Mala, adventska poslastica na Kvarneru – uključite svih pet čula
Mala, adventska poslastica na Kvarneru – uključite svih pet čula

Mala, adventska poslastica na Kvarneru
– uključite svih pet čula

Umorni ste od gradske vreve, prenatrpanih parkirnih mjesta i naguranih lica nepoznatih ljudi? Još uvijek ne znate kamo za blagdane? Ove godine u programu Adventa u Crikvenici u zimsko-morskome ambijentu od 26. studenoga sve do 30. prosinca ne propustite uživati u božićnoj čaroliji i razmaziti svih pet čula uz ritam dobre glazbe i odlične svirke. Ugrijat će vas okus i miris kuhanoga vina i džina, kobasica s tartufima, ukusnih  fritula i raznih slastica na svakome koraku dok kližete pod otvorenim nebom uz samo more. 

Ako ste pomalo sentimentalni ljubitelj intimnih, obiteljskih druženja i željni osjećaja dnevnoga boravka kao kod kuće, na pravome ste mjestu. Dok uranjate u najljepšu adventsku poslasticu, uigrani adventski duh obilazit će poznate tri lokacije, jednu nadomak druge – u Preradovićevoj ulici, na klizalištu Ledena morska bajka na središnjemu trgu te u Adventskome parku.

Za dobre fotorazglednice za uspomenu dočekat će vas photo point na neočekivanim mjestima. Smještaj i blizina Kvarnera svakako je još jedna dobra pozivnica za posjet ove božićne čarolije uz more. Cjelokupni program ovogodišnjega Adventa možete pronaći na  https://www.adventcrikvenica.hr/

Klizalište Ledena morska bajka

Na samome središnjemu trgu doživjet ćete efekt filmskoga inserta kao iz popularne božićne, romantične komedije u morsko-nebeskoj kupoli crikveničkoga sunca. Na otvorenome klizalištu Ledena morska bajka spajaju se nebo i more, a u središtu se nalazi veliko božićno drvce. Poželite li se ugrijati, prigristi i štogod popiti, odmah do klizališta smještene su božićne kućice. Odmah iza njih nalazi se i kućica Djeda Božićnjaka gdje možete upisati i ostaviti svoje želje baš kao nekoć davno kada ste bili djeca. 

Adventski park – šuma Djeda Božićnjaka

Srce dječje radosti nalazi se u Adventskome parku – šumi Djeda Božićnjaka kao maloj radionici gdje su sve igračke i ljuljačke za vaše mališane ručno izrađene. Ondje će vas dočekati program mađioničara sa svojim trikovima, baloni-lutalice i oslikana dječja lica, a održat će se i popularna crikvenička Palačinka’da sa slanim i slatkim palačinkama. Sklonite se u dubinu ovoga parka uz more kako biste se prisjetili koja je istinska svrha Božića.

Preradovićeva ulica

Preradovićeva ulica, naš topli dnevni boravak kao iz djetinjstva, i ove je godine rezerviran za note i ritam dobre glazbe različitih žanrova za sve generacije i uzraste. Osim šte će vaša obraze osvijetliti mnogobrojne božićne dekoracije i instalacije, zaljubit ćete se i u malenu, šarmantnu pozornicu kao iz starih razglednica.

Na samome početku, kada lampice osvijetle grad, zabavit će vas glazbeni nastup Grooversa. Na listu zvučnih imena dopisat ćemo i glazbenike poput Marka Tolje i Saše Lozara. Zabavit će vas i vokali koje nose Xpanic, Infinity, Swingers, Gustafi i Šajeta. I izvedbe lokalnih bendova glazbeno će uobličiti ovogodišnji glazbeno-scenski program pružajući vam domaću atmosferu opuštenih taktova i lica. Neka vas preuzme dobro raspoloženje uz tople napitke i mirisne fritule na božićnim kućicama jer će vas i ovdje dočekati radost Božića uz najljepše glazbene izvedbe ovoga prosinca.

Za naše najmlađe

Da su djeca pravi mali majstori u stvaranju božićne čarolije, odavno je poznato. Pokrenut će nas na Dječjemu adventskome maratonu, nasmijati na mnogobrojnim predstavama u Dvorani „Zora“, prevariti u trikovima s mađioničarima ili povesti na besplatnu vožnju vlakićem Djeda Božićnjaka ispred Adventskoga parka. U omiljenome okupljalištu, u Adventskome parku, djeca će zapjevati I božićne pjesme. Na dočeku Stare godine, 30. prosinca, podsjetit će nas na iskonsku radost smijeha puštajući balone dobrih želja u nebo.

Bajkovite radionice

Ako želite zaposliti ručice i srca u adventskim radionicama izrade rukotvorina za trajnu uspomenu, moći ćete posegnuti za različitim oblicima ukrašavanja i oblikovanja novotarija od izrade adventskoga vijenca, božićnih kuglica, staklenih rukotvorina, izrade i ukrašavanja morskoga dna MB-kuglicama, do slikanja vinom uz pratnju Vedrana Ružića. Velik dio radionica smješten je u Memorijalni atelje Zvonka Cara s prozračnim, staklenim površinama i u novoobnovljenu Gradsku knjižnicu Grada Crikvenice. 

Svoje slikarsko umijeće možete razviti na Art&Wine-radionici s Mirnom Sišul u Memorijalnome ateljeu Zvonka Cara. Puninu izričaja ova riječka, afirmirana umjetnica postigla je spojivši slikarsko umijeće s kušanjem vrhunskih vina. Divna prigoda za uploviti u bajku nalazi se u Muzeju Grada Crikvenice ako se upustite u izradu božićnih šalica uz Filipu Sorko. Ova kreativka, vlasnica već prepoznatljiva brenda ChiaCups Studio, uvodi u svijet malenih točkica. Ponesite šalicu sa sobom i ispijte omiljeni napitak s najdražima u ovo blagdansko doba.

Adventska vinska škola i adventske vinske večere

Proizvodnja i kušanje domaćih, autohtonih vina, povratak tlu i korijenima, uz gastrodelicije posljednjih godina zaživjeli su i u našoj zemlji. Već tradicionalno, u sklopu Adventa, održava se Adventska vinska škola. Na ovogodišnjoj Vinskoj školi imat ćete priliku upoznati četiri hrvatske vinske regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Upoznat ćete se sa specifičnostima pojedine vinske regije kroz koje će vas voditi neki od najboljih stručnjaka hrvatskoga enosvijeta.

U božićnome ozračju otvaramo i donosimo brojne novitete, a jedan od njih jest i posebna ponuda za ljubitelje dobre kapljice i ukusna zalogaja. U Memorijalnome ateljeu Zvonka Cara uz Adventsku vinsku školu razvili smo još jednu adventsko-vinsku priču. Ponudu Adventa obogatili smo vinskim večerama u vrhunskim crikveničkim restoranima u kojima će se predstaviti vinari iz različitih regija u suradnji Grada Crikvenice i Udruženja Kvarner Wines. Pružite užitak svim čulima – pobrinuli smo se da vinoljupci napokon dođu na svoje.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori