Najbolje pekarnice u Zagrebu: Gdje po sourdough kruh, kroasane i ostale delicije
Najbolje pekarnice u Zagrebu: Gdje po sourdough kruh, kroasane i ostale delicije

Najbolje pekarnice u Zagrebu: Gdje po sourdough
kruh, kroasane i ostale delicije

Često pišemo o novim pekarnicama, ali i novim proizvodima naših omiljenih pekarnica u Zagrebu. Kada se zaželimo finog sourdough kruha, focaccie, kroasana, cruffina ili kakve druge slastice, postoji tek nekoliko adresa na koje se iznova vraćamo. Pristup pekarstvu kod njih je podignut na viši nivo; proizvodi se rade od prirodnog kvasca, procesi fermentacije i obrade tijesta uglavnom su dugotrajni i kompleksni, ne koriste umjetne arome i aditive, a finalni proizvodi puni su aroma, zanimljivih tekstura, veće su nutritivne vrijednosti i lakše probavljivi.

Njihovi su proizvodi, naravno, ručno rađeni, a koriste samo najkvalitetnije sastojke. Vesele nas i njihovi sezonski proizvodi, a obožavamo i slastice sa house-made kremama i punjenjima. U nastavku vam donosimo vodič kroz najbolje pekarnice u Zagrebu.

Boogie Lab

U Zagrebu se nedavno otvorila nova craft pekarnica – Boogie Lab. Ono što ju izdvaja od svih ostalih je poseban koncept koji još nismo imali priliku vidjeti u glavnom gradu. Boogie Lab je smješten u predivnom prostoru u novom kompleksu Park kneževa u Ulici kneza Borne. Funkcionira kao pekarnica, bistro i bar. Iza svega stoje hrvatskoj gastro sceni dobro poznati Karlo Vulin i Mladen Vidović koji su udružili snage i znanje te kreirali mjesto u kojem ćemo uživati od 7 ujutro pa sve do ponoći. Koncept počinje u ranim jutarnjim satima (sunshine) kada dominira priča craft pekarnice i doručka s naglaskom na kruhove. Kako dan odmiče, u periodu od 9 do 12 sati ovdje je sve podređeno brunchu. Imaju i lunch ponudu kao i meni za večere.

Kukuriku

Nova pekarnica Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj cesti zasigurno spada u mjesta s najboljim pekarskim proizvodima u Zagrebu. Kukuriku u ponudi ima različite focaccie, baguette, pogače, kruhove (bijele, kukuruzne, ražene, integralne), sendviče, quiche, brioche, croissante u raznim kombinacijama okusa, cookieje, cimet rolice, pain suisse.. Iako su otvoreni krajem prošle godine, već su se uspjeli smjestiti na listu najboljih. Njihov iskusan tim, na čelu s vlasnikom Domagojem Kordićem, dijeli strast i ljubav prema pekarstvu i slastičarstvu, a jedva čekamo da u asortiman ubace još poneki domaći proizvod! Kukuriku se nalazi na adresi  Savska cesta 156.

Bread Club

Jedno od prvih mjesta koje je zagrebačkoj publici predstavilo sourdough bio je Bread Club otvoren u Vlaškoj ulici. Bread Club je s vremenom otvorio još nekoliko lokacija i postao sinonim za omiljene (jutarnje) zalogaje. Njihovi kroasani i cruffini, kruh, focaccie i pizza samo su neki od proizvoda na koje se redovito vraćamo već godinama. Koliko su genijalni potvrđuje i njihov odlazak na prestižno pekarsko natjecanje koje se ovog vikenda odvija u talijanskom gradu Rimini. Natjecanje funkcionira po principu pozivnica, a Hrvatska je ove godine prvi put pozvana da sudjeluje. Bread Club ima poslovnice na adresama Trakošćanska 42, Vlaška 27, Bukovačka cesta 25 i Horvaćanska cesta 154.

Korica

Korica je također jedno od prvih mjesta koje je Zagrebu predstavilo “drugačiji” kruh i peciva. Ova majstorska pekara sve proizvode radi ručno, tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme, uz korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina. Kruh od kiselog tijesta, sendviči i kroasani, cruffini i razne slastice nama su omiljen ulov iz Korice! Korica ima svoje poslovnice na adresama Preradovićeva 39, Deželićeva 36 i  Martićeva 19.

Noel Bread&Deli

Noel Bread&Deli trgovina je delicijama, prvenstveno pekarskim proizvodima, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji zagrebačkog restorana s Michelinovom zvijezdicom, Noela. Noeloov tim, pod vodstvom chefa Brune Vokala i uz pomoć Nikše Mandića priprema odabrane, dnevno svježe proizvode – razne vrste kruha od kiselog tijesta s kvascem koji uzgajaju već deset godina, peciva, slastice poput baskijske torte, babke ili cookieja, te slane delikatese poput pizza i sendviča. Ponuda je nadahnuta sezonskim namirnicama, a nalaze se na adresi Dukljaninova 1.

SALO

Novi Lokal SALO Petre Jelenić, Tvrtka Šakote i Matije Powlison Belkovića nije samo pekarnica već je i dnevni bistro, no upravo se ovdje kriju neki od  najboljih pekarskih proizvoda u Zagrebu. Domaći kruhovi rade se od brašna koje se melje dan ranije u SALU, pa ne moramo ni reći kako su njihovi sendviči savršeni. U ponudi su i zlevke, štrukli, torte i kolači, a najveću pažnju svakako privlače salenjaci Petre Jelenić. Iako sami kažu kako njihovi kruhovi tehnički nemaju veze s ičim što se “pod normalno” radi u modernom pekarstvu, redovi za stol ispred lokala i proizvodi rasprodani u rekordnom roku govore dovoljno za sebe! SALO se nalazi na adresi Opatovina 13.

Foto: Journal, Instagram

Učitati još
Zatvori