Ne morate do Pariza da biste probali viralni mješanac keksa i kroasana. Crookie je ‘stigao’ u Ljubljanu
Ne morate do Pariza da biste probali viralni mješanac keksa i kroasana. Crookie je ‘stigao’ u Ljubljanu

Ne morate do Pariza da biste probali viralni mješanac keksa i kroasana. Crookie je ‘stigao’ u Ljubljanu

Pariz, jedan od najljepših i najposjećenijih europskih gradova, prepun je gastro lokacija s bogatom ponudom koja se često mijenja i pokreće trendove. Jedan od najnovijih je crookie, mješanac kroasana i keksa (cookieja) koji postoji već niz godina, ali ga je ponovno popularizirala pariška pekarnica Boulangerie Louvard. Nije riječ ni o kakvom revolucionarnom ili novom spoju, kako kažu iz ove artisan pekarnice, već o miksu njihova dva najpopularnija proizvoda.

Njihov kroasan, inače nagrađen za najbolji u cijeloj Francuskoj 2022. godine, priprema se svakog jutra od tijesta koje fermentira 24 sata, a u njega se dodaje maslac iz Charenteaa. Za svoje keksiće, pak, koriste jednu od najboljih i najčišćih čokolada na svijetu, brenda Xoco Gourmet.

Pola kroasan, pola cookie

Otkako je njujorški slastičar Dominique Ansel stvorio svoj iznimno popularni hibridni desert cronut – miješajući kroasan s krafnom – slastičari diljem svijeta pokušavaju napraviti vlastite mikseve poznatih slastica. Cronut je vrlo popularan i kod nas, a ne sumnjamo da će se isto dogoditi i s crookijem.

Na društvenim je mrežama crookie, jedinstvena poslastica koja spaja hrskavost kroasana i fondant kolačića, vrlo hvaljen, stoga ako se nađete u Parizu, svratite u Boulangerie Louvard pekarnicu i isprobajte ga. Prava je slatka bomba!

Naravno, možete ga napraviti i kod kuće – izrada je prilično jednostavna jer će vam trebati samo dva sastojka. U omiljenoj pekarnici u vašem gradu kupite omiljeni kroasan, a u trgovini gotovu smjesu za cookieje. Želite li sami kod kuće napraviti kroasane, recept donosimo ovdje.

Prerežite kroasan na pola, unutra dodajte smjesu za cookie u količini u kojoj želite. Preklopite kroasan pa na vrh dodajte još malo smjese. Pecite ih u pećnici 8 do 10 minuta na 180 °C.

Pekarnica Boulangerie Louvard nalazi se u Parizu na adresi 11 rue de Châteaudun, 9e, a osim ukusnih crookieja koji se rasprodaju u trenu, ovdje vrijedi svratiti i na brunch.

Crookie u Ljubljani

Crookie ćete pronaći i u Ljubljani. U prekrasnoj slastičarnici La Mousse Goose na Starom trgu pronaći ćete delicije koje se ističu ne samo izgledom već i okusom. Moglo bi se reći da se sofisticirano francusko pecivo susreće s mladenačkom razigranošću i kreativnošću. Vlasnica i slastičarka Lucija Vučak provela je tri godine u Francuskoj i uspješno prenijela duh tamošnjih slastičarnica i pekarnica. Među boutique tortama, osim crookiesa, pronaći ćete i slastice od pistacija, razna čokoladna remek-djela te osvježavajuće torte od manga, breskve i jagode, a u ponudi su i ukusne rolice s cimetom. Za svačiji ukus i za svakoga ponešto.

Učitati još
Zatvori