Vodič za sva nova azijska jela koja možete probati u Zagrebu

Vodič za sva nova azijska jela koja
možete probati u Zagrebu

Azijska kuhinja vrlo je popularna u svijetu, pogotovo među onima koji vole začinjenu hranu jer upravo začini u ovoj kuhinji igraju glavnu ulogu. Specifičan okus jelima daju i posebno pripremljeni umaci od kojih su najpoznatiji soja umak, slatko-kiseli umak, teriyaki i wasabi, dok su od namirnica nezaobilazni riža i rezanci.

U Zagrebu već neko vrijeme možete uživati u raznolikoj ponudi azijskih jela koja nisu ograničena samo na wokove, sushije i sashimije. U zadnjih nekoliko godina svjedočili smo otvaranju novih asian fusion restorana i street food barova, a na scenu su stupila i neka nova jela koja dosad nismo imali priliku jesti u Zagrebu. Poke, ramen, bao i karaage samo su neka od tih jela, no znate li zapravo što se krije iza tih pojmova?

U nastavku donosimo vodič kroz za sva nova azijska jela, kao i gdje ih možete naručiti.

Ramen

Ramen je gusta japanska juha s rezancima. Sastoji se od rezanaca od pšeničnog brašna (noodlesa), mesa i povrća, a danas se priprema u raznim varijantama. Tajna dobrog ramena leži u njegovoj bazi, odnosno temeljcu koji može biti pileći, juneći, a ponekad i riblji, koji se polako kuha satima kako bi dobio intenzivan okus. U ramen zatim ide tare, umak koji može biti na bazi soje, soli ili misa te razni dodaci poput mesa, povrća, jaja i algi. Ramen je zapravo japanska adaptacija kineskih rezanaca od pšenice, a najvjerojatnija teorija je da potječe iz Kine te da su ga kineski imigranti donijeli u Japan krajem 19. ili početkom 20. stoljeća.

U SOI fusion baru možete naručiti Tonkotsu ramen koji se sastoji od svinjskog temeljca, goma tare, glaziranog carskog mesa, shiitake gljiva, bambusa, mljevene miso piletine, mladog luka i jednog ramen jaja. Ramen u ponudi imaju i SoHo Sushi, Kokumi, Kungfu Express.

Poke

Poke je na kockice narezana sirova riba koja se poslužuje kao predjelo ili glavno jelo i jedno je od najpoznatijih jela autohtone havajske kuhinje. Riječ poke na havajskom znači razrezati na komadiće, a iako se ne zna kada i gdje točno je nastalo, vjeruje se da počeci izrade ovog jela datiraju od pretkolonijalnih vremena na Polineziji. Otamo se poke proširio po cijelom svijetu, a posljednjih nekoliko godina poke barovi vrlo su popularni i u Europi. Poke se najčešće poslužuje u zdjelici sa sushi rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, umacima i raznim orašastim plodovima.

U Zagrebu poke možete naručiti u street food baru Poke Poke koji je svoja vrata otvorio prije godinu dana. Možete birati između šest već napravljenih poke bowlova, a imate mogućnost i sami složiti svoju zdjelu sa sastojcima po izboru. U restoranu Izakaya nude dvije vrste pokea – tuna poke i losos poke, ito kao i u SoHo Sushiju, a tuna poke pronaći ćete i u SOI fusion baru.

Bao

Gua bao ili skraćeno bao je kinesko pareno pecivo od dizanog tijesta koje se danas poslužuje u brojnim asian fusion restoranima. Radi se o bijelom parenom pecivu punjenim carskim mesom i ukiseljenim povrćem koje je tradicionalno street food jelo na Tajvanu. Bao bunsi su svjetsku popularnost stekli pojavom tajvanskog restorana Baohaus koji je 2009. godine u New Yorku otvorio chef Eddie Huang, a danas ih možete pronaći u različitim varijantama, od mesnih do vegetarijanskih, i s različitim punjenjima.

U Zagrebu ih možete pronaći u Izakayi koja na jelovniku ima pulled duck bun, katsu bun, pork belly bun, ebi bun s kozicama i lobster bun.
Yellifish in Space ima pareno pecivo s kozicama u tempuri, a na adresi restorana Kokumi u Tkalči nedavno se otvorio Bao&Bao, online restoran posevećen samo bao sendvičima. Trenutno u ponudi imaju bao spajsi piletinu, bao svinjetinu i bao kozice.

Karaage

Karaage je japanska tehinka prženja mesa, najčešće piletine, ribe te povrća u dubokom ulju. Proces pripreme uključuje lagano premazivanje malih komadića piletine brašnom i prženje u dubokom ulju. Postoji i tatsutaage, tehnika gdje se piletina prije prženja marinira u soja umaku i mirinu, premazuje kukuruznim škrobom i zatim prži u dubokom ulju. Iako karaage originalno podrazumijeva da je hrana premazana brašnom i pržena bez mariniranja, Japanci posljednjih godina ova dva izraza koriste naizmjenično. Bitno je naglasiti da karaage ima više varijacija što se tiče začina i puno više fleksibilnosti za razliku od tatsutaage. Karaage se danas najčešće radi od piletine koja se obično marinira u soja sosu, sakeu i đumbire te premazuje brašnom i/ili kukuruznim škrobom.

Kai street food bar nedavno je predstavio novi jelovnik na kojemu možete pronaći njihovu karaage piletinu, a radi se o mariniranom pilećem batku i zabatku posluženima s kimchijem, ribanim dimljenim tofuom, mladim lukom, majonezom i jasmin rižom.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori