O prvim graffitima u Zagrebu, ali i najnovijem street art vodiču pričali smo s legendom scene Krešimirom Golubićem 
O prvim graffitima u Zagrebu, ali i najnovijem street art vodiču pričali smo s legendom scene Krešimirom Golubićem 

O prvim graffitima u Zagrebu, ali i najnovijem street art vodiču pričali smo s legendom scene Krešimirom Golubićem 

Ovoga vikenda u Knjižnici Marina Držića u Ulici grada Vukovara 222. predstavljeno je novo izdanje zagrebačkog turističkog vodiča “Zagreb Street art & Graffiti guide 2023/24”. Riječ je o drugom izdanju vodiča koje se pojavljuje dvije godine nakon izlaska prvog broja. Na povećanom broju stranica predstavljaju se radovi pedesetak domaćih i stranih umjetnika koji svojim radovima uljepšavaju Zagreb. 

Sam izlazak vodiča, ali i brojni drugi projekti bili su nam povod da se podružimo s urednikom časopisa, umjetnikom Krešimirom Golubićem (Leon GSK), koji nam je otkrio sve o novom izdanju street art vodiča, ali i onom prvom, te sve o zagrebačkoj graffiti i street art sceni od njezinih samih početaka pa do danas. S obzirom na Krešine raznovrsne interese i projekte, definitivno smo ga morali posjetiti u njegovom atelieru kako bi popričali uživo te kako bi nam na licu mjesta pokazao kako nastaju neki od njegovih radova.

Krešimir Golubić (Leon GSK) 

Krešimir Golubić je umjetnik s podužim stažem u marketingu i medijima, a u crtanju graffita kako sam kaže aktivan je od 1992. Iako je prvi grafit nacrtao sredinom osamdesetih, s kojim kaže nam u šali, nikako nije bio zadovoljan, njegova fascinacija ovom subkulturom počela je upravo tada. 

“Tada s 83. na 84. Zagreb je preplavila hip hop kultura i sve što ona nosi. Plesao se break dance, slušao se hip hop (velika zahvala ovdje ide Slavinu Balenu koji je u svojoj emisiji Rap Attack na radiju 101 predstavio hip hop Zagrebu), počeli su se crtati prvi graffiti. Većinom su se prvi pojavljivali u novom Zagrebu, nekim manjim dijelom u centru. Ja sam tad bio u osnovnoj školi i tu počinje moja priča s crtanjem. 1991. Odlazim u Berlin u posjet familiji i tu mi se otvara potpuno novi pogled na cijelu ovu kulturu i počinje moje ozbiljno crtanje. Krenulo je tako da sam ispisivao poruke na Remizi na jednom zidu, na engleskom, i netko mi je na njih odgovarao. Bio je to Gordan Orešić Gin, iako ni jedan ni drugi nismo znali tko je s druge strane. Kad smo se odlučili naći i upoznati tu je krenula naša priča. Osnovali smo crew GSK, malo kasnije sam upoznao i Lunara i drugu ekipu i možemo reći da smo postali druga generacija koja crta graffite u Zagrebu.” – kaže nam Krešo.

Zagrebačka scena osamdesetih i devedesetih

Krešo nam priča kako je 87. za vrijeme Univerzijade sa svih fasada obrisano sve što svjedoči o prvoj generaciji graffiti scene u Hrvatskoj. Kako se i sam bavi fotografijom i njezinim prikupljanjem, za iduću godinu planira izdati knjigu koja će svjedočiti o 40 godina zagrebačke graffiti scene. 

“Većinu materijala imam i sve stignemo pripremiti do te velike obljetnice.” – kaže Krešo.

Upravo će dio tih materijala biti i prvi fanzin o zagrebačkoj graffiti sceni ZGBKAOS magazine, koji je izašao 1995., nakon što je 1991. ta druga generacija ponovno krenula crtati graffite i istraživati tu cijelu scenu. Ovaj kultni fanzin egzistira od 1995. do 2001., a tijekom tog razdoblja izdano je ukupno 7 brojeva. Bio je jedan od najznačajnijih dokumenata za graffiti scenu te je itekako poznat van naših granica. 

“U to vrijeme to je bilo jako značajno za razvoj naše, ali i općenito europske graffiti scene. ZGBKAOS magazine je suportao Minhensku (München je tada centar graffiti scene ranih devedesetih, uz Amsterdam i Pariz) i zagrebačku scenu. Jedna zanimljiva činjenica je i da smo u izdanju 95. i 96. napisali pravila što se radi, a što ne, pa je tako jedno od pravila bilo da se ne crta po gornjem gradu. Na gornjem gradu niste mogli vidjeti ni potpis, to samo govori koliko je to utjecaja imalo na edukaciju cijele scene.”  – kaže Krešimir.

Journal-Street-art-pionir-Krešimir-Golubić-8

Taj poriv za edukacijom kod Kreše je prisutan i danas. Sa svojim tridesetogodišnjim stažem, možemo reći poznaje svaki kutak ove scene u Hrvatskoj, a nikako mu ne promiču i sva važna europska i svjetska događanja. Od 2013. počinje raditi stencil  tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta scene. I dalje puno putuje, crta, obilazi izložbe, a njegovi radovi izlažu se u brojnim galerijama diljem Europe. Osim svog umjetničkog djelovanja (što kroz izložbe radova ili fotografija), te izdavačkog (street art vodiči u partnerstvu s dizajnerom Sinišom Mazulovićem, Blackbook Croatia), Krešo je i prvi licencirani street art vodič u Zagrebu. 

“Ja sam u ovome 30 godina, sa scene sam i jako ju dobro poznajem i nekako mi je bilo logično da krenem voditi street art ture. U međuvremenu sam položio i za turističkog vodiča i jedini sam završio i tečaj za turističkog vodiča – jedini licencirani graffiti turistički vodič. Posjetitelji budu jako iznenađeni i oduševljeni turama jer nude jedno potpuno drugačije insajdersko iskustvo. Čuo sam i od mnogo kolega iz drugih velikih gradova, meka graffiti i street art kulture, da su im ove ture fantastične jer nude jedan potpuno drugačiji i svima malo znan pogled na hrvatsku scenu.”kaže Krešimir.

Journal-Street-art-pionir-Krešimir-Golubić-9

Osim turističkih tura Krešo još od devedesetih radi edukativne radionice s djecom “Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam” kako bi ih prije svega educirali što je umjetnost, a što vandalizam, te ih zainteresirali za ovaj fantastičan umjetnički svijet. Graffiti radionice održavaju se svaki mjesec po jedna grupa, tri vikenda za redom (po dva sata). Klinci dobiju sve potrebne materijale, od sketchbooka do pernica, markera, stickera.

“Pokušavamo usmjeriti mlade da graffite percipiraju i “koriste” u pozitivnom  smjeru, a ne kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam. Mislim da nam dobro ide.” – dodaje Krešo uz smijeh.

Sve o radionicama možete potražiti ovdje i javiti se Kreši za termin.

Journal-Street-art-pionir-Krešimir-Golubić-10

Kako ne biste mislili da Krešo trenutno ne radi na nikakvom novom projektu, odmah ćemo vas upozoriti da nas na jesen očekuje pravo malo festivalsko izdanje vezano za uličnu umjetnost. Naime, u pripremi je stencil street art fest koji će nuditi potpuno drugačiji koncept od svega što smo sada vidjeli. O festivalu nećemo puno pričati sada, već ćemo to ostaviti za kraj ljeta kada ćemo ga i propisno najaviti. 

Journal-Street-art-pionir-Krešimir-Golubić-16
Journal-Street-art-pionir-Krešimir-Golubić-19
Učitati još
Zatvori