Pula je postala bogatija za tri sjajna nova murala – pogledajte ih
Pula je postala bogatija za tri sjajna nova murala – pogledajte ih

Pula je postala bogatija za tri sjajna nova
murala – pogledajte ih

U Puli je održano prvo izdanje festivala ulične umjetnosti pod nazivom Kistom kroz zid. Za lokaciju je odabrana bivša vojarna, a danas Društveni centar Karlo Rojc. Tijekom šest dana festivala, troje umjetnika oslikavalo je fasade centra, stvarajući tri društveno angažirana murala.

Festival je organizirao umjetnik Vedran Štimac, kojem su se u izradi murala pridružili Boris Bare i Marin Remić.

Marin Remić je oslikao mural koji govori o problemu odlaganja otpada i potrošačkog društva, dok je Boris Bare na zapadnoj strani centra oslikao mural koji tematizira propast brodogradnje u Puli i istovremeno odaje počast Uljaniku koji je othranio brojne pulske obitelji.

Vedran Štimac je na istočnoj strani centra oslikao portret Karla Rojca, narodnog heroja po kojemu društveni centar nosi i ime. Portretom Rojca, Štimac nastoji očuvati antifašističku baštinu u svom rodnom gradu.

Svakako, jedan od glavnih ciljeva festivala Kistom kroz zid je da umjetnička djela ne služe samo estetskoj vrijednosti, već da imaju i društvenu poruku koju prenose. Kroz ovaj festival umjetnici su imali priliku da izraze svoje mišljenje o problemima u društvu na kreativan i estetski zanimljiv način i tako doprinesu razmišljanju o važnim društvenim pitanjima.

Festival je pokazao da umjetnost i kultura imaju veliki potencijal u stvaranju boljeg društva. Pula je tako postala bogatija za tri nova murala koji krase fasade Društvenog centra Karlo Rojc, a umjetnici i organizator su pokazali da uz malo entuzijazma i kreativnosti fasade mogu dobiti novo ruho.

Foto: Petra Tadić, Vedran Štimac, Hassan Abdelghani, Marin Renić

Učitati još
Zatvori