Stvarno jaka doza kulture u Zagrebu

Stvarno jaka doza kulture u Zagrebu

lice-grada-zagreb-2

Prva polovica prosinca u Zagrebu donosi mnoštvo kulturnog sadržaja, od izložbi, koncerata, predavanja i čak nekoliko kulturnih događaja na Adventu u Zagrebu. Od izložbi koje su se otvorile za javnost prošli tjedan svakako treba izdvojiti i, ako već niste, i posjetiti sljedeći tjedan ona je o Orašaru u Muzeju za umjetnost i obrt. Ova božićna bajka odličan je i magični način za završiti neki od sljedećih radnih dana.

Orašar

Orašar

Orašar

Orašar

Sutra, 5. prosinca, počinje jedan od zanimljivijih zimskih festivala – Humans Right Film Festival. Četrnaestu godinu za redom Human Rights Film Festival kroz niz filmskih uradaka domaću će javnost potaknuti na promišljanje i djelovanje u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca 2016. u riječkom Art-kinu Croatia.

Glavni filmski program uključuje 30 igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske produkcije, te će tako publika upravo na HRFF-u imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine. Ovogodišnji novitet festivala jest prikazivanje programa na još jednoj lokaciji, točnije povratak u prostor Studentskog centra (u kojem se Festival prvih nekoliko godina i održavao), nedavno digitalizirani Multimedijalni centar koji predstavlja idealnu i adekvatnu lokaciju za dio eksperimentalno-dokumentarnog programa.

Više informacija o rasporedu filmova i popratnom sadržaju festivala možete saznati na humanrightsfestival.org i prateći Facebook stranicu festivala.

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

U utorak, 6. prosinca, u Muzeju suvremene umjetnosti, otvara se jedna od najvećih i najznačajnijih izložaba ove godine – Dalibor Martinis: Data Recovery, problemska izložba. Izložba će predstaviti njegove pionirske video radove uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godina.

Hrvatski umjetnik Dalibor Martinis jedan je od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika i djela mu se nalaze u jednim od najvećih i najznačajnijih zbirki važnih svjetskih umjetničkih centara te bi ovu izložbu svakako mogli nazvati jednim od kulturnih događaja sezone. Izložba će biti otvorena do 12. veljače, a sve informacije o ulaznicama i radnom vremenu muzeja možete saznati na msu.hr i na Facebook stranici.

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

Dalibor Martinis, Muzej suvremene umjetnosti

U srijedu, 7. prosinca, u Etnografskom muzeju u Zagrebu moći ćete saznati sve o norveškim božićnim tradicijama. Muzej u suradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške i s Hrvatsko – norveškim društvom poziva na događaj koji će predstaviti tradicionalne norveške božićne običaje. Božić se u Norveškoj slavi tijekom najmračnijeg perioda u godini i za mnoge ovo slavlje znači svijetlo i toplinu kada je najmračnije i najhladnije vani. Dugo prije nego što je Norveška postala kršćanska zemlja, velika slavlja bila su uobičajena za to doba godine, možda baš da bi se mrak osvijetlio.

15129555_1817640598452397_7494319934801219500_o

Isto u srijedu, no u 20 sati otvara se izložba mlade fotografkinje Tjaša Kalkan: Dijalozi u Galeriji SC u sklopu programa Kultura promjene. Postoji više razloga zašto je Galerija SC potpuno logično mjesto izlaganja završnoga fotografskog projekta (pri Akademiji dramske umjetnosti) Dijalozi Tjaše Kalkan. Opće je poznato kako upravo program ovoga zagrebačkoga izlagačkog prostora podržava završne studentske radove, u više ili manje formalnom obliku, koji su ujedno često i njihove početne točke kretanja unutar izlagačkoga umjetničkog sistema. No, Tjaša je u prostorima Studentskoga centra kao fotografkinja koja prati program kulture prisutna već pune dvije godine, pa ona opća programska poveznica dobiva i jednu osobnu crtu.

Izložba se može pogledati do kraja tjedna, do 10. prosinca u radnom vremenu galerije. Sve informacije o izložbi i posjeti možete saznati na Facebook stranici.

tjasa-kalkan

Idući dan, u četvrtak, 8. prosinca, četiri mlade umjetnice – Ana Ratković, Ena Jurov, Jelena Bando i Natalija Škalić otvaraju vrata svog ateljea na jedan dan, gdje vas očekuje prodajna izložba njihovih radova, kuhano vino i dobar provod.

Sve detalje možete saznati na Facebook stranici, no obzirom da se radi o jednodnevnom događaju, predlažemo da se jednostavno uputite na adresu Preradovićeva 34 i u živo vidite i doživite njihov slikarski svijet.

jelena bando slider

Jelena Bando

Ana Ratković

Ana Ratković

Rambo Amadeus & Five Winnetous ovaj četvrtak, 8. prosinca nastupit će u Vintage Industrial Baru. Jedinstveni Rambo Amadeus održat će premijerni nastup u Vintage Industrialu  s početkom od 21 i 30 sati. Ovoga puta Rambo u Zagreb stiže sa svojim sextetom i nešto izmijenjenim repertoarom. Najavio je da će standardne pjesme biti stilski pomaknute jer je napokon gotov njegov izum – gitara s dva vrata od kojih je jedna fretless, a druga – standardna.

A kako će zvučati taj, novi, promijenjeni zvuk moći ćete saznati ako nam se javite na info@journal.hr s naznačenim predmetom emaila: Rambo Amadeus. Nasumičnim izborom vodimo dvoje sretnika s jednom pratnjom na koncert ovog originalnog glazbenika i izvođača. Sretne dobitnike objavit ćemo u 12h, u utorak, 6. prosinca.

Čestitamo dobitnicima, Nevenu Zuniću i Ines Hrkać na osvojenim ulaznicama. Želimo odličan provod!

Rambo Amadeus

Rambo Amadeus

Illectricity Festival, koji je u više od mjesec dana Zagreb upakirao u audio-vizualne umjetnosti i stavio pečat na cijeli grad, bliži se vrhuncu. Završna večer je u klubu Boogaloo na rasporedu je u petak 9. prosinca, a večer puna sjajnih gostovanja označit će kraj festivala. Glavna festivalska večer održat će se u petak 9. prosinca u Boogaloo klubu od 23 sata, a nastupit će engleski producenti Luke Vibert i Synkro, francuski Gary Gritness, naši Ivna Ji i DJ Labud te Illectricity Nucomers pobjednik Shao, uz neizostavnu podršku CFSN DJs-a.

illectricity-main-night-2015-5

Projekt koji svake godine predstavlja nove glazbene trendove, audio-vizualne projekte, te stavlja fokus na nove talente, ove godine diže ljestvicu izvrsnosti. Illectricity je kulturni projekt koji Zagreb stavlja na europsku mapu neizostavnih događaja, a u 12. izdanju pokazuje s zašto je s pravom jedan od najdugovječnijih i najiščekivanijih glazbenih događaja.

Ulaznice za završnu večer Illectricity Festivala dostupne su u sustavu entrio.hr i na Entrio prodajnim mjestima. U pretprodaji je cijena 75 kuna, dok će na ulazu cijena iznositi 90 kuna.

illectricity-main-night-2015-4

Za kraj tjedna ne propustite jedan drugačiji i originalni umjetnički sajam Art Pullover gdje možete za pristupačne cijene kupiti originalne umjetničke radove mlađih hrvatskih umjetnika i dizajnera, njih preko 50, a na samom sajmu dočekat će vas i izložbe, predavanja, radionice, čak i koncerti. Za sve detalje bogatog programa, radno vrijeme i informaciju o izlagačima posjetite Facebook stranicu. Posjet ovom sajmu odličan je izbor za laganu šetnju i kulturni sadržaj i tijekom nadolazećeg vikenda.

art-pullover

Art Pullover

A ‘ispod 1000 srca’ na Adventu na Europskom trgu tijekom cijelog tjedna moći ćete uživati u kuhanom vinu, hrvatskim delicijama i odličnoj glazbi. Na rasporedu je nekoliko DJ setova te live koncerti u utorak i četvrtak. Sve detalje možete saznati na Facebook stranici dok program Priče s Griča na prekrasnoj lokaciji Vranicanijeve poljane donosi također koncerte, no u nešto intimnijoj i magičnoj večernjoj atmosferi.

prica-s-grica-cover-3

Priča s Griča

Priča s Griča

Priča s Griča

Advent na Europskom trgu

Advent na Europskom trgu

Foto: Journal arhiva, Lice grada, Petar Santini, Art Pullover

Učitati još
Zatvori