Salon mladih otvorio je svoja vrata. Trajat će sve do lipnja, a evo što vas očekuje
Salon mladih otvorio je svoja vrata. Trajat će sve do lipnja, a evo što vas očekuje

Salon mladih otvorio je svoja vrata. Trajat će sve do lipnja, a evo što vas očekuje

Salon mladih, bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika/ica do 35 godina mladosti, ove godine predstavlja svoje 37. izdanje koje je otvoreno u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU, odnosno Meštrovićevom paviljonu. Salon mladih se u svakom svom izdanju održava na velikom broju gradskih lokacija.

Centralna izložba, ove godine u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića i tematski određena i naslovljena Pao sat u bunar, zauzet će sve izložbene prostore Doma HDLU u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika/ica, a stalne izložbe poput Situacije (22.5. – 16.6.) kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s također tridesetak mladih umjetnika/ica te izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Venientes (17.5. – 29.5.) otvorit će se u brojnim gradskim prostorima poput Arheološkog muzeja, Galerije AMZ, Art&CeRZ i Putolovca, među ostalima.

Salon mladih
Salon mladih

Novost ovogodišnjeg Salona mladih jest dodatno programsko i prostorno širenje manifestacije gradom putem projekta Takeover, ostvarenog u okviru EU mreže CreArt, gotovo pa malog festivala suvremene umjetnosti u okviru kojeg će pet odabranih mladih umjetnika/ica svojim radovima i akcijama “zauzeti” prostore istaknutih tvrtki iz područja kulturnih i kreativnih industrija. Takeover kustoski provodi kolektiv Kućća s članovima/icama Juricom Mlinarcem, Klarom Petrović i Lujom Šimunović.

Trideset i sedmi salon mladih trajat će do 16. lipnja ove godine, a dobitnici/ice nagrada za najistaknutija ostvarenja ovogodišnje manifestacije proglasit će se 11. lipnja.

Salon mladih

Centralna izložba 37. salona mladih:
Pao sat u bunar | Dom HDLU | 25.4. – 16.6.

Bijenalni karakter manifestacije te fokus na praksama umjetnika/ica do 35 godina mladosti, Salon mladih je ustoličilo u izvanredan događaj domaće umjetničke scene, svojevrsnu platformu za prezentaciju i razvoj novih umjetničkih kretanja i imena koja su u ovom trenutku budućnost umjetničke scene u Hrvatskoj. Cilj Salona mladih je da putem svojih izložbenih, izvedbenih te međunarodnih popratnih programa pomogne mladim likovnim i vizualnim umjetnicima/cama u razvoju njihove umjetničke prakse, kao i karijere te da javnosti predstavi nova umjetnička kretanja suvremene scene vizualnih umjetnosti.

Tematski određena centralna izložba 37. salona mladih naslovljena Pao sat u bunar kustosa Lovre Japundžića s radovima 30 izabranih i pozvanih umjetnika/ica, otvara se u četvrtak 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU / Meštrovićevom paviljonu.

Salon mladih
Marko Zbodulja, Kul party fotke
Salon mladih

Radovi s izložbe istražuju mogućnosti koje nastaju uslijed neprilagođenosti normativnom toku vremena, a manifestiraju se kroz istraživanje novih smjerova prethodno zanemarenih odnosa s vremenom. Umjetnici/ce kroz široku tematsku leću u svojim radovima, među kojima se nalazi izvanredno velik broj raznovrsnih instalacija, ali i skulptura, fotografija, mozaika, video radova, traže momente prekida i praznina koje nas oslobađaju nametnutih vremenskih okvira, ograničenja i zahtjeva neposredne sadašnjosti.

Među tematskim preokupacijama vidljiv je fokus na sve većoj nemogućnosti razdiobe online i offline života te posljedično preklapanja memorija i stvaranje narativa koji su osobni, ali istovremeno i javni i svačiji, što nas dovodi do reaktualizacije i interpretacije vlastite prošlosti s pomoću tuđih iskustava s interneta, preko bilježenja svakodnevnih rutina, disocijacija, digitalnog i mentalnog eskapizma, provođenja vremena, pa i pauziranja i negacije rada, entropije, spekulativnih budućnosti, disperznih emocija te neizostavne zabrinutosti zbog ugroženih prirodnih resursa.

Salon mladih
Salon mladih

Tako se umjetnica Ana Ratković Sobota u svom radu Jezera kojeg čine tradicionalnom tehnikom oslikani tekstili velikih formata bavi ugroženim elementarnim vodenim resursima istovremeno progovarajući o temi održivosti u likovnoj umjetnosti, dok se medijski umjetnik Branimir Štivić u svojoj multimedijalnoj instalaciji G04 DWELL istovremeno bavi poremećajem ekosustava, prirodnim ciklusima destrukcije i izgradnje te utjecajima na globalnu ekologiju na primjeru potkornjaka.

Umjetnik Alex Brajković putem interaktivne instalacije Contem.plant predstavlja izvanredan orkestar sačinjen od biljki koje sviraju udaraljkaške instrumente i u konačnici, uz pomoć računalnog softvera, proizvode i zvukove. Na sličnim istraživačko-umjetničkim metodama potpomognutim naprednom tehnologijom počiva i spekulativno koncipirana instalacija Drugačije sutra Lovre Ivančića o budućnosti stanovanja s namještajem koji je u tijesnoj interakciji sa stanarom. Sličnim stambenim scenarijem, no u analognoj izvedbi tehnikom mozaika predstavit će se Katarina Juričić s radom A Maze to Amaze na kojem istražuje utjecaj strukture prostora na emocionalno stanje i predodžbu vremena i prostora.

Salon mladih
Dok čekam bus mi bude toliko dosadno da želim nestati
Salon mladih
Lovro Ivančić, Drugačije sutra

Gorućom temom današnjih, u velikoj mjeri online vođenih života – memorijom i stvaranjem narativa koji su istovremeno osobni i tuđi bavi se Andrej Drožđan putem prostorne instalacije Konekcija memorija. Svakodnevne rutine, opažanja i spontanosti u svom radu bilježe David Bakarić Mihaljević i Marko Zbodulja, obojica u mediju fotografije, a Iva Zagoda u mediju skulpture. Ljudskim vezama, poroznostima u društvenim granicama, te utjecajem tehnologije na odnose u svojim se video radovima bave Jelena Visković (Motonation) i Marko Gutić Mižimakov (Lov na zmajice).

Salon mladih
Alex Brajković, Contem.plant
Salon mladih

Na izložbi Pao sat u bunar izlažu

Alex Brajković, Ana Ratković Sobota, Anđela Zanki i Mia Maraković, Andrej Drožden, Anja Mergeduš, Astrid Jakšić, David Bakarić Mihaljević, David Wilhelm, Iva Zagoda, Ivana Stećuk, Ivor Tamarut, John Miličić, Katarina Juričić, Lana Lephamer, Lav Paripović, Lea Anić, Lovro Ivančić, Marko Zbodulja, Mihael Klančić, Mihaela Rašica, Tomislav Hršak, Valerija Cerovec | Pozvani umjetnici: Marko Gutić Mižimakov, Nika Pećarina, Branimir Štivić, Jelena Visković, Bruna Jakupović, Matej Jurčević, Paula Tončić, Valentina Butumović

Salon mladih
Katarina Juričić, A Maze to Amaze
Salon mladih
Andrej Drožđan, Konekcija memorija

Popratni izvedbeni, glazbeni, filmski i teoretski program

Pored glavnog izložbenog programa, 37. salon mladih organizira raznovrstan popratni program koji se sastoji od izvedbenog, filmskog, glazbenog, edukativnog programa. Na samom otvorenju Salona mladih, održat će se performans Massa Confusa grupe autorica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer dok je početak svibnja, 7. i 8.5. rezerviran za izvedbu nove produkcije španjolskog kolektiva Institute for Postnatural Studies u suradnji s umjetnicima Markom Gutićem Mižimakovom i Nikom Pećarinom. Izvedbeni triplet zatvorit će projekt studenata 3. godine preddiplomskog studija Suvremeni ples u koreografiji Sonje Pregrad Ovo nije mali ples 11.5., sve u Domu HDLU.

Tema centralne izložbe Salona mladih, Pao sat u bunar, dodatno će se proširiti međunarodnim skupom Temporalnosti u izložbenim praksama na kojem će 18.5., također u Domu HDLU, sudjelovati pozvani međunarodni kustosi_ice. Filmski program 37. salona mladih organizira se u suradnji s Udrugom 25 FPS u okviru programa Vizije koji će se prikazati 14.5. u Kinu Kinoteka. Za cijelo vrijeme trajanja Salona mladih, organizirat će se različiti glazbeni programi među kojima se izdvaja slušaonica audiovizualnog kolektiva Heartskomerz te predstavljanje SNOP-a, serijala koncertnih i diskurzivnih večeri inovativnih audiovizualnih performansa.

Salon mladih
Salon mladih

Izložbe 37. Salona mladih

Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon
Trajanje: 25.4. – 16.6.2024. | Otvorenje: 25.4., 19h
Kustos: Lovro Japundžić

Situacija | Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, Galerija Art&CeRZe
Trajanje: 22.5. – 16.6.2024. | Otvorenje: 22.5., 19h
Kustosice: Lora Rajčić, Ivana Završki

Venientes | Galerija Putolovac
Trajanje: 17.5. – 29.5.2024. | Otvorenje: 17.5., 19h

Foto: Juraj Vuglač, Salon mladih

Učitati još
Zatvori