Affogato je najbolja kava za ljetne vrućine

Affogato je najbolja kava za
ljetne vrućine

affogato

@thefuture.j

Ispijanje kave u nekom obliku većini je dio dnevnog rituala. Jutarnja kava prije nego što smo uopće otvorili oči, velika šalica čim dođemo na posao, poslijepodnevna infuzija dobrog raspoloženja… svatko ima svoju najdražu varijantu. Dolaskom ljetnih dana počinjemo tražiti alternative, pogotovo sjedeći na terasi kafića, jer obična šalica naprosto nije dovoljno osvježavajuća.

affogato

@porplla

I tu u priču ulazi led kao jedna od opcija, a često i sladoled u omiljenoj ledenoj kavi. Uglavnom se onda radi o visokoj čaši u kojoj se nalazi kava s više mlijeka, led i kuglica (ili dvije) sladoleda. No što ako preferirate malo jaču verziju?

affogato

@bakemyday.sip

Affogato

Talijani već godinama obožavaju i ispijaju affogato. U doslovnom prijevodu ime znači “utopljen”, a radi se o kuglici sladoleda prelivenoj svježe pripremljenim espressom. Rezultat je prefina kombinacija kremastog sladoleda i gorkaste kave koja se uglavnom se služi kao desert nakon jela. No može biti i samostalna poslastica.

affogato

@delallofoods

Originalna talijanska varijanta koristi sladoled od vanilije, ali nije rijetkost da u kafićima imate opciju biranja okusa sladoleda koji želite. Nadogradnje uključuju koju kap alkohola, poput ruma, drobljene kekse i slično. Ali prvo probajte affogato u izvornoj verziji.

affogato

@berriesandfun

Možete ga napraviti i kod kuće, treba vam jedna niska čaša, kuglica sladoleda i espresso s kojim ćete je preliti. Sigurno ćete ga obožavati!

affogato

@the_espresso_station

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori