Čaroban prosinac u Ptuju – evo što sve posjetiti
Čaroban prosinac u Ptuju – evo što sve posjetiti

Čaroban prosinac u Ptuju –
evo što sve posjetiti

Zima je idealno vrijeme za kratka putovanja. Adventsko razdoblje, sajmovi i božićni ukrasi koji krase ulice odlična su kulisa za predivne fotografije. Na nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se jedan od najstarijih slovenskih gradova Ptuj. Prvi pogled na stari grad koji se oslikava u rijeci Dravi osvojit će vas i natjerati da se zaljubite u grad Ptuj. Najstariji neprekidno naseljeni grad u Sloveniji, Ptuj svoju bogatu tradiciju gradi od mladog željenog doba.

Kroz stoljeća, na područuju Ptuja izmijenili su se brojni narodi i vladari među kojima se ističu Kelti koji su u Ptuju pronašli dom za vrijeme željeznog doba i Rimljani koji su ga u 1. stoljeću prije Krista pretvorili u jedno od svojih važnih trgovačkog, upravnog i carinskog središta. Osim važnosti koju su Ptuj i njegovi stanovnici igrali u starom Rimu, brojni rimski običaji i tradicije ovdje su naišli na plodno tlo. Poznati po vrhunskom vinu, Rimljani su u Ptuju razvili vinogradarstvo koje živi i danas.

Jednako poput njegovih stanovnika, i sam grad Ptuj se mijenjao kroz stoljeća. Najstariji zapis o Ptuju je onaj kroničara salzburškog nadbiskupa Konrada I. iz prve polovice 12. stoljeća u kojem opisuje dvorac izgrađen od strane nadbiskupa Konrada I., a koji tijekom stoljeća koja su uslijedila bio jedna od najvažnijih utvrda u tom dijelu Slovenije. Neki od njegovih istaknutih vlasnika bili su škotski general Walter Leslie, obitelj Habsburg i grofica Terezija Herberstein, a danas unutar prostora dvorca nalazi se Pokrajinski muzej Ptuj.

ČAROBNI PROSINAC U PTUJU

U prosincu ukrasi iznad ulica starogradske jezgre postaju kulisa u kojoj čarobna bića svakog prosinca pretvaraju Mestni trg u zemlju bajki. Od 1. do 31. 12. stara gradska jezgra vrvi od događanja. Blagdanski sajam, Kuća Djeda Mraza, klizališta, vrtuljci i mnoštva ukusnih delicija sigurno će zabaviti sve prisutne. Sve detalje možete pronaći na web-stranici.

GRAD ZA GASTRONOMSKI UŽITAK

Još od starih Rimljana pa sve do danas u Ptuju i okolnim mjestima zadržala se tradicija proizvodnje vrhunskih vina s kojom se pobliže možete upoznati u Ptujskoj kleti, najstarijem vinskom podrumu u Ptuju izgrađenom 1239. godine u čijim se mračnim prostorijama danas čuvaju vrijedne boce vina stare i do dvjesto godina. Osim vinogradarstva, grad Ptuj poznat je i po uzgoju peradi. Svima poznata Perutnina Ptuj od svojeg početka 1905. godine do danas je prerasla u Grupu Perutnina Ptuj, međunarodno poduzeće te najznačajnijeg i najvećeg proizvođača mesa peradi i drugih proizvoda u Jugoistočnoj Europi.

Ptuj Slovenija
Ptujska klet (@saslju)

Kako biste uživali u najboljim delicijama koje nudi bogata gastronomska ponuda grada Ptuja, posjetite Gostilnu Ribič koja se nalazi u samom centru Ptuja, tik uz obalu rijeke Drave. Raskošni meni s vrhunskim mesnim i ribljim specijaliteta restoran Ribič istaknuo je kao važnu gastronomsku destinaciju u Sloveniji. Osim odlične hrane, restoran Ribič oduševit će vas i prostranom terasom s predivnim pogledom na rijeku Dravu.

DOZA AKTIVNOG TURIZMA U GRADU PTUJU

Ptuj Slovenija
FootGolf klub Ptuj

Jednako poput mnogih slovenskih gradova i područja, i grad Ptuj svoju je turističku ponudu obogatio aktivnim turizmom. Uz Terme Ptuj koje osim uživanja u vodenom parku nude brojne sportske sadržaje i vježbe prilagođene profesionalnim sportašima za održavanj i jačanje kondicije, okolica Terma Ptuj također nudi brojne aktivnosti za aktivan odmor. Nordijsko hodanje sa štapovima, biciklizam, tematske planinarske staze i golf samo su neki od sadržaja koji donose dozu aktivnog turizma i zabave u grad Ptuj.

Osim karakterističkih aktivnosti Sloveniju poput biciklizma i planinaranje, u Ptuju ćete pronaći i vrlo neobičan spoj golf i nogometa u kojem se možete okušati u FootGolf klubu Ptuj. FootGolf je sport primjeren svakoj dobi i fizičkoj spremi. Pravila su jednaka onima u golfu, ali umjesto male golf loptice igrači pokušavaju nogometnu loptu nogom ubaciti u rupu u što manjem broju udaraca.

Ptuj Slovenija
Pustolovski park Vurberk

Osim FootGolfa, po dozu zabavnih aktivnosti uputite se i u Pustolovski park Vurberk. Smješten u šumi ispod ostataka srednjovjekovnog grada Vurberka, Pustolovski park Vurberk na tri adrenalinske staze različite težine postavljene među krošnjama drveća donosi dozu adrenalina i zabave za cijelu obitelj, a u njihovoj ponudi nalaze se i poseban aktivnosti poput gađanja drvenih ptica koje su prilagođene onim najmlađima.

Ptuj Slovenija
Pustolovski park Vurberk

TERME PTUJ: MJESTO ZA ODMOR I RELAKSACIJU

Ptuj Slovenija
Terme Ptuj

Terme Ptuj se nalaze na području antičke Poetovie i donose relaksaciju i uživanje po uzoru na stare Rimljane. Vodeni park prostire se na dvanaest vanjskih i unutarnjih bazena s brojnim zabavnim sadržajima poput tobogana, spore rijeke i bazena s valovima. Termalni park u starorimskoj maniri obuhvaća oko 4.200 m2 vodenih površina podijeljenih u šest vanjskih i šest unutarnjih bazena. Uz brojne bazene u ponudi termalnog parka ističu se i saune u njegovom unutarnjem dijelu.

Ptuj Slovenija
Grand Hotel Primus

Bogata rimska tradicija grada Ptuja poslužila je kao inspiracija za Grand Hotel Primus smješten u kompleksu Terma Ptuj. Savršeno mjesto za bijeg od gradske vreve i brze svakodnevice, Grand Hotel Primus donosi relaksaciju i vrhunske gastronomske delicije. Osim luksuznog smještaja i odlične ponude specijaliteta, Grand Hotel Primus nudi i brojne programe za ljepotu i opuštanje. Medico-wellness centar Valens Augusta će vas oduševiti prekrasnim ambijentom inspiriranim antičkim kupalištima i raznovrsnom ponudom wellness usluga.

Ptuj Slovenija
Terme Ptuj
Ptuj Slovenija

Foto: Instagram (@visitptuj/ Albin Bezjak, Stanko Kozel), FootGolf klub Ptuj Facebook, Pustolovski park Vurberk, Terme Ptuj, iStock

Učitati još
Zatvori