Zašto je 2017. godina binge-watchinga?

Zašto je 2017. godina binge-watchinga?

Ova godina je u posljednjih nekoliko bila sigurno godina potpunog i ultimativnog binge-watchinga. Ova pojava gledanja svih epizoda serija u jednom potezu ili bolje rečeno u jednom dahu, jest čvrsto zauzela svoje mjesto kao stalna navika gledatelja od početka 2010-ih da bi 2014. istraživanje koje je provela medijska kuća Netflix pokazalo da se čak 73% gledatelja izjasnilo kako gledaju dvije do šest epizoda serija u jednom dahu. Kao kulturni fenomen binge-watching postalo je popularno s pojavom i rastom servisa kao što su Netflix, Hulu, HBO GO, Pickbox  i Amazon gdje gledatelji mogu odjednom pogledati cijele sezone serija ili filmove po izboru tj. on demand.

Binge-watching kao fenomen

2013. godina postala je prva godina kada se pojam počeo uopće kristalizirati, no ova, 2017. definitivno je obilježena ovom pojavom. Posebno posljednjih mjeseci, kada servisi puštaju cijele sezone serija odjednom, a korisnici se cijelog vikenda ne mogu odvojiti od svojih omiljenih likova. Pojava se mogla naslutiti i zbog par sitnica – naime, već 2015. godine riječ binge-watch postala je najviše upotrebljavana kolokvijalna riječ i Collins English Dictionary proglasio ju je riječju godine.

Gilmore Girls

Gilmore Girls

13 Reasons Why

13 Reasons Why

Koje smo serije gledali, a koje ćemo tek gledati?

Serije koje su uvele ovaj način gledanja serija u mnoge (ako ne i sve) domove definitivno su The Wire i Breaking Bad, a mnoge su potvrdile pojavu i zadržale status najgledanijih serija upravo gledanjem u jednom dahu. Ove godine mnoge serije okupirale su nas pred malim ekranima. Prisjetimo se velikih uspješnica – Ozark, Mindhunter, Narcos, The Crown, Gilmore Girls: A Year in the Life, Black MirrorOrange is the New Black13 Reasons Why, no postoji jedna serija koja je ujedinila gotovo cijeli svijet i cijele obitelji. Najgledanija serija i to u binge-watching obliku svakako je bila Stranger Things. Cijele obitelji bingale su drugu sezonu, a nakon druge sezone Stranger Things prva sezona bila na popisu serija koje trebate opet pogledati! Izgleda da ova pojava ne jenjava i odlazi nigdje, već da svi servisi i medijske kuće objeručke prihvaćaju upravo takav način emitiranja i gledanja TV serija.

Ako još niste, 29. prosinca prilika je za novi val cjelodnevnog uživanja u jednoj seriji. Tada, naime kreatori jedne od najnapetijih i najuzbudljivijih SF drama i trilera Black Mirror, puštaju cijelu četvrtu sezonu. Ovo je odličan tajming tijekom blagdana… Sretno binganje!

Stranger Things

Stranger Things

Ozark

Ozark

The Crown

The Crown

Foto: Screenshot, Instagram

Učitati još
Zatvori