Žar ptica: najslavniji hrvatski plakat sada dostupan u novoj limitiranoj seriji
Žar ptica: najslavniji hrvatski plakat sada dostupan u novoj limitiranoj seriji

Žar ptica: najslavniji hrvatski plakat sada
dostupan u novoj limitiranoj seriji

Nakon 40 godina plakat Žar ptica napokon dostupan u novoj limitiranoj seriji. Otac i sin, Vanja i Mimi Rakočević, vlasnici zagrebačke galerije Paravan, ponukani velikom potražnjom za djelima našeg slavnog umjetnika Borisa Bućana, u suradnji sa samim autorom kreiraju jedinstvenu limitiranu seriju plakata Žar ptica u pleksiglasu.

Radi se o sto primjeraka Multipla Žar ptica u dimenzijama 40x40cm sastavljenog od šest pojedinačnih planova od pleksiglasa. Svaki multipl je numeriran i potpisan na aluminijskoj pločici od samog Bućana. 

žar ptica paravan

Najpoznatiji hrvatski plakat

“Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci ispunjenih interesantnim i živopisnim razgovorima s umjetnikom Borisom Bućanom, a sama priprema za tisak trajala je tri tjedna”, navodi grafički dizajner i vlasnik galerije Paravan, Vanja Rakočević. S njim smo ove godine imali priliku i osobno razgovarati, a našeg susreta možete se prisjetiti ovdje. 

Žar ptica najpoznatiji je hrvatski plakat, nastao 1982. godine za balet Igora Stravinskog u splitskom HNK. Danas se nalazi i u postavi muzeja Tate Modern i MoMA te je postao prepoznatljiv motiv hrvatske suvremene kulture. Kao takav, plakat Žar ptica jedno je i od najtraženijih djela u galeriji Paravan, gdje je izložen jedan od sto originalnih primjeraka iz 1982. godine. Međutim, taj primjerak nije na prodaju. 

Nova ruho

Upravo u želji da ovo djelo cijenom i formatom učine dostupnijim što većem broju ljudi, Vanja i Mimi Rakočević dolaze na ideju da ga izvedu kroz jedan drugačiji medij te se odlučuju za multipl. Multiple kao takve nastale su 1955. godine kada su umjetnici Jean Tinguely i Arman, želeći svoje radove učiniti dostupnijima, iznijeli ideju o produkciji većih i neograničenih serija svojih umjetničkih djela.

žar ptica paravan
žar ptica paravan

“Specifičnost i zapravo transparentnost samog medija rezultirali su interesantnim i pomalo pop artovskim izričajem. Zbog spojenih šest pojedinačnih planova, djelo ima efekt trodimenzionalnosti i poprima različite forme, ovisno iz kojeg kuta se promatra”, objašnjava Vanja Rakočević. 

Prvi plan je crvena boja, kljun, rep i štikle. Drugi plan je sama ptica, na trećem, četvrtom i petom planu su tiskani zeleni listovi, a šesti plan je bijela boja. Dobiti točne nijanse i varijante boja bio je jedan od najvećih izazova, a finalnom proizvodu prethodilo je preko deset probi tiska.

Limitirana serija

Galerija Paravan postoji od 2012. godine, a vode ju otac Mimi i sin Vanja Rakočević. Kao što su i očekivali, šira javnost i umjetnička zajednica prepoznala je vrijednost ovog rada te su u galeriji Paravan rezervirali već gotovo 50 primjeraka limitirane serije Bućanove Žar ptice. Za rezervaciju svog primjerka i radi više informacija o samom djelu možete se javiti na info@paravan.hr, odnosno preko Facebooka, Instagrama ili osobno na adresi Martićeva 4, Zagreb. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori