Gelato tura po obali: znamo gdje pojesti najbolji gelato dok ste na moru
Gelato tura po obali: znamo gdje pojesti najbolji gelato dok ste na moru

Gelato tura po obali: znamo gdje pojesti
najbolji gelato dok ste na moru

Već smo pošteno zakoračili u pravo pravcato ljeto, a turistička sezona je u svom punom jeku. Gradovi diljem obale puni su posjetitelja i turista, plaže pune kupača, a restorani i kafići gladnih i žednih hedonista. No, što je s najslađim ljetnim osvježenjem? Bez sladoleda ne možemo niti zamisliti ljetne dane; volimo ga u kornetu, na štapiću ili u čašici, a uživamo i u affogatu i sličnim delicijama.

Sladoled ovih dana možemo pronaći na baš svuda oko nas, na svakoj rivi i svakom dućanu. No, kao veliki ljubitelji ove slastice mi smo se potrudili sastaviti vam detaljan vodič najboljeg gelata u gradovima na našoj obali. U nastavku donosimo popis slastičarnica za koje smo sigurni da će vas osvojiti!

 

Pomaj Gelato&Bar, Pula

Gelato&Bar Pomaj slastičarnica je smještena u samom centru Pule, na tek nekoliko minuta hoda od pulskog amfiteatra. Za svoj gelato artigianale koriste lokalne i autohtone namirnice, a u moru okusa ističu se zanimljivi gelato od istarskog teranina te od istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, nastao u suradnji s brendom Oio Vivo. U ponudi su i okusi pistacija, lavanda, salted caramel, jougurt&crumbles, sorbet od jagoda, malina te mnogi drugi!

 

Ela’s Icecream & More, Split

Slatka adresa u Splitu, sladoledanica Ela’s Icecream & More priprema domaći sladoled poznat pod talijanskim nazivom artiganale. U Ela’s Icecrem & More se s receptima igraju tako da u najvećem dijelu koriste domaće namirnice poput borovnica, malina, jagoda, limuna, bosiljka, lavande, rukole, cikle, mrkve, smokve, a klasici poput čokolade i vanilije beskompromisno se koriste oni najbolje kvalitete, kao što je belgijska Callebaut čokolada i prvoklasna vanilija s Madagaskara. Isto tako, mliječni sladoledi rade se isključivo sa svježim alpskim mlijekom. Ne koriste se umjetne arome i boje ili unaprijed pripremljene baze.

Veliki redovi ispred lokala jasan su znak da se ovdje jede posebno fino!

Gelateria Emiliana, Split

Omiljena splitska gelateria Emiliana smatra se jednim od najboljih mjesta za gelato, iako je u gradu velika konkurencija, pa su i ovdje redovi uobičajena pojava. Osim odličnih gelata, sami peku svoje kornete po kojima miriši cijela ulica! Nalaze se u starom gradu, na adresi Cosmijeva 1, i obavezna je postaja za svaki posjet Splitu.

Cookie.lab, Split

Još jedno mjesto u Splitu s odličnim sladoledom, ali i specialty kavom i domaćim tortama i kolačima, zove se Cookie.lab. Organski sladoled u čašici ili kornetu na putu do najpoznatije gradske plaže čini se kao pun pogodak! Nalaze se na splitskim Bačvicama, na adresi Put Firula 1, a radno vrijeme im je svakog dana osim nedjelje od 8 do 21 sat.

Croccantino, Pelješac

Croccantino je slastičarnica, coffee shop i gelateria koja se nalazi u Orebiću na Pelješcu. Ljeti uživamo u njihovom savršenom gelatu i specialty kavi, dok nas zimi čak i u Zagrebu uveseljavaju sirnicama i pelješkim delicijama.

Croccantinov artisan gelato dolazi u najzanimljivijim kombinacijama okusa, radi se s vrhunskim sastojcima, a svi koji su ga probali kažu da je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Prošle smo godine uživali u okusima grčkog jogurta s pistacijama i bademima sa Sicilije, zatim kokosu i bijeloj čokoladi s malinama, a bome i u kombinaciji oraha i naranče. Njihov gelato često dolazi s komadićima i preljevima pa tako dobivaju na teksturama, a jedva čekamo odabrati favorit ovog ljeta.

Pa ti odoli, Vis

Obiteljska sladoledarnica Pa ti odoli je mjesto s, kako joj i ime govori, neodoljivim sladoledom. Nalazi se u gradu Visu, na adresi Ul. Ivana Farolfija 30A. U njihovim vitrinama pronaći ćete razne okuse, od onih klasičnih poput vanilije burbon, čokolade ili jagode, egzotične kombinacije kao što su lemon pie premium, mango-vanilla premium i šafran-pistacio premium te nekoliko sorbeta – malina, borovnica, šumsko voće, limun, jagoda ili mango. U ponudi imaju čak 67 okusa, a sladoled serviraju na kugle. Slastičarnicu možete pratiti i na Instagramu.

aROMA gelato experience

Aroma Gelato experience više je od slastičarnica, kako i samo ime kaže, to je pravi experience. Njihov gelato radi se od prirodnih sastojaka, bez aroma i aditiva, bez glutena, te u nekoliko veganskih okusa. Osim što dolazi u preko 30 različitih okusa, možete ga naručiti u kornetu ili u jednoj od tri veličine čašice. Ponajbolji sastojci uključuju vaniliju s Madagaskara, pistacije sa Sicilije, lješnjake iz regije Piemonte, mlijeko krava sa slobodne ispaše i slično. Neki od okusa koji se ističu kao favoriti su mango, mascarpone, limun s bosiljkom, lubenica, jagoda s mentom, breskva s ružmarinom, kokos, orah i pistacija.

Njihov sladoled možete pronaći na više lokacija diljem Hrvatske; u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Puli, Lovranu, na Krku, Hvaru, Braču, u Senju, Umagu, Novigradu (istarskom) i Opatiji.

Peppino’s Artisanal Gelato, Dubrovnik

Najpopularnija dubrovačka sladoledarnica, Peppino’s, otvorena je 2017. godine, danas ima dvije lokacije – a uskoro otvara i treću. Njihovi kremasti i fini sladoledi najrazličitijih okusa i bez glutena osvojili su Dubrovčane i njihove goste pa redovi ispred slastičarnica na adresama Od Puča 9 te u ulici Sv. Dominika bb nisu neuobičajena pojava. U kornetu ili u posebno dizajniranoj čašici, s preljevom ili bez, kažu da s ovim sladoledom ne možete pogriješiti.

Peppino’s radi pravi gelato, koji je gušće teksture, bogatijeg okusa te je manje mastan od klasičnog sladoleda, što pravim ljubiteljima ove delicije ne može promaknuti. Neki od njihovih najposebnijih okusa su chocomenta, mango sorbet, pistacija te sorbei od limuna, malina, jagoda, borovnica i šumskog voća.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori