Razgovarali smo s Marinom Masatović, slastičarkom čiji su kolači prava umjetnost
Razgovarali smo s Marinom Masatović, slastičarkom čiji su kolači prava umjetnost

Razgovarali smo s Marinom Masatović, slastičarkom čiji su kolači prava umjetnost

Marina Masatović Hrvatica je s nizozemskom adresom koja svoje emocije prenosi u svijet slatkih kreacija pod nazivom Catch my cake. Marina spaja patisserie i umjetnost što rezultira impresivnim i neodoljivim kolačima i tortama. Bilo da je riječ o skulpturama od čokolade, slikanja s jestivim bojama ili ukrašavanja torti jestivim cvijećem, ova slastičarka prava je umjetnica kada je riječ o slatkim kreacijama. Razgovarali smo s njom.

catch my cake

Od prava do slastičarstva

Porijeklom iz Hrvatske, Marina je rođena u Nizozemskoj gdje trenutno i stvara. Dugo godina radila je kao notarski činovnik i bila okružena svijetom prava i nekretnina, ali je to nije činilo sretnom. Marina je uvijek željela stvarati vlastitim rukama i tako se izražavati. Kako je onda došlo do slastičarstva? Bilo je to kao u filmu, jedan izlet u Parizu i pogled na patisserie i kolače doveo je do ideje da se baci u slastičarske vode. Počela je istraživati i tražiti recepte, a strast i želja za jedinstvenošću dovela ju je do neobičnih kreacija s delikatnim okusima, malih skulptura od čokolade i svakakvih oblika i dekoracija. Marina također sve to radi bez ikakve slastičarske obuke.

Labud od bijele čokolade bio je izložen i u muzeju

Marinine slastice su prave male kreacije. Sve to proizlazi iz njene znatiželje i ambicije za nečim većim. Inspiraciju pronalazi posvuda, u arhitekturi, likovnoj umjetnosti i modi. Njene kreacije često imaju motive cvijeća i prirode. Kako kaže, može uživati u jedinstvenim lijepim stvarima, baš kakve su i njene slastice. O Marininom talentu govori i činjenica da je nedavno bila pozvana na otvoreni poziv muzeja Mauritshuis u Nizozemskoj gdje je njena kreacija, labud od bijele čokolade bila jedna od pobjednika. Umjetnost joj je velika inspiracija, pogotovo balet što je i nadahnulo labuda od čokolade, a napravila je i svoju verziju Djevojke s bisernom naušnicom za muzej.

Spoj slastičarstva i umjetnosti

Sigurno se sad pitate gdje i kako probati njezine kreacije. Marina nema fizičku slastičarnu u kojoj prodaje svoje slastice. Kako kaže, njen rad je unikatan i ne bi bila sretna kad bi svaki dan radila iste kolače. U Nizozemskoj također ne postoji velika slastičarska tradicija, tako da su njene kreacije dostupne samo po narudžbi za sve one koji žele jedinstven doživljaj i proizvod sa sadržajem.

Posebnost Marininih kreacija leži u tome da sve radi ručno, kao i dekoracije za tortu. Ne koristim gotove proizvode, niti neke skupe alate, jer ako ti je nešto u rukama, ne treba ti ni jedan kalup, stvorit ćeš ga kako znaš. To je vaša vlastita ekspresija, i tad se stvaraju nevjerojatne stvari, objašnjava. Njene torte su napravljene na bazi francuskog patisserie, delikatnih okusa s različitim kombinacijama tekstura. Koristi najkvalitetnije sastojke bez ikakvih dodataka.

Uz standardne okuse tu su i zanimljive kombinacije, a sve je savršeno izbalansirano. Kreacije su joj prepoznate po elegantnom izgledu i malim detaljima ukrasa, bilo s čokoladom ili s jestivim cvijećem. Njene slastice su haute couture u svijetu slastičarstva jer je svaka kreacija jedinstvena na svoj način.

Svaka izrada kreće od inspiracije. Kako kaže, može je inspirirati labuđe jezero ili neki miris cvijeća, a njene ruke dalje odrade posao. Krenem s isprobavanjem nekoliko kombinacija okusa, sve se mora poklopiti dok dođeš do jedne cjeline, jer može nešto izgledati krasno ali okus je možda još bitniji.

Catch my cake slastice su zaista remek djelo u koje daje sve od sebe, a Marina nam je otkrila kako jedino tako možete postati jedinstveni.

E-mail: mmasatovic@hotmail.com

Instagram: @catchmycake

Foto: Instagram (@catchmycake), Catch my cake

Učitati još
Zatvori