Fenomeni kulinarstva: Kako je pizza postala najpopularnije jelo na svijetu?

Fenomeni kulinarstva: Kako je pizza postala
najpopularnije jelo na svijetu?

Pizza je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svijetu. Jedemo ju u restoranima, pripremamo ju kod kuće, možemo ju pronaći u pekarama i na gotovo svakom koraku. Zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja, pizza je omiljeni izbor kad su u pitanju razni partyji, proslave, večere. Jako je teško pronaći nekoga tko ne voli pizzu jer ona danas dolazi u najrazličitijim kombinacijama.

Svaka zemlja prilagođava ju svojoj kulturi – na primjer, u Kini mnogi ne vole sir ili ne podnose laktozu, a rajčica se tamo obično ne uzgaja pa ćete tamo pronaći pizze s umakom od soje, s piletinom, tunom i rakovima. Popularnost pizze je kroz godine dovela i do stvaranja i širenja svjetski poznatih lanaca pizzerija poput Pizza Huta i Domino’sa koji je nedavno stigao i kod nas. No, znate li kako je pizza uopće nastala?

Pizza kroz povijest

Preteča današnje pizze bila je plosnata lepinja s mediteranskim začinima i češnjakom koju su još u antičko doba jeli drevni Feničani, Grci i Rimljani. Prva pizza nalik onoj koju danas poznajemo pojavila se u 16. stoljeću kada je rajčica, koja se dotad smatrala otrovnom, stigla u Europu iz Južne Amerike. Stanovnici Napulja počeli su je dodavati na tijesto, a tijekom 17. i 18. stoljeća opemenili su je mozzarellom koja se dobivala od mlijeka bivola. U tom razdoblju pizza se počela naveliko prodavati po ulicama, a do 1830. postala je toliko popularna da je dovela do otvaranja prve pizzerije na svijetu. Riječ je o Antica Pizzeria Port’ Alba u Napulju koja u istoimenoj ulici na broju 18 postoji i dan danas.

Prva moderna pizza

U Napulju se, dakle, počela stvarati moderna pizza. Prva, a ujedno i danas najpopularnija pizza, bila je Margherita, nastala kada su Napulj posjetili kraljica Margherita i njen suprug Umberto. Tadašnji najpopularniji pizzaiolo Rafaele Esposito, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, napravio im je pizzu u bojama talijanske zastave – s crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i mozzarellom – koja je toliko oduševila kraljicu da je po njoj na kraju dobila ime.

Dolazak pizze u SAD

Krajem 19. stoljeća pizza dobiva i druge dodatke, a njena popularnost raste pa ju ljudi počinju sve više konzumirati. Jede se za doručak, ručak i večeru, nadijeva se rajčicom, gljivama, kobasicama, sirom, maslinama…. U tom razdoblju emigracijom Talijana stiže i u SAD. Talijanski emigranti je tada peku u lokalnim pekarama samo za vlastite potrebe, a 1905. Gennaro Lombardi u New Yorku otvara prvu pizzeriju. Uslijedilo je otvaranje ostalih pizzerija po kontinentu, ali pizza u Americi doživljava svoju popularnost tek nakon 2. Svjetskog rata, kad su se američki vojnici vratili iz Italije i zaželjeli njenog okusa. Tako je pizza u Americi našla svoj drugi dom i postala američka institucija. Sve to je dovelo do otvaranja lanaca pizzerija koje smo spomenuli na početku, do dostave pizza na kućnu adresu, pojave smrznutih pizza i svega onoga što danas o pizzi znamo, okusima i vrstama u kojima uživamo.

Omiljeno jelo diljem svijeta

Pizza se danas jede svugdje u svijetu. Na Islandu na havajsku pizzu stavljaju banane kako bi napravili islandsku pizzu, dok će vam u Indiji umjesto parmezana vjerojatno dati mješavinu začina. Postoji toliko različitih verzija pizze da ju možete napraviti s kojim god sastojcima poželite i u kojem god obliku. Pizza danas nije samo obično fast food jelo. Vrhunski pizza majstori, odnosno pizzaioli konstantno uče i usavršavaju se, a rezultat toga je vrhunska pizza koju nećete moći pojesti baš bilo gdje.

U nastavku donosimo nekoliko recepata za ‘kućnu verziju’ pizze koje već danas možete isprobati!

Pizza iz tave

Pizza od jaja i avokada za doručak

Lisnata pizza

Učitati još
Zatvori