Kako provesti vikend u Ptuju?

Kako provesti vikend u Ptuju?

Prvi pogled na stari grad koji se oslikava u rijeci Dravi osvojit će vas i natjerati da se zaljubite u grad Ptuj. Najstariji neprekidno naseljeni grad u Sloveniji, Ptuj svoju bogatu tradiciju gradi od mladog željenog doba. Kroz stoljeća, na područuju Ptuja izmjenili su se brojni narodi i vladari među kojima se ističu Kelti koji su u Ptuju pronašli dom za vrijeme željeznog doba i Rimljani koji su ga u 1. stoljeću prije Krista pretvorili u jedno od svojih važnih trgovačo, upravno i carinsko središte. Osim važnosti koju su Ptuj i njegovi stanovnici igrali u starom Rimu, brojni rimski običaji i tradicije ovdje su naišli na plodno tlo. Poznati po vrhunskom vinu, Rimljani su u Ptuju razvili vinogradarstvo koje živi i danas.

Jednako poput njegovih stanovnika, i sam grad Ptuj se mijenjao kroz stoljeća. Najstariji zapis o Ptuju je onaj kroničara salzburškog nadbiskupa Konrada I. iz prve polovice 12. stoljeća u kojem opisuje dvorac izgrađen od strane nadbiskupa Konrada I., a koji tijekom stoljeća koja su uslijedila bio jedna od najvažnijih utvrda u tom dijelu Slovenije. Neki od njegovih istaknutih vlasnika bili su škotski general Walter Leslie, obitelj Habsburg i grofica Terezija Herberstein, a danas unutar prostora dvorca nalazi se Pokrajinski muzej Ptuj.

GRAD ZA GASTRONOMSKI UŽITAK

Još od starih Rimljana pa sve do danas u Ptuju i okolnim mjestima zadržala se tradicija proizvodnje vrhunskih vina s kojom se pobliže možete upoznati u Ptujskoj kleti, najstarijem vinskom podrumu u Ptuju izgrađenom 1239. godine u čijim se mračnim prostorijama danas čuvaju vrijedne boce vina stare i do dvjesto godina. Osim vinogradarstva, grad Ptuj poznat je i po uzgoju peradi. Svima poznata Perutnina Ptuj od svojeg početka 1905. godine do danas je prerasla u Grupu Perutnina Ptuj, međunarodno poduzeće te najznačajnijeg i najvećeg proizvođača mesa peradi i drugih proizvoda u Jugoistočnoj Europi.

Ptuj Slovenija

Ptujska klet (@saslju)

Kako bi uživali u najboljim delicijama koje nudi bogata gastronomska ponuda grada Ptuja, posjetite restoran Ribič koji se nalazi u samom centru Ptuja, tik uz obalu rijeke Drave. Raskošni meni s vrhunskim mesnim i ribljim specijaliteta restoran Ribič istaknuo je kao važnu gastronomsku destinaciju u Sloveniji. Osim odlične hrane za koju su zaslužni chef Vladimir Pignar i njegov kuliranskih tim, restoran Ribič oduševit će vas i prostranom terasom s predivnim pogledom na rijeku Dravu.

DOZA AKTIVNOG TURIZMA U GRADU PTUJU

Ptuj Slovenija

FootGolf klub Ptuj

Jednako poput mnogih slovenskih gradova i područja, i grad Ptuj svoju je turističku ponudu obogatio aktivnim turizmom. Uz Terme Ptuj koje osim uživanja u vodenom parku nude brojne sportske sadržaje i vježbe prilagođene profesionalnim sportašima za održavanj i jačanje kondicije, okolica Terma Ptuj također nudi brojne aktivnosti za aktivan odmor. Nordijsko hodanje sa štapovima, biciklizam, tematske planinarske staze i golf samo su neki od sadržaja koji donose dozu aktivnog turizma i zabave u grad Ptuj.

Osim karakterističkih aktivnosti Sloveniju poput biciklizma i planinaranje, u Ptuju ćete pronaći i vrlo neobičan spoj golf i nogometa u kojem se možete okušati u FootGolf klubu Ptuj. FootGolf je sport primjeren svakoj dobi i fizičkoj spremi. Pravila su jednaka onima u golfu, ali umjesto male golf loptice igrači pokušavaju nogometnu loptu nogom ubaciti u rupu u što manjem broju udaraca.

Ptuj Slovenija

Pustolovski park Vurberk

Osim FootGolfa, po dozu zabavnih aktivnosti uputite se i u Pustolovski park Vurberk. Smješten u šumi ispod ostataka srednjovjekovnog grada Vurberka, Pustolovski park Vurberk na tri adrenalinske staze različite težine postavljene među krošnjama drveća donosi dozu adrenalina i zabave za cijelu obitelj, a u njihovoj ponudi nalaze se i poseban aktivnosti poput gađanja drvenih ptica koje su prilagođene onim najmlađima.

Ptuj Slovenija

Pustolovski park Vurberk

TERME PTUJ: MJESTO ZA ODMOR I RELAKSACIJU

Ptuj Slovenija

Terme Ptuj

Terme Ptuj se nalaze na području antičke Poetovie i donose relaksaciju i uživanje po uzoru na stare Rimljane. Vodeni park prostire se na dvanaest vanjskih i unutarnjih bazena s brojnim zabavnim sadržajima poput tobogana, spore rijeke i bazena s valovima. Termalni park u starorimskoj maniri obuhvaća oko 4.200 m2 vodenih površina podijeljenih u šest vanjskih i šest unutarnjih bazena. Uz brojne bazene u ponudi termalnog parka ističu se i saune u njegovom unutarnjem dijelu.

Ptuj Slovenija

Grand Hotel Primus

Bogata rimska tradicija grada Ptuja poslužila je kao inspiracija za Grand Hotel Primus smješten u kompleksu Terma Ptuj. Savršeno mjesto za bijeg od gradske vreve i brze svakodnevice, Grand Hotel Primus donosi relaksaciju i vrhunske gastronomske delicije. Osim luksuznog smještaja i odlične ponude specijaliteta, Grand Hotel Primus nudi i brojne programe za ljepotu i opuštanje. Medico-wellness centar Valens Augusta će vas oduševiti prekrasnim ambijentom inspiriranim antičkim kupalištima i raznovrsnom ponudom wellness usluga.

Ptuj Slovenija

Terme Ptuj

Ptuj Slovenija

Foto: Instagram, FootGolf klub Ptuj Facebook, Pustolovski park Vurberk, Terme Ptuj

Učitati još
Zatvori