Lonac i njegov mural u novoj sezoni serijala ‘Europa iz zraka’
Lonac i njegov mural u novoj sezoni serijala ‘Europa iz zraka’

Lonac i njegov mural u novoj sezoni serijala
‘Europa iz zraka’

Što reći više, osim toga da se svakim novim radom zagrebačkog umjetnika Lonca, letvica domaćim i stranim umjetnicima podiže sve više i to ne mislimo na nimalo ružan način, već onaj zdravi umjetničko inspirativan. Njegov mural “Mornings” dio je projekta “Out in the Open” kojeg je organizirala @kirkgallery u Aalborgu, Danskoj.

Svakog ljeta na pročeljima mnogih zgrada u danskom Aalborgu nastaju neobična umjetnička djela. Lene Kirk, vlasnica galerije u Aalborgu, odgovorna je za dobrodošlicu međunarodno priznatih umjetnika koji svoj trag na gradu ostavljaju u obliku nevjerojatnih murala. Tisuću litara boje koristi se za prekrivanje čitavih zgrada, što se najbolje vidi iz zraka. Tako je prošle godine nastao i ovaj mural, rad našeg eminentnog umjetnika.

Lonac i njegov mural u novoj sezoni “Europe iz zraka”

U drugoj epizodi četvrte sezone popularnog National Geographic serijala „Europa iz zraka“, gledamo Dansku i popularnog hrvatskog umjetnika Lonca dok pokušava naslikati jedan od svojih najambicioznijih murala dosad. Njegov rad prekriva zid jedne četverokatnice što nije nimalo jednostavan zadatak jer zahtijeva rad na vrtoglavim visinama pomoću posebne platforme. Međutim, pravi je izazov napraviti sliku u točnim dimenzijama. Crtanje na papiru je jedna stvar, ali da bi ona identično izgledala na nekoliko stotina puta većem zidu, potrebni su detaljni proračuni i istinsko majstorstvo kojeg će Lonac morati pokazati. 

Mural Mornings

“Bilo mi je zadovoljstvo surađivati i raditi s @kirkgallery kao i vidjeti uživo radove nekih od mojih najdražih umjetnika. Moram priznati da sam imao problema s lošim vremenom koje me pratilo nakon prvih nekoliko prekrasnih dana, a i slikati nakon gotovo godinu dana pauze činilo se kao prvi dan u teretani”, napisao je Lonac te dodao “moram se zahvaliti i mojoj dragoj prijateljici i cijenjenoj umjetnici @bonkasica što je bila strpljiva i što je kuhala ukusnu kavu”. Osim predivnih fotografija pogledajte i super video cijelog procesa od putovanja do samog kraja.

Lonac

Lonac je tako ovaj mural dodao na popis svojih mnogobrojnih umjetničkih djela koja se nalaze diljem svijeta, kako na velikim zidovima tako i na zidovima galerija, privatnih objekata i umjetničkih kolekcija. Njegov fantastičan umjetnički izraz, upornost, trud i rad definitivno vraćaju osmijeh na lice u vremenima koja su, pogotovo za umjetnike, teška i izazovna kao nikada dosad. Mi skidamo kapu. Epizodu gledamo u nedjelju 9. listopada u 22 sata na National Geographic kanalu.

Foto: Lonac

Učitati još
Zatvori