Mali bar u Vlaškoj ima nestandardni i nestalni proljetni meni i upravo je u tome njegova ljepota
Mali bar u Vlaškoj ima nestandardni i nestalni proljetni meni i upravo je u tome njegova ljepota

Mali bar u Vlaškoj ima nestandardni i nestalni proljetni meni i upravo je u tome njegova ljepota

Jedno od kultnih zagrebačkih mjesta, bistroa i restorana svakako je Mali bar u Vlaškoj ulici. Posebnost Malog bara jest da slijedi i prilagođava se sezoni i dostupnosti namirnicama svaki dan, tjedan, mjesec. Mali bar nema sezonski jelovnik koji slijepo slijedi, već se vodi onime što je taj dan od sezonskih namirnica svježe i dostupno na tržnici.

Mali bar_proljetni meni

Prepuštamo se osjećaju i dnevno hodočastimo na Dolac kako bi našli inspiraciju među tezgama. – kazao je Vedran Bonačić, chef Maloga bara i istaknuo: Često iznenadna dojava provjerenog dobavljača može u trenu promijeniti jelovnik. Zato bismo vam savjetovali da požurite kušati što Mali bar sada nudi jer velike su šanse da će sljedeći tjedan nešto novo i drugačije, a opet proljetno biti na meniju.

Naravno, tu su i neke konstante poput Labneha, signature disha, tradicionalnog bliskoistočnog namaza od jogurta i češnjaka sa zaatarom, dimljenom paprikom, dukkahom i maslinovim uljem, a u kojem velika većina stalno uživa u after work periodu, a kada ste raspoloženi za čašu dobrog vina. S vinima Mali bar ne griješi, izbor ima je impresivan, a cijene čaša više nego realne.

Autentično kuhanje

Početna faza proljetnog menija, mogli bismo je tako nazvati, donosi arancije od dimljenog pijetla, aioli od pečenog mladog češnjaka servirano na salati.

Vedran, kuhinja i Mali bar su pobornici jednostavnosti  i iskrenog, autentičnog kuhanja. Srdele se pojavljuju na jelovniku ovisno o mjesečevim mijenama, uz njihov savur uz dodatak šafrana, ukiseljenih grožđica, kumkvata, tostiranih badema odvažno koketira s obalom sjeverne Afrike.

Mali bar_proljetni meni

Orzo alla carbonara je obilježen jednom izražajno proljetnom biljkom, namirnicom – medvjeđim lukom. U proljetnim danima zagrebačke se tržnice ozelene medvjeđim lukom. Mi ga rado i  obilato koristimo u kuhinji. Ovdje je pridružen puževima u našoj verziji carbonare. – dodao je Vedran.

A što se deserta tiče, proljeće u Mali bar donosi Tiramichoux, malu igra riječi u ovoj slatkoj kombinaciji francuskog kuhanog tijesta i talijanskog klasika.

Mali bar_proljetni meni
Mali bar_proljetni meni

Foto: Sanjin Kaštelan, Instagram (@mali_bar_)

Učitati još
Zatvori