Journal Gastro izbor za studeni: Izakaya je i dalje prvi izbor za odličan gastro-provod u Zagrebu
Journal Gastro izbor za studeni: Izakaya je i dalje prvi izbor za odličan gastro-provod u Zagrebu

Journal Gastro izbor za studeni: Izakaya je i dalje prvi izbor za odličan gastro-provod u Zagrebu

Studeni nas je od romantične jesenske atmosfere vrlo brzo obukao u kapute i čizme, a duge šetnje gradom zamijenili smo grijanjem u toplim ambijentima omiljenih zagrebačkih restorana i kafića. Unatoč tome što je advent pred vratima, pa nam misli već bježe na kuhano vino i fritule, ovaj smo se mjesec još uspjeli odvojiti od tradicionalnih zimskih jela. Jedan od rijetkih restorana u gradu koji Zagrepčanima prvi pada na pamet kada pomisle na odličnu hranu, koktele i zabavnu atmosferu već je nekoliko godina – Izakaya.

Restoran Izakaya nalazi se na Selskoj cesti 90b na Trešnjevci. Otvoren je 2020. godine, od tada je redovito pun, a jednako je popularan među domaćim i stranim ljubiteljima azijske hrane.

Izakaya Zagreb
Izakaya Zagreb

Journal gastro izbor mjeseca: Studeni

Kišan, usporen i hladan dan u Zagrebu samim je ulaskom u Izakayu dobio jedan velik zaokret. Ušli smo u veselu atmosferu, među ljubazno i nasmijano osoblje, a iako smo stigli pred samo otvaranje, stolovi su se ubrzo počeli puniti.

Izakaya Zagreb

Što smo jeli?

Na Izakayinom meniju nalaze se razni sushiji, dim sumovi, predjela poput miso juhe, spring rolica i tempure, a tu su i zanimljive zdjele; poke bowls, salate, noodli i “donburi”, odnosno japanske zdjele kojima je baza riža. Što se tiče novosti, u ponudu je stiglo nekoliko novih dim sumova; Char siu bao i Siew Mai, zatim Ramen Tantanmen i Beef Mazemen, te popularno jelo još iz Time restorana, Spicy soba duck.

Mi smo za početak odabrale nekoliko sushija, točnije Miso sake nigiri, Unagi nigiri, Chiko uramaki i Age lobster roll.

Izvrstan sushi

Age lobster roll najprivlačniji je sushi koji smo probali; sadrži avokado i krastavac, a na vrhu su kuglice jastoga u panko mrvicama s chilli majonezom i mladim lukom. Slijedio je Chiko uramaki; lopticu čine hrskava tempura, avokado i krem sir, a izvana je flambirani losos s wasabi majonezom i srirachom.

Izakaya Zagreb
Age Lobster Roll
Izakaya Zagreb

Posebno su nam zanimljivi bili Miso sake nigiri, odnosno losos preliven sa sweet misom i flambiran na toppingu od riže, te Unagi nigiri, marinirana jegulja i nori alga.

Izakaya Zagreb
Izakaya Zagreb

Japas

Nakon sushija, za stol su pristigla nova jela – japas, odnosno japanski tapas. Probale smo Pork belly bun, Gyoza pork i Siew Mai. Siew Mai su dumplingsi kuhani na pari, punjeni svinjetinom, kozicama i shiitake gljivama, s mladim lukom i tobiko jajima ribe – dolaze uz umak od soje i sambalu. Gyoze, odnosno japanski ravioli kuhani na pari, dolaze s piletinom i shiitake gljivama, s crnim i bijelim sezamom i mladim lukom, a jedu se uz umak od soje i citrusa. Konačno, popularno jelo Pork belly bun su peciva kuhana na pari, a punjena su s kimchijem, svinjskom potrbušinom zapečenom s BBQ umakom, posipana crumbleom od kikirikija i mladim lukom.

Sva smo jela do sada uzimali zajednički, za sharing, što i najviše volimo kod ovakvog tipa restorana. Tako možemo probati puno više različitih jela, a ima i nešto posebno u zajedničkom isprobavanju i komentiranju novih okusa!

Izakaya Zagreb
Izakaya Zagreb
Pork Belly Bun
Izakaya Zagreb
Siew Mai

Kokteli

Na red su došli kokteli po kojima je Izakaya već svima dobro poznata. Uz pažljivo kreiran jelovnik i vinsku listu, kokteli su ovdje obavezni – kušali smo Štrukaniji Pelin i Virgin Hugito s potpisom Ivana Leke iz Express bara, te poznate koktele Yuzu Collins i Tokyo Mule.

 

Izakaya Zagreb

Bowls

Na stol su stigla još dva glavna jela, odnosno zdjele – Beef Mazemen i Vegan Coconut.

Beef Mazemen čine udon rezanci, biftek, sušena tuna, žuti daikon, crumble od kikirikija i čvaraka, mladi luk i sous vide jaje s nori algom. Iznimno velika porcija bogata sastojcima sasvim je dovoljna za ručak ili večeru, no mi smo htjeli probati novo vegansko jelo koje je za Izakayu kreirala chefica iz Brooma – Vegan Coconut. Veganska juha od kokosovog mlijeka dolazi s raženim rezancima, chilli uljem i uljem od korijandera, fermentiranom sojom i nasjeckanim svježim korijanderom.

U ponudi su i prekrasni deserti za koje ovaj put nije bilo mjesta, ali izloženi su u vitrini, pa je najbolje odabrati onaj koji vam se na prvu najviše svidi.

Izakaya Zagreb
Vege Coconut
Izakaya Zagreb

Cijeli jelovnik možete pronaći na web stranici, gdje ujedno možete i rezervirati stol.

Dodatne informacije

Adresa: Selska cesta 90b, Zagreb

Radno vrijeme: pon – čet 12 – 23, pet- sub 12 – 00

Instagram: Izakaya Zagreb

Web stranica: Izakaya.hr

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori