Journal Gastro izbor za studeni: Izakaya je i dalje prvi izbor za odličan gastro-provod u Zagrebu
Studeni nas je od romantične jesenske atmosfere vrlo brzo obukao u kapute i čizme, a duge šetnje gradom zamijenili smo grijanjem u toplim ambijentima omiljenih zagrebačkih restorana i kafića. Unatoč tome što je advent pred vratima, pa nam misli već bježe na kuhano vino i fritule, ovaj smo se mjesec još uspjeli odvojiti od tradicionalnih zimskih jela. Jedan od rijetkih restorana u gradu koji Zagrepčanima prvi pada na pamet kada pomisle na odličnu hranu, koktele i zabavnu atmosferu već je nekoliko godina – Izakaya.
Restoran Izakaya nalazi se na Selskoj cesti 90b na Trešnjevci. Otvoren je 2020. godine, od tada je redovito pun, a jednako je popularan među domaćim i stranim ljubiteljima azijske hrane.
Journal gastro izbor mjeseca: Studeni
Kišan, usporen i hladan dan u Zagrebu samim je ulaskom u Izakayu dobio jedan velik zaokret. Ušli smo u veselu atmosferu, među ljubazno i nasmijano osoblje, a iako smo stigli pred samo otvaranje, stolovi su se ubrzo počeli puniti.
Što smo jeli?
Na Izakayinom meniju nalaze se razni sushiji, dim sumovi, predjela poput miso juhe, spring rolica i tempure, a tu su i zanimljive zdjele; poke bowls, salate, noodli i “donburi”, odnosno japanske zdjele kojima je baza riža. Što se tiče novosti, u ponudu je stiglo nekoliko novih dim sumova; Char siu bao i Siew Mai, zatim Ramen Tantanmen i Beef Mazemen, te popularno jelo još iz Time restorana, Spicy soba duck.
Mi smo za početak odabrale nekoliko sushija, točnije Miso sake nigiri, Unagi nigiri, Chiko uramaki i Age lobster roll.
Izvrstan sushi
Age lobster roll najprivlačniji je sushi koji smo probali; sadrži avokado i krastavac, a na vrhu su kuglice jastoga u panko mrvicama s chilli majonezom i mladim lukom. Slijedio je Chiko uramaki; lopticu čine hrskava tempura, avokado i krem sir, a izvana je flambirani losos s wasabi majonezom i srirachom.
Posebno su nam zanimljivi bili Miso sake nigiri, odnosno losos preliven sa sweet misom i flambiran na toppingu od riže, te Unagi nigiri, marinirana jegulja i nori alga.
Japas
Nakon sushija, za stol su pristigla nova jela – japas, odnosno japanski tapas. Probale smo Pork belly bun, Gyoza pork i Siew Mai. Siew Mai su dumplingsi kuhani na pari, punjeni svinjetinom, kozicama i shiitake gljivama, s mladim lukom i tobiko jajima ribe – dolaze uz umak od soje i sambalu. Gyoze, odnosno japanski ravioli kuhani na pari, dolaze s piletinom i shiitake gljivama, s crnim i bijelim sezamom i mladim lukom, a jedu se uz umak od soje i citrusa. Konačno, popularno jelo Pork belly bun su peciva kuhana na pari, a punjena su s kimchijem, svinjskom potrbušinom zapečenom s BBQ umakom, posipana crumbleom od kikirikija i mladim lukom.
Sva smo jela do sada uzimali zajednički, za sharing, što i najviše volimo kod ovakvog tipa restorana. Tako možemo probati puno više različitih jela, a ima i nešto posebno u zajedničkom isprobavanju i komentiranju novih okusa!
Kokteli
Na red su došli kokteli po kojima je Izakaya već svima dobro poznata. Uz pažljivo kreiran jelovnik i vinsku listu, kokteli su ovdje obavezni – kušali smo Štrukaniji Pelin i Virgin Hugito s potpisom Ivana Leke iz Express bara, te poznate koktele Yuzu Collins i Tokyo Mule.
Bowls
Na stol su stigla još dva glavna jela, odnosno zdjele – Beef Mazemen i Vegan Coconut.
Beef Mazemen čine udon rezanci, biftek, sušena tuna, žuti daikon, crumble od kikirikija i čvaraka, mladi luk i sous vide jaje s nori algom. Iznimno velika porcija bogata sastojcima sasvim je dovoljna za ručak ili večeru, no mi smo htjeli probati novo vegansko jelo koje je za Izakayu kreirala chefica iz Brooma – Vegan Coconut. Veganska juha od kokosovog mlijeka dolazi s raženim rezancima, chilli uljem i uljem od korijandera, fermentiranom sojom i nasjeckanim svježim korijanderom.
U ponudi su i prekrasni deserti za koje ovaj put nije bilo mjesta, ali izloženi su u vitrini, pa je najbolje odabrati onaj koji vam se na prvu najviše svidi.
Cijeli jelovnik možete pronaći na web stranici, gdje ujedno možete i rezervirati stol.
Dodatne informacije
Adresa: Selska cesta 90b, Zagreb
Radno vrijeme: pon – čet 12 – 23, pet- sub 12 – 00
Instagram: Izakaya Zagreb
Web stranica: Izakaya.hr
Foto: Sanja Jagatić