U Zagrebu trenutno možete razgledati izložbu svjetski poznatog umjetnika
U Zagrebu trenutno možete razgledati izložbu svjetski poznatog umjetnika

U Zagrebu trenutno možete razgledati
izložbu svjetski poznatog umjetnika

U Zagrebu trenutno možete razgledati izložbu posvećenu ranoj fazi djelovanja pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika. Muzej suvremene umjetnosti predstavlja izložbu Nam June Paik: In the Groove koja za javnost ostaje otvorena sve do 28. veljače.

nam june paik izložba
nam june paik izložba

Susret globalne i regionalne scene

Revolucionarni multimedijski rad korejskog umjetnika globalno je odjeknuo u svijetu umjetnosti, a ostvario je i znatan trag na regionalnu umjetničku produkciju.

Izložba Paikovih radova i kreativnih procesa, osim što će regionalnoj publici prikazati njegove radove, mapirat će specifične paralelne prakse umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tako će se kroz izložbu promišljati određeni aspekti medijske umjetnosti od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

nam june paik izložba
nam june paik izložba

Umjetnik koji je donio revoluciju

U svojoj se karijeri Nam Jun Paik koristio različitim umjetničko-tehnološkim platformama kako bi promišljao nove društvene paradigme pod utjecajem suvremenih komunikacijskih tehnologija.

Pritom je dovodio u pitanje i miješao različite medije eksperimentirajući s različitim pristupima u stvaranju umjetnosti, ostavivši nam u nasljeđe pionirske doprinose razvoju kanona suvremene umjetnosti.

nam june paik izložba
nam june paik izložba

Umjetnička korespondencija

Izložba je podijeljena u više diskurzivnih cjelina, u skladu s različitim temama koje su prožimale Nam June Paikovu umjetnost. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

Umjetnici zastupljeni na izložbi Nam June Paik: In the Groove su i Marina Abramović, Ivan Ladislav Galeta, Sanja Iveković, Nada Kolundžija, Katalin Ladik, Dalibor Martinis, Aleksandar Srnec i Goran Trbuljak. Više o izložbi možete doznati ovdje.

Učitati još
Zatvori