Bili smo na neobičnoj večeri koju su pripremili chefovi Medak i Galvagno. Evo što nas je oduševilo
Bili smo na neobičnoj večeri koju su pripremili chefovi Medak i Galvagno. Evo što nas je oduševilo

Bili smo na neobičnoj večeri koju su pripremili chefovi Medak i Galvagno. Evo što nas je oduševilo

O invazivnim vrstama (poput plavog raka) znamo malo, odnosno nisu često na našim tanjurima. Također, na svijetu postoji 7 tisuća samoniklih jestivih biljaka, a kompletna zapadna civilizacija hrani se sa svega 50. Zato su Marin Medak iz zagrebačkog RougeMarina i Dino Galvagno,  jedan od najvažnijih hrvatskih chefova koji je svoj dom pronašao u sve atraktivnijoj Lici, udružili snage i organizirali gurmansku večer te predstavili slasne specijalitete koji se rijetko mogu probati.

‘Neobična večera’ bila je posvećena tome da svi gosti RougeMarin Bistroa te večeri postanu svjesni invazivnih vrsta, smanjenja ugljičnog otiska njihovom konzumacijom te samoniklih biljaka koje se rijetko mogu pronaći na našim tanjurima. Zato je gostovanje chefa Galvagna bila posebna prilika koja nam je dokazala da nekim namirnicama stvarno češće valja dati priliku.

Marin Medak i Dino Galvagno
Marin Medak i Dino Galvagno

Željeli smo poslati malo dublju poruku o kojoj bismo svi trebali razmisliti, rekao nam je Marin Medak.

Vepar, plavi rak i samoniklo bilje

‘Plavi rak došao je u Jadran prije 22 godine, jako se proširio i svu populaciju na ušću Neretve, kao i na ostalim ušćima, jede nevjerojatnom brzinom. Također, uništava i ribarske mreže. Razmnožava se tijekom cijele godine. Jako je ukusan i u istočnoj Americi jede se u velikim količinama, dok kod nas to još nije slučaj. Ne bi bilo loše da ga i mi uvedemo kao deliciju. Na ovaj način želimo da se i on nađe na jelovnicima’, rekao nam je Marin Medak.

Još jedna invazivna vrsta koja se našla na meniju dvojice chefova je vepar – najodrživiji izvor crvenog mesa na planeti jer se jako brzo množi. Popularno je reći: Gdje vepar dođe i medvjed pobjegne. Toliko o tome tko je vladar šume!

Invazivne vrste kombinirali su sa samoniklim biljem jer su željeli skrenuti pažnju da se na jelovniku ne moraju uvijek naći poznate namirnice.

Dino Galvagno
Dino Galvagno

Večera u RougeMarinu sastojala se od šest sljedova. Započeli smo sa salatom od samoniklog bilja s dresingom od jaja. Ukusnim jelom koje je kreirao chef Medak, jednim od favorita ove neobične i zabavne večere, dominirale su šparoge, ali sastojalo se od još 11 biljaka – medvjeđeg luka, maslačka, ljutike, troskota…

Uslijedile su polpete od šarana s dvornikom i kremom od mrkve s potpisom Dine Galvagna, a potom raviol s pašticadom od vepra i začinskim biljem.

Salata od samoniklog bilja s dresingom od jaja
Salata od samoniklog bilja s dresingom od jaja
Polpete od šarana s dvornikom i kremom od mrkve
Polpete od šarana s dvornikom i kremom od mrkve
Raviol s pašticadom od vepra i začinskim biljem
Raviol s pašticadom od vepra i začinskim biljem

Svježe, maštovito, zabavno…

Plavi rak sa salatom od agruma, po nama je bilo najmaštovitije jelo večeri, ali kako nam je sam Medak rekao, nije za klasičare. Ukusan rak pomiješan s kumkvatom, crvenom i običnom narančom, limunovim sokom i grejpom, zabavna je i svježa kombinacija koja nas je oduševila.

Nakon plavog raka, kušali smo odrezak od vepra s kremom od srijemuša i raženim pudingom i nabujkom od raži, a za desert izvrstan topli gruš s flammerie od prosa i limunovim sirupom koji je napravio Galvagno.

Plavi rak sa salatom od agruma
Plavi rak sa salatom od agruma
Odrezak od vepra s kremom od srijemuša i raženim pudingom i nabujkom od raži
Odrezak od vepra s kremom od srijemuša i raženim pudingom i nabujkom od raži
Topli gruš s flammerie od prosa i limunovim sirupom
Topli gruš s flammerie od prosa i limunovim sirupom

Proljetna gourmet večera dvojice chefova služila je kao podsjetnik da se u kuhinji koriste lokalne namirnice te da invazivne vrste svakako imaju mjesta na našim stolovima, a njihova priprema može biti tako zabavna i na koncu ugodna nepcima.

Malo je reći da smo uživali u baš svakom slijedu vrhunskih poznavatelja hrane.

Marin Medak i Dino Galvagno (3)
Marin Medak i Dino Galvagno
Učitati još
Zatvori