiranja, no tijekom godina razvili smo izvrstan tim kojeg, većinu godine, čine žene, a neke od njih su s nama već preko 20 godina i one su stup naše proizvodnje, zaljubljene su u slastičarstvo i s nama prolaze sve promjene, a kroz godine postali smo jedna proširena obitelj”, kaže nam Marija.

U ovom obiteljskom obrtu zajednički se odlučuje o strateškim stvarima, no svatko vodi svoj segment – Marija kreira i organizira ponudu slastičarnice, HR i marketing, suprug Ivan vodi financijsko poslovanje, brat Tiho je u proizvodnji i logistici, mama organizira pakiranje i transport a voditeljica proizvodnje, Kata, organizira svakodnevnu proizvodnju. Tata je od ove godine službeno u mirovini, no u praksi to ne izgleda tako – on obožava raditi i uključen je u svaki segment poslovanja gdje iskustvom i mudrosti koju donosu godine, pomogne da sve funkcionira baš kako treba.

Artizanski panettone


Cijeli Croccantinov proces izrade panettonea pratili smo na njihovom Instagramu, gdje su zajedno s pratiteljima s nestrpljenjem iščekivali dizanja tijesta, fermentacije, oblikovanja i samo pečenje panettonea! Upitali smo Mariju kako je stvarno izgledao proces stvaranja panettonea.

“Priča o panettoneu je započela još 2002. godine kada je moj otac otišao u Italiju kako bi, od talijanskih majstora slastičara, naučio raditi artizanski panettone. Započeo je s izradom, no rekla bih da je bio ispred svog vremena, u to vrijeme. Fast forward u 2021. ja sam odlučila ponovo pokrenuti izradu panettonea, no nisam imala znanje i imala sam osjećaj da, kao u svemu, moram stvoriti dobre temelje i zato sam sebi do tog velikog cilja postavila manje i počela sam učiti na vrlo praktičan način – odlučila sam stvoriti svoj lievito madre, a matica je bila domaća jabuka s pelješca. Danima sam pratila proces i učila o fermentaciji da bi na kraju mog procesa učenja rezultat bio naš prvi panettone.

Nakon toga uslijedilo je 2 mjeseca testiranja recepata, tehnika izrade, još učenja (na greškama) da bismo za ovogodišnje blagdane uspjeli ponuditi prvi pelješki artizanski panettone. Tata je bio taj koji je tehnologiju izrade, temeljem svog iskustva i strpljenja, doveo na profesionalnu razinu kako bismo mogli osigurati konzistentnost kvalitete i kao rezultat imamo iznimno bogat i sočan panettone pun kandiranog voća. Težak je 500 g i cijena mu je 80 kn.” kaže Marija.

Sav trud se na kraju i isplatio, jer panettone nam je na slikama izgledao savršeno, a dovoljno govori i činjenica da je u ponudi bio vrlo kratko jer bi se uvijek prodao unutar par sati. Od onih koji su ga uspjeli probati, čuli smo da je jako sočan i pun kandiranog voća!

Sada se čekaju reakcije tržišta, a mi smo već uzbuđeni radi Panettonea 2022!

Pelješki zet na zagrebačkom Dolcu

U mliječnoj hali zagrebačke tržnice Dolac smjestio se Pelješki zet by Croccantino, specijalizirana trgovina domaćih, autohtonih i prirodnih peljeških delicija, gdje su mogu nabaviti slastice, vina, likeri i rakije, džemovi, med, maslinova ulja, stonska sol, varenik, kvasina…

“Posjednjih  5 godina razvijamo zagrebačko tržište i zagrepčani su nas upoznali kroz sajmove Hvatskog Otočnog Proizvoda gdje nudimo naše tradicionalne, ručno rađene pelješke slatkarije. Kako su, u pandemiji, svi sajmovi otkazani, morali smo naći alternativu i ubrzati našu odluku o otvaranju “svog mjesta” u Zagrebu. Na sajmovima su mog supruga iznimno često kupci sumnjivo pitali da što to on sve prodaje pod “naše pelješko”, a naglasak mu je zagrebački. Na to bi Ivan rekao da je on Pelješki zet i svi bi se nasmijali na taj njegov zaključak. “

Pelješki zet prestavlja poveznicu Pelješca i Zagreba, pa je tako i donešena odluka o nazivu trgovine. Pelješki zet najbolje s Pelješca donosi u Zagreb, a delicije možete nabaviti cijele godine na Dolcu, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, te nedjeljom od 8 do 13 sati.


Svratite do Pelješkog zeta na Dolac i nabavite svoje pelješke delikatese za blagdanski stol, potrudili su se da kolači i dalje budu dostupni kako biste u njima mogli uživati i za Novu Godinu!

Slatki planovi za budućnost


Radimo na projektu izgradnje novog proizvodnog pogona koji će biti proizvodno-edukacijski centar za artizansku proizvodnju sladoleda, slastica i kruha s prirodnim kvascem i jako se veselimo tome.

Za više informacija pratite ih na Instagramu Croccantino i Pelješki zet.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori