Keksići od maka i limuna hrvatske blogerice koji su vas oduševili – donosimo recept
Keksići od maka i limuna hrvatske blogerice koji su vas oduševili – donosimo recept

Keksići od maka i limuna hrvatske blogerice koji su vas oduševili – donosimo recept

Želite li ovih blagdana nešto drugačije kolače koji će krasiti blagdanski stol? Kad smo prije nekoliko dana na našem Instagram profilu objavili video food blogerice Mateje Kobeščak u kojem priprema keksiće s makom i limunom ukrašene džemom od marelice, vaše su reakcije potvrdile da želite. Zato vam donosimo njen detaljan recept kako biste ovih blagdana mogli uživati u ovoj maštovitoj, a jednostavnoj slastici.

Za ove mekane keksiće vam treba ravno 15 minuta (plus hlađenje, ali to nije posao) nema valjanja tijesta i rezanja oblika, cijela smjesa ide u dresir vrećicu, a keksiće samo istisnemo na lim za pečenje. Ovo nisu klasični prhki keksići, već podsjećaju na meki sočni biskvit iznutra, a blago su hrskavi izvana.

Keksići od maka i limuna

Sastojci: 

  • 120 g mekog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 70 g mljevenog maka
  • pola žličice ekstrakta ili paste vanilije
  • korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 10 g škroba
  • 150 g glatkog brašna
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • +džem za punjenje

Priprema: 

Pjenasto mikserom umutite šećer i maslac. Dodajte jaja i vaniliju pa još kratko izmiksajte. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke pa ih dodajte u posudu s maslacem, sve pomiješajte kuhačom dok ne dobijete tijesto.

Prebacite u dresir vrećicu (najbolje koristiti dvije jer je smjesa gusta pa će trebati jače stisnuti da izađe), istisnite kružiće (pazite da ne budu predebeli) na lim za pečenje obložen papirom pa napravite udubinu za džem na površini (kuhačom ili prstom lagano namočenim vodom).

Ostavite u hladnjaku barem dva sata prije pečenja (ako nije dovoljno hladno prije pečenja, keksići će se previše raširiti).
Pecite na 180C 10ak minuta. Čim se ispeku malo produbite udubljenje za džem. Tri velike žlice džema zagrijte na laganoj vatri pa žličicom ili dresir vrećicom punite udubine lagano ohlađenih keksića.

Pripremu možete pogledati i u videu u nastavku: 

Foto: Mateja Kobeščak (@muffinmunchies_)

 

 

Učitati još
Zatvori