Je li riječ o pravoj voćki ili kolaču? Slastičarska vještina Josipa Tadića nas je oduševila!
Je li riječ o pravoj voćki ili kolaču? Slastičarska vještina Josipa Tadića nas je oduševila!

Je li riječ o pravoj voćki ili kolaču? Slastičarska vještina Josipa Tadića nas je oduševila!

Kad vidite talent i vještinu kojom 25-godišnji Zadranin Josip Tadić izrađuje slastice, naprosto nećete moći povjerovati da je ovaj student ekonomije potpuno samouk. Francusko klasično slastičarstvo počelo ga je zanimati prije četiri godine, krenuo je s izradom macarona, soufflea, tartova i krema, a onda su mu sestre za Božić kupile kalup za slastice u obliku jabuke. Toliko ih savršeno izrađuje da na prvu ne možete primijetiti je li riječ o pravoj voćki ili kolaču, a kad primjerice, kušate njegov kolač od kruške, unutra ćete zaista i okusiti krušku. Izgled njegovih kolača, dakle, prati i okus, a mi oduševljeno pratimo njega na društvenim mrežama!

Treća dimenzija

Od malih nogu me zanimalo kuhanje. Na početku nisam bio previše upoznat sa slastičarstvom, uglavnom sam pomagao majci oko spremanja ručka. Neke od prvih slastica, koje sam napravio s 8 godina, bile su loše. Kako sam postajao stariji, interes za slastičarstvom je došao sam od sebe, postepeno. Odlaskom na faks, koji je izazvao dosadu, počeo sam istraživati deserte. Nakon svoje prve monoporcije u obliku voća krenula je želja da nastavim, ispričao nam je Josip. Ubrzo je odlučio eksperimentirati izvan oblika kalupa jer većina nema treću dimenziju koja bi voće učinila dijelom prostora i omogućila da se promatra sa svih strana.

Kako prolaze godišnja doba, tako se trudi nabaviti najukusnije sezonsko voće koje onda pretvara u bolju verziju istog, a to pokušava postići uz dodavanje što manje šećera i ostalih, često nepotrebnih sastojaka. Njegov cilj nije sa svakim desertom kopirati pravo voće već ga prikazati kako ga on vidi. Iz tog razloga često eksperimentira s bojama i nijansama.

Nekad nemam za cilj zavarati promatrača već ga iznenaditi s time što je ispred njega. Želja mi je da konzumiranje mojeg deserta bude iskustvo, ali ne isto iskustvo za svakog, jer bi to značilo da nisam uspio, kaže Josip.

Josip Tadić slastice
Josip Tadić slastice

Sastojci koje najčešće koristi su vrhnje za šlag, biljna i životinjska želatina, kakao maslac, bijela čokolada i boje topive u mastima. Cilj mu je približiti se izradi drugih oblika, ne samo voća. Nedavno je tako izradio ‘kubansku cigaru’ čiji je originalni autor svjetski poznati slastičar Jordi Roca. Riječ je o slastici koja je zahtijevala najviše truda, vremena i angažmana do sada jer je izuzetno teško postići kvalitetu njenog izgleda i okusa.

St. Honoré slastica
St. Honoré slastica
St. Honoré slastica
St. Honoré slastica

Želimo slastičarnicu!

Za sada se njegovom umijeću samo divimo online pa nas najviše zanima kada i gdje ćemo moći kušati njegove slastice.

Zadnjih godina bilo je nekoliko prilika da se probaju moji deserti, ali isključivo u Zadru. Unatrag zadnja tri mjeseca sam imao otvorenu operaciju srca pa nisam bio u mogućnosti napraviti puno toga novog, ali sad kad je to iza mene i kad sam kao nov, dat ću sve od sebe da približim svoje deserte ljudima. Spreman sam ponuditi najbolje, zaključuje Josip. I mi mu vjerujemo!

Foto: Instagram (@josiptadich)

Učitati još
Zatvori