Upoznajte Idu koja stoji iza brenda Maslo. Njene su nas gluten free slastice oduševile
Upoznajte Idu koja stoji iza brenda Maslo. Njene su nas gluten free slastice oduševile

Upoznajte Idu koja stoji iza brenda Maslo. Njene su nas gluten free slastice oduševile

U neke se slastice zaljubite na prvi pogled i na prvi zagriz, zar ne? Upravo takve izrađuje 23-godišnja Ida Vestić, Splićanka koja je prije godinu i pol odlučila preseliti u Zagreb i svoje vještine predstaviti u caffe barovima metropole. Njene smo kolače isprobali u Specialty Coffee Shopu Luta, razgovarali o brendu Maslo koji je nedavno pokrenula te doznali zašto su tako neodoljivi. Volimo otkrivati nove kreativce, a Ida je jedna od njih – upoznajte je i, naravno, isprobajte njena mala, slatka umjetnička djela.

Maslo
Ida Vestić
  • Splićanka si sa zagrebačkom adresom. Kada si odlučila preseliti u metropolu?

Prije godinu i pol, bila je to pomalo nagla odluka. U srpnju sam počela ozbiljno razmišljati o tome, a već sam u rujnu sve stvari nosila u novi stan. Zagreb mi je oduvijek bio jako drag, a i mislim da je tržište za moje zanimanje tu dosta zahvalnije nego u Splitu.

  • Ljubav prema izradi slastica postoji oduvijek?

Da. Kao dijete sam bila bucka i uvijek sam obožavala slatko. S obzirom na to da moja majka nikada nije bila posebno zaluđena kuhanjem i pečenjem (baka još uvijek ne može vjerovati da se bavim ovim poslom), nisam jedna od onih što su pomagali mijesiti kolače kao mali, ali sam s 12 godina često visila na internetu i čitala recepte. Jedna od prvih stranica je bila Sallys baking addiction gdje su se objavljivali cupcakes, choc chip keksi, brownies i slično. Nijedan recept nisam uspješno napravila, pa sam imala dugu pauzu sve do 21. godine kad sam se tijekom korone ozbiljno uhvatila vježbanja.

Maslo
Tart s kruškom, tart s marakujom i pekan kolač

Maslac i čokolada

  • Jesi li potpuno samouka?

Sve što sam naučila radila sam kod kuće uz malu pomoć YouTube videa koje je iznenađujuće teško naći za ovakvu vrstu kolača. Bilo je puno neuspjelih pokušaja koje je moja obitelj ipak redovito jela. Ovim putem im se zahvaljujem na tome, znam da su nekada lagali da su kolači dobri!

  • Kada je i kako nastalo Maslo? Zašto si baš odabrala to ime za svoj brend?

Maslo je neslužbeno nastalo 2021. godine kada sam svoje prve kekse prodavala u coffee shopu D16 u Splitu. Tada brend nije postojao i još uvijek se nisam bavila “ozbiljnijim” slasticama.

Maslo je nastalo selidbom u Zagreb, a “maslo” ili maslac je meni jako važan sastojak kod kolača i apsolutno ne podržavam bilo koju slasticu na bazi margarina ili suncokretovog ulja.

Kako se firma zove Maslac i čokolada, htjela sam nešto slično, ali kraće pa je tako nastalo ime maslo, također dalmatinskog porijekla, pa mi je nekako sve imalo smisla.

Maslo
Maslo
  • Koja je tvoja osnovna filozofija pri izradi slastica? Kakve sastojke koristiš, kakve okuse voliš?

Uvijek se vodim jednim okusom. Recimo, želim da pekan bude zvijezda kolača, pa počnem razmišljati koji se okusi slažu s njim, a da pritom sve bude izbalansirano. U isto vrijeme moram razmišljati i o izgledu kolača. Nisam ljubitelj kičastog izgleda, draže mi je kada je sve u sličnim nijansama boja s minimalno dekora. Mislim da mi je jedini kolač koji malo iskače s bojama onaj s marakujom i čokoladom. Kvaliteta sastojaka mi je jako bitna, od čokolada koristim Valrhonu, od maslaca i vrhnja Elle&Vire.

Izbor sastojka može učiniti ogromnu razliku u okusu. Od okusa preferiram orašaste plodove i svjetlije čokolade, bijelu i karameliziranu.

Maslo
Pekan kolač
  • Svi su kolači gluten free. Kako to da si se odlučila baš na tu opciju?

S 18 godina prilikom rada u jednom waffle placeu sam otkrila da pšenično brašno i ja nikako ne možemo surađivati. Jednog dana nakon posla sam se kući vratila potpuno crvena, natečenih očiju i usta. Tada sam doznala da imam intoleranciju na gluten i naravno morala dati otkaz. Iako na moju sreću, i dalje ga mogu povremeno, jako rijetko pojesti bez tako ekstremnih posljedica, ali raditi s njim nikako nije opcija.

Maslo
Maslo
Tart s kruškom

Isprobajte kolače na dvije lokacije

  • Koji se za sada tvoji kolači mogu isprobati (koja su im imena i osnovni sastojci) i na kojim adresama?

U Luti nude tart s kruškom i pretzel keks. Tart s kruškom se sastoji od prhkog tijesta s bademom, sloja bademovog maslaca s bijelom čokoladom i crumbleom od cimeta, te namelakom od kruške i vanilije s insertom gela od kruške. Preztel keks je mali prhki keks s puno maslaca izbalansiran komadićima slanog pereca i šarama mliječne čokolade na vrhu.

U Quahwi u Teslinoj ulici možete probati tart s marakujom i nekoliko vrsta keksa. Tart se sastoji od kakao prhkog tijesta, sloja maslaca od indijskog oraščića, tamnom čokoladom i feuilletine (jako tanki hrskavi keksi), zatim kremom mliječne čokolade i na vrhu kremom od marakuje. Kao dekoraciju koristim Valrhonu Raspberry Inspiration, tempiranu i preoblikovanu.

Od keksa imaju klasik choc chip, kakao keks s karamel čokoladom i badem s tonkom i yuzu čokoladom.

Vrlo skoro će na mom Instagramu izaći cijeli jelovnik s nekim novim okusima koji će se moći naručiti direktno preko Maslo profila. Jedan od njih je pekan kolač s fotografija koji se sastoji od muscovado moussea, biskvita od pekana, karamele s kavom i namelake od pekana.

Maslo
Maslo
  • U kojem se smjeru želiš dalje razvijati, kako zamišljaš godinu pred sobom?

Cilj mi je imati svoju slastičarnu u koju ljudi mogu doći sjesti i probati moje slastice uz šalicu kave. Nadam se da će se dogoditi prije nego kasnije, svakako ćete biti obaviješteni na vrijeme.

Učitati još
Zatvori