Kada pomislimo na focacciu, obično nam na pamet padaju slike sočne, maslinama ili rajčicama posute talijanske pogače. Međutim, u svijetu kulinarskih inovacija, granice tradicije često postaju mjesto gdje se rađaju nevjerojatni spojevi okusa. U tom duhu, predstavljamo vam jedinstvenu poslasticu koja će zadovoljiti vaše čokoladne želje i pružiti dozu užitka – čokoladnu focacciu. Ovaj recept spaja ljepotu klasične focaccie s bogatstvom tamne čokolade, stvarajući jedno neodoljivo jelo koje će osvojiti srca ljubitelja slatkih poslastica.
Jednodnevna čokoladna focaccia
Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica šećera
- 350 ml tople vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 150 g tamne čokolade, narezane na komade
- 1 mješavina za vruću čokoladu
Priprema:
- Pomiješajte brašno, suhi kvasac, sol i šećer u posudi. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, te miješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično. Za prvo razvlačenje i preklapanje ravnomjerno pospite 1 žlicu čokoladne mješavine po tijestu. Zatim po tijestu pospite komadiće čokolade. Ponovno rastegnite tijesto i savite ga. Pokrijte posudu, pričekajte 15 minuta i zatim ponovite isti postupak još jednom.
- Pokrijte tijesto i ostavite da naraste na toplom mjestu, dva do četiri sata, dok se ne udvostruči.
- Ugrijte pećnicu na 200°C.
- Premjestite tijesto u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i prstima napravite udubine u tijestu.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok focaccia ne postane zlatno smeđa.
- Izvadite iz pećnice i uživajte u ukusnoj čokoladnoj focacci.
U videu ispod možete i pogledati postupak pripreme:
Foto: Instagram (@_lacebakes_) i iStock