Bili smo u street food baru Poke Poke, novom mjestu za ukusan i zdrav obrok u Zagrebu

Za novi street food bar Poke Poke vjerojatno ste već čuli. Otvoren je prije mjesec dana u samom centru Zagreba i prvi je specijalizirani poke bar u gradu. Otkako se otvorio, osvojio je Zagrepčane koji neprestano navraćaju na različite svježe kombinacije ovog inače havajskog specijaliteta.

Riječ poke na havajskom znači razrezati na komadiće, a poke barovi u Europi su već nekoliko godina veliki hit. Putujući po europskim gradovima, primijetili smo da ljudi uvijek čekaju u redovima ispred poke barova. Zainteresiralo nas je pa smo otišli isprobati o čemu se radi, svidjelo nam se i tako smo došli na ideju da otvorimo poke bar u Hrvatskoj, ispričala nam je vlasnica Sanja Gregorius.

Havaji u Zagrebu

Poke Poke se smjestio u prostoru od 50-ak kvadrata u Bogovićevoj 4, točnije u prolazu nebodera. Unutra se nalazi 5 stolova s 20-ak sjedećih mjesta, pult za kojim se pripremaju poke bowlovi, a vlasnici uskoro planiraju otvoriti i terasu te staviti nekoliko stolova uz izlog restorana. U interijeru, za čije je uređenje zaslužna arhitektica Kora Demel Zadro, dominiraju žuti detalji i crveno-bijele pruge na zidovima koji stvaraju ugodnu i veselu atmosferu u inače dosta mračnom prolazu nebodera. Zelene palme, veliki pleteni lusteri i crni namještaj sjajno zaokružuju cijelu priču. Vizualni identitet – ribicu koja predstavlja poke bowl, radio je Siniša Sudar iz Studija Sudar.

Zdrava i razigrana jela

U Poke Poke baru možete birati između šest već napravljenih poke bowlova, a imate i mogućnost sami složiti svoju zdjelu u šest koraka. Baza svakog pokea je sushi riža, a u Poke Poke baru možete još birati između sobe tjestenine od heljde, zoodles od tikvica i mješavinu povrća za salatu. Kod pokea je naglasak na proteinima pa postoje kombinacije s tunom, lososom, hobotnicom, a tu su još i piletina, roast beef i tofu za vegane. Tuna i losos su sushi kvalitete, hobotnica je termički obrađena, dok su piletina i roast beef pečeni bez masnoće.

U svaku zdjelu nakon baze i proteina dolazi marinada (ponzu, yuzu, teriyaki, poke poke, đumbir miso ili shoyu sezam), zatim vitamini poput edamamea, avokada, kimchija, manga i ostalog raznog povrća. Poke zdjela nije potpuna bez umaka, a ovdje možete birati između raznih vrsta majoneze kao što su peanut mayo, chilly mayo i wasabi mayo, yuzu i mango salse te pesta od korijandera. Na kraju se u zdjelu stavljaju i razni dodaci poput chilly badema, prženog luka, nara, ukiseljenog đumbira, sezama i ostalog. Možete birati između regular zdjele koju ćete platiti 54 kune i large zdjele koja košta 68 kuna.

Mi smo od već napravljenih poke bowlova isprobali Maui Chicken u koji ide sushi riža, sous vide piletina, teriyaki marinada, edamame, baby kukuruz, cherry rajčice, baby špinat, chilly majoneza i od dodataka chilly badem i sezam. Svoju kombinaciju složili smo od zoodlesa od tikvica i tune, poke poke umaka, krastavaca, avokada, rotkvica, cherry rajčica i edamamea, a sve smo začinili wasabi majonezom i crnim sezamom.

Nakon zdjele, vrijeme je za desert

U Poke Pokeu već užurbano rade i na novim zdjelama pa ćete svakih 10-ak dana moći uživati u novim kombinacijama. Novost su i slastice za sve one koji nakon zdrave zdjele žele pojesti desert. Kroz nekoliko dana u ponudi će tako biti tri kolača koje slastičar iz Apetita Filip Matok priprema isključivo za Poke Poke. Mi smo ih prvi imali priliku isprobati, a baš kao i s poke bowlovima, teško se možemo odlučiti koji nam je bolji. Zasad će ih biti tri (kokos i ananas, marakuja i čokolada te tart od vanilije i s malinama), a zatim će se ponuda širiti. Od pića možete birati između nekoliko domaćih piva, zdravih shotova koji su također hrvatske proizvodnje, a čim bude ljepše vrijeme, u ponudi će biti i smoothieji.

Stoga, ako još niste bili u Poke Poke baru, vrijeme je da ga posjetite. Uživat ćete u ukusnim i zdravim zdjelama i sigurno ćete se poželjeti vratiti po još.

Foto: Sanja Jagatić

0