U Zagrebu možete razgledati izložbu jednog od vodećih slikara današnjice
U Zagrebu možete razgledati izložbu jednog od vodećih slikara današnjice

U Zagrebu možete razgledati izložbu jednog
od vodećih slikara današnjice

Zlatan Vehabović renomirano je ime na domaćoj likovnoj sceni te se ubraja u jednog od vodećih hrvatskih slikara današnjice.  U četvrtk, 9. veljače u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti otvorena je njegova nova izložba koja nosi naziv Atlas manjeg svijeta.

Donosi nam izložbu slikarskih kolaža koji su inspirirani predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Spomenuta izložba izvorno je bila namijenjena za predstavljanje upravo u MUO-u, no zbog radova na njegovoj obnovi organizirana je u drugom prostoru. Posjetitelji će je moći razgledati sve do  12. ožujka 2023.

zlatan vehabović
Zlatan Vehabović, 9 slikara, Foto: Damir Žižić

Kako sam umjetnik kaže Atlas manjeg svijeta ciklus je slika koji nastavlja njegovo osobno istraživanje slikarskog izraza. Atraktivnost i vrijednost nastalih kolaža odraz su njegova pogleda i doživljaja muzejske baštine, kao i istraživanja suvremenog slikarskog izričaja. Izložba je to koju doista vrijedi razgledati.

Zlatan Vehabović, Kompozicija #B; Foto: Damir Žižić

Izložbe u veljači

Premda je veljača najkraći mjesec u godini, donosi nam niz zanimljivih izložbi u njemu ne nedostaje kulturnih zbivanja. U nastavku vas čeka još pet izložbi koje tijekom mjeseca možete pogledati u zagrebačkim galerijama i muzejskim prostorima.

izložba veljača zagreb
Bogdanka Poznanović, Akcija Srce-predmet

 Sloboda mog uma

U Zaprešiću je moguće razgledati izložbu Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac. Grupna je to izložba isključivo umjetnica, koja će pokazati raznolike kreativne prakse umjetnica 20. stoljeća iz regije i šire. Među imenima svjetskog glasa zastupljene su i Marina Abramović, Sanja Iveković te Ivana Tomljenović-Meller.

Fokus izložbe tako nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica. Izložba se može besplatno pogledati sve do 12. veljače u multimedijskom centru Vršilnica.

izožbe zagreb veljača

Misli/Thoughts

Istaknuta hrvatska slikarica Roberta Vilić predstavlja svoj novi ciklus pod nazivom Misli/Thoughts u galeriji Modro. Autorica izlaže seriju slika Misli i objekata Knjige Misli. U maniri lirskog ekspresionizma, svoje misli i emocije prevodi na likovni jezik.

Koristeći stari rječnik kao podlogu za slikanje, autorica oduzima njegovu uporabljivost te slikanjem apstraktnih formi na koje upisuje crtež, lijepi kolaž i upisuje sasvim novi tekst, daje mu novi život i novo značenje. Izložba se otvara u  petak, 17. veljače. 

Foto: Šime Radovčić

Društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti

Izložba Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti predstavlja djelovanje jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, neki su od najistaknutijih primjera u njegovom impresivnom opusu.

Namjera je ovom izložbom podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture. Izložba se besplatno može pogledati u galeriji Modulor sve do 20. veljače 2023.

nam june paik izložba

Nam June Paik: In the Groove

U Muzeju suvremene umjetnosti trenutno možete razgledati izložbu posvećenu ranoj fazi djelovanja pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika.

Izložba Nam June Paik: In the Groove, osim što će regionalnoj publici prikazati njegove radove, mapirat će specifične paralelne prakse umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Za javnost ostaje otvorena sve do 28. veljače.

Putnik

U Muzeju suvremene umjetnosti također je moguće pogledati retrospektivnu izložbu Putnik, američkog apstraktnog slikara Seana Sculleyja.

Retrospektivna izložba sadržava šezdeset i četiri Sculleyeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Moguće ju je razgledati sve do 12. ožujka, a više o njoj doznajte ovdje.

izložbe zagreb veljača
Ivan Standl

Ivan Standl – Zagrebački fotograf

Do 19. ožujka u Muzeju Grada Zagreba postavljena je izložba Ivan Standl – Zagrebački fotograf, posvećena jednom od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj.

Njegovi radovi otkrivaju nam svijet Zagreba u drugoj polovici 19. stoljeća te predstavljaju sjajno svjedočanstvo minulih vremena.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori